Connect with us

Общество

Viasat Explore – поглед към живота на Австралийските ловци на бикове

Avatar

Публикувано

на

Aussie Bull Catchers packshot

Документалната драма е по най-мъжкия ТВ канал от групата на Viasat World с епизод всеки делничен ден от 19:50 часа 

Всяка година по време на сухия сезон шепа смели мъже и жени изкарват прехраната си, като залавят диви бикове. Около 300 000 диви бикове и биволи се скитат из австралийската пустош.

Ако не бъдат заловени, те се превръщат в напаст и затова има специални програми за тяхното унищожаване. Залавянето им не само облагодетелства околната среда, но е и огромна индустрия, особено за австралийските аборигени.

Всичко започва от въздуха, докато ловците на бикове летят с хеликоптери над пустошта в търсене на диви бикове и биволи. След това сключват сделка със собственика на земята – в замяна на достъп до нея, ловците на бикове ще поделят печалбите от продажбата на животните на пазара за добитък. Става дума за огромни печалби, тъй като стойността име може да е над 150 млн. долара.

Advertisement

Това е една от най-опасните професии на Земята, с поемане на много рискове, но и шанс за голямо възнаграждение и постоянно сключване на сделки, а ето какво още научихме.

Когато сушата превземе Австралия, над 300,000 диви бика се отправят към по-благоприятни за живот условия, като причиняват огромни щети на хабитата в хода на миграцията си. Все повече и повече хора, обаче, започват да се занимават с овладяване на този процес. Това са „Ловците на бикове“ или „рейнджърите“, които преодоляват предизвикателства и огромни опасности, изкарвайки прехната си с улавянето на мигриращите животни.

Какво точно е „Хващането на бикове“?

В никакъв случай не трябва да се бърка с улавяне на животните като някакъв вид спорт. Тези мъже и жени хващат мигриращите бикове, за да поддържат екоравновесието в Австралия, което осигурява бъщето на фермите и хората, работещи и живеещи в тях.  Едно такова животно може да изконсумира по 30 кг трева на ден, така че представете си унищожението, което стотици хиляди такива бикове могат да причинят по пътя си.

Advertisement

Какво се случва след улавянето на животните?

Важно е на добитъка да не му бъде навредено, тъй като в последствие се продава. Чрез предотвратяване на свръхпопулация от една страна се защитава природата, а от друга се осигуряват финансово самите ловци, както и собствениците на земята, върху която са уловени животните.

Как можеш да станеш „рейнджър“?

Внимавайте, много малко са хората, които са способни да работят тази работа. Все пак става въпрос за търсене, преследване и хващане на животни, които тежат по един тон и повече, като същевременно трябва да бъдат опазени от нараняване. Изисква се голяма прецизност и координация, скоростта също е жизнено важна, иначе е много вероятно самият рейнджър да бъде контузен или по-лошо.

Advertisement

Тези мъже и жени излагат живота си на риск, за да защитят австралийската пустош, като понякога това им коства ужасяващи трудови травми. Друга опаност на занаята е, че работиш на отдалечени места и понякога може просто да няма кого да повикаш за помощ, тъй като животните понякога биват улавяни  на стотици километри от най-бизкото населено място – възможно е да няма нито телефонен сигнал, нито Wi-Fi, вероятно е да си заобиколен от само от пустош докъдето ти стига погледът.

Местните хора и общности участват ли в този процес?

Месните общества участват в улавянето на бикове, като се смята, че около 40% от рейнджърите са аборигени. Много от компаниите се притежават от австралийци по произход. Освен това, улавянето на бикове е сред източниците на препитание за много местни ловци, които така имат жива връзка с дивите бикове, биволи и коне.

Advertisement

Новият документален сериал в 10 части проследява приключенската и опасна професия на австралийските ловци на бикове.

„Австралийски ловци на бикове“ е по Viasat Explore с епизод всеки делничен ден от 19:50 часа, от 1 декември, с маратон в неделя, 6 декември.

Continue Reading
Advertisement