Connect with us

Култура

Viasat History в злато през януари 2023

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Tutankhamun The Last Exhibition 2 jpg

снимка: Viasat History

Тутанкамон: последната изложба и Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато са премиерите на януари

Пътувайте с експерти по време на реставрационни работи до Лос Анджелис, Париж и Лондон, за да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени за най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче“. „Тутанкамон: последната изложба“ дебютира по Viasat History на 8 януари от 22:00 часа.  

Още от 5 януари в 22:00 часа пък бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец“ на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак. „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“ е приключенска поредица в 8 части, която ще разкрие дали четиримата ловци на съкровища имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време и 100-годишно проклятие.

„Забравени фронтови линии“ от 9 януари и ден в памет на жертвите на Холокоста на 28 януари са другите акценти в първия месец на 2023-та.

Advertisement

Тутанкамон: Последната изложба

Събота 8 януари в 22:00 ч.

На 26 ноември 1922 г., след като пробива малка дупка в мазилката над подземен вход, британският археолог и египтолог Хауърд Картър за пръв път вижда погребалната камера в гробницата на фараона Тутанкамон.

Стаята, отрупана с предмети, все още е почти непокътната и скоро ще се превърне в легенда; за да отбележи стогодишнината от това революционно откритие, този документален филм предлага възможност да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче“.

Придружаваме експертите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон.

Advertisement

Viasat History Dead Man Curse STILLS 1

снимка: © Corus

Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато

Премиера от четвъртък 5 януари в 22:00 ч.

Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец“ на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак.

Скрита някъде в труднопроходимите земи на тихоокеанския северозапад, нейното мистериозно местоположение от поколения убягва на златотърсачите – и мнозина са загубили живота си в търсенето ѝ. Четиримата ловци на съкровища може да имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време, суровият терен и 100-годишно проклятие стоят на пътя им.

Advertisement

От изгубени записки и карти на съкровища до тайни писма и словесни истории, те ще следват загадъчни указания, за да открият истината, да изровят златото и, много вероятно, да пренапишат историята.

Забравени фронтови линии

Премиера от понеделник 9 януари в 22:00 ч.

От победата на съюзниците във Втората световна война насам историците описват както героизма, така и тежкото положение на сухопътните войски, флотата и летците – техните победи, загуби, жертви и бавния път на справедливостта към победата.

Тези хроники дефинират най-великото поколение, но това не е цялата история; от конспирации до тайни операции, някои части от историята сякаш са пропуснати от колективната ни памет.

Advertisement

Сега ние пътуваме, за да запълним празнините между тези добре известни и добре документирани събития, да хвърлим светлина върху военни усилия, за които никога не сте чували, и да разкрием истината зад забравените фронтови линии на Втората световна война.

Рубрика: Ден в памет на жертвите на Холокоста

Събота 28 януари от 22:00 ч.

Припомняме най-големия акт на геноцид в човешката история; на този ден разсъждаваме върху историите зад трагедията от кампанията на терор, изтезания и убийства, отнела живота на шест милиона евреи.

„Аушвиц – един ден“ е завладяващ документален филм, който отвежда зрителя в концентрационния лагер Аушвиц в един типичен ден през 1944 г.

Advertisement

В блак с този документален филм е „Аушвиц: човекът отвътре“ – проследявайки стъпките на полския офицер Витолд Пилецки, този филм разказва историята на човека, който пръв информира от Аушвиц съюзниците за реалността на Холокоста.

И накрая, „Съпротивата в Маутхаузен“ преразказва историята на шепа мъже, откраднали и скрили доказателства за военни престъпления.

Благодарение на тях са оцелели до наше време 2000 снимки от концентрационния лагер Маутхаузен.

Continue Reading
Advertisement