Connect with us

Кино

VIASAT EXPLORE преразказва трагичния случай с „Клонка Давидова“ в Уейко

Avatar

Публикувано

на

Viasat Explore Waco Parnell1 jpg

снимка: Viasat Explore

Трагедията в Уейко е едно от най-шокиращите и трагични събития в новата американска история, мъчителен случай на религиозен плам, държавна намеса и – в крайна сметка – катастрофална загуба на живот.

През 1993 г. между 28 февруари и 19 април се случва обсадата на Уейко в Тексас, по време на която 82 членове на екстремен религиозен култ, наречен „Клонка Давидова“, загубват живота си. Светът гледа с недоумение и ужас, докато журналисти и новинарски екипи се впускат на сцената, излъчвайки репортажи на живо от разгръщащите се събития.

Waco: Untold Stories, документален филм от две части с премиера на 23 юни от 23:05 часа по Viasat Explore, преплита емоционални истории на жертвите чрез свидетелствата на техните близки и някои от оцелелите, много от които говорят за първи път. Но какво наистина се случи между онези стени и какво доведе до такъв катастрофален резултат?

„Клонка Давидова“ са религиозна група, която се формира през 1955 г. Те вярват, че апокалипсисът е неизбежен, включително второто идване на Исус Христос. Сектата има частен имот в Уейко, Тексас, и според жителите там, членовете й са необичайно религиозни, но също така добри хора. Докато в един момент млад човек на име Дейвид Кореш поема групата и я извежда на съвсем ново ниво. Той е убеден, че е пророк и се опитва да събере колкото се може повече последователи – хора, които просто имат нужда от чувство за принадлежност и за собствена значимост. И следят всяка негова дума. Поразително прилича на промиване на мозъци.

Advertisement

Кореш анулира всички бракове между членовете на групата, изнасилва много жени – някои от тях непълнолетни. Обявява, че има право на поне 140 съпруги и е баща на поне дузина деца. Той и последователите му също така са заподозрени в складиране на незаконни оръжия. Според оцелели той се е подготвял за война с външния свят, който е виждал като Вавилон. Съвсем случайно Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия (ATF) се включва по казуса с „Клонката“: UPS съобщава, че пакет, който трябва да бъде доставен до Уейко, се е отворил и се е оказал пълен с ръчни гранати.

ATF започват да разследват и след като събират достатъчно доказателства, решават да обсадят комплекса в планината Кармел. Въпреки това, „Клонка Давидова“ сякаш са предупредени – репортер, който има информация за нападението, разпитва уж случаен пощальон, който оказва се, всъщност е зет на Кореш.

Предимството на изненадата е изгубено и когато агентите на ATF пристигат на 28 февруари, въоръжени последователи на сектата ги очакват. Разбира се, никой не признава кой е стрелял пръв, но избухва интензивна стрелба, която довежда до смъртта на четирима агенти на ATF и шестима последователи на „Клонката“. ATF не успява да влезе в комплекса, така че на ФБР е наредено да се намеси и да започне преговори за постигане на компромис с култа, воден от Кореш, който се е барикадирал в главната сграда на обекта с жени и деца, които също са вътре.

През следващите 51 дни ФБР се опитва да преговаря с Кореш. През това време те търсят съвет от Британските специални служби (SAS), които ги консултират по различни аспекти на операцията, включително тактики и стратегии за преговори. ФБР също използва тактики за психологическа война, които включват пускане на силна музика, осветяване на комплекса през нощта с ярки светлини и излъчване на записи на обезпокоителни шумове, с надеждата да накарат сектантите да се предадат.

Advertisement

Това не се случва, но ФБР убеждава Кореш да пусне поне някои от жените и децата. Когато напускат комплекса, те са интервюирани от агенти и разкриват, че има деца, малтретирани физически и сексуално много преди обсадата. Това е основното оправдание за използването на сълзотворен газ от страна на властите, за ​​да бъдат принудени сектантите да напуснат комплекса. И така, на 19 април, когато всички преговори се провалят, ФБР предприема последната атака. Шест часа след изстрелването на първия сълзотворен газ още никой не е напуснал обекта: „Клонка Давидова“ или са се приютили в подземен бункер в основната сграда, или използват противогази.

Внезапно избухват три пожара в различни части на основната сграда, които се разпространяват бързо. По-късно правителството заявява, че сектата е предизвикала пожара, но някои оцелели твърдят, че пожарите са причинени от атаката. Само девет души са напуснали сградата по време на пожара. Останалите или са погребани живи и задушени, или са застреляни. Кореш застрелва първия си помощник, а след това и себе си. Общо 76 души са загинали, включително 25 деца и две бременни жени. Това е катастрофа.

Следват много разследвания, като нито едно от тях не открива престъпни действия от страна на ATF, ФБР или правителството на САЩ, но е видно, че справянето със ситуацията е изпълнено с грешки. Огромният пожар, който обхваща комплекса, не само е довел до загуба на живот, но също така е унищожил значително количество доказателства, поставяйки много предизвикателства пред следователите и подхранвайки спекулации и теории на конспирацията, които прикриват какво наистина се е случило.

Конфликтът в Уейко е едно от първите подобни събития, обстойно отразени в 24-часовия цикъл на новините. Този интензивен медиен контрол изиграва значителна роля в оформянето на общественото възприятие за случая и последиците от него.

Научете още за мрачното наследство на Дейвид Кореш и трагедията в Уейко във филма в две части Waco: Untold Stories – на 23 и на 30 юни от 23:05 часа по Viasat Explore.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement