Connect with us

Култура

Viasat Explore се впуска в търсене на сапфири

Avatar

Публикувано

на

снимка: Viasat Explore

Дълбоко в сърцето на Австралийската пустош, съвременни търсачи на съкровища дръзват в издирване на неоткрити скъпоценни камъни – в новия риалити сериал по Viasat ExploreGem Hunters Down Under.

С премиера на 3 ноември, четвъртък, в 21:00 часа новото шоу ни отвежда в полетата на централен Куинсланд – на над 900 кв. км неравен терен – дом на едно от най-големите находища на сапфири в света.

Настървеното преследване на невероятния скъпоценен камък докарва издръжливата група миньори до краен предел. Сред удивителен природен пейзаж, те се сблъскват с екстремно време, големи опасности, огромни машини и рисковани приключения.

Сериалът е заснет в едно от най-богатите находища на сапфири на земята и разказва за премеждията на пет екипа. Всеки миньор има уникален подход – някои издълбават тунели дълбоко под земята, други работят в открити мини, като изкопават дълбоки ями. Всеки ден е битка… всеки камък – трудно извоювана победа.

Advertisement

The Mifsuds търсят сапфири от скоро. Антъни се е отказал от кариера в добива на въглища, за да копае нещо по-лъскаво. Подкрепят го темпераментната му съпруга Джоди, а понякога и по-големите му деца се включват, с надежда да увеличат наследството си. Но само с ентусиазъм скъпоценни камъни не се намират.

„Чираците“ разбират, че едно погрешно движение под земята може да им навлече цял куп неприятности. Крах на машините, семейни спречквания и недостиг на скъпоценности могат да изкарат тези начинаещи от бизнеса, още преди да им е излязъл късметът.

Тод, Брияна и бебето Джоузеф внасят младежка свежест на терена. Това младо семейство е решено да съгради бъдеще за себе си в тежките условия. The Kids са умни търговци, които се възползват от силата на интернет, за да продават сапфирите си максимално добре. Тежък труд е, но те копаят плиткия терен заедно, докато Джоузеф ги наблюдава от кошарата си.

снимка: Viasat Explore

Advertisement

Макс и Глен са най-добри приятели, които притежават знания и умения, но майката природа не престава да ги връща вкъщи с празни ръце. Тези миньори копаят с машини и имат нужда от вода, за да обработват находките си, но преди две години буря е срутила язовирната стена и сушата сега ги оставя на сухо. Докато сапфиреното им находище стои необработено, тези “Bushies” нямат друг избор освен да тръгнат по утъпкания път на търсенето на фосили, от които да добиват камъни, колкото да изкарат за насъщния.

Old Timers Рей и Пол поназнайват някои трикове от занаята, що се отнася до намирането на скъпоценни камъни. И двамата практикуват гадаене – многовековен стар похват, при който се ползва метален прът, за да ги насочва към камъните. Но дори с тези си умения и намеса свише старите приятели не успяват винаги да избегнат беди, а както се оказва – опасностите под земята дебнат там, където най-малко ги очакваш.

снимка: Viasat Explore

The Richardsons са миньорите с големи машини в региона – Роуан и братовчед му Руурат работят с набор от машини със свръхразмер, за да извличат повече количество, макар и за сметка на качеството. Те са израснали на терена за добив на скъпоценни камъни и са поели семейния бизнес. В момента са под напрежение да пълнят торбите по ежеседмична норма, за да могат да си платят инвестицията и да продължат да оперират мината.

Но като всички други тук и те се оглеждат за трудните за намиране parti сапфири – многоцветни скъпоценни камъни, които могат да докарат големите пари.

Advertisement

„Австралийски търсачи на скъпоценни камъни“ дебютира по Viasat Explore на 3 ноември в 21:00 часа.

Continue Reading
Advertisement