Connect with us

Кино

VIASAT HISTORY: живота на римския войник, гробницата на Клеопатра и преоткриване на Китай

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Real Life Roman Soldier Legios Photo 9 Reconstit Marche

снимка: © ZED

Имало е време в историята, когато римските воини са били непобедими, но този успех е бил възможен само благодарение на изключително мощната им армия. Тежките пехотинци в нея – известни като легионери – със своята ефективност, дисциплинираност и абсолютно безстрашие имали почти митологично присъствие. Научете повече с новия филм в две части „Истинският живот на римския войник“ – от 22:00 часа на 8 и 15 октомври с повторение в същия час на 22 октомври.

Този октомври – всеки вторник от 22:00 часа – пътуваме назад във времето до древния Египет и се присъединяваме към археолозите и египтолозите в търсенето на неизвестното. Viasat History представя премиерата на „Скритата гробница на Клеопатра“ – на 3 октомври, в която научаваме повече за гробницата на тази легендарна жена. Този нов сериал е съпътстван от премиерата на 17 октомври на специалния трети епизод на „Кралиците на Древния Египет“, който проследява живота на дъщерята на Клеопатра – Клеопатра Селена. И това не е всичко: поредица от заглавия за почитателите на египтологията, включително „Сканиране на Нил“, „Тайните на йероглифите“, „Дешифриране на Сакара“, „Тутанкамон: Последната изложба“ и още много изпълват „Сезона на Египет“ по най-добрия ТВ канал за история на Стария континент.

Проследете еволюцията на съвременен Китай чрез разказ за 150-годишна история и ключови фигури като императрица Цъси, Мао Дзедун и Джак Ма. Премиерата на филма в две части „Преоткриване на Китай“ е на 18 октомври от 22:00 часа.

Viasat History CLEOPATRE Secret Tomb EP1 1 ©Label News

снимка:© ZED

Advertisement

Скритата гробница на Клеопатра

Премиера от вторник 3 октомври в 22:00 ч.

Въпреки изследванията в продължение на няколко века, гробницата на последната кралица на Египет все още не е намерена; при все това, археолозите може най-накрая да са близо до намирането на гробницата на Клеопатра благодарение на нови открития.

От древните градове Тапосирис Магна и Ефес до Гърция и Италия – и през морското дъно на Александрия – този документален филм от четири части с участието на Д-р Захи Хауас показва вълнуващо търсене на следи.

Чрез комбинация от полеви разкопки, 3D моделиране и възстановки, той проследява съдбата на Клеопатра – от мощните ѝ съюзи до трагичната ѝ смърт – като разкрива мистериите, които заобикалят тази легендарна жена.

Advertisement

Истинският живот на римския войник

Премиера от неделя 8 октомври в 22:00 ч.

Имало е време в историята, когато римските воини са били непобедими, но този успех е бил възможен само благодарение на изключително мощната им армия. Тежките пехотинци в нея – известни като легионери – със своята ефективност, дисциплинираност и абсолютно безстрашие имали почти митологично присъствие.

Откритията на древни римски лагери в цяла Европа хвърлят нова светлина върху живота на техните обитатели войници. Последните разкопки от Виндоланда в Северна Англия и хълма Фурвиер в Римския квартал на Лион доведоха до откриването на безценни реликви. Това археологическо и научно изследване съживява един древен свят, за да разкрие истината за реалните мъже зад образа на легендарните войници.

Advertisement

Viasat History Queens of Ancient Egypt Cleopatra Daughter 14 QOAR EP3

снимка:© ZED

Кралиците на Древния Египет – Клеопатра Селена

Четвъртък 17 октомври в 23:05 ч.

Това е история за две кралици. Едната е световноизвестна, а другата – почти забравена: великата Клеопатра и нейната дъщеря. 

Клеопатра Селена е родена от обречената любовна връзка на майка си с римския пълководец Марк Антоний. Родителите ѝ страдат от позора на поражението и умират преждевременно, както и всички братя и сестри на Клеопатра Селена, и тя остава сама.

Advertisement

Отведена в Рим като затворничка, всичко изглежда изгубено за Клеопатра Селена, но тя успява да се справи с положението и се омъжва за африканския крал Джуба II, като става една от най-великите кралици на този континент.

Viasat History Reinventing CHINA Visuel 2 Generaux Grant et Li

снимка © Arte France

Преоткриване на Китай

Премиера в сряда 18 октомври от 22:00 ч.

Проследете еволюцията на съвременен Китай чрез 150-годишна история и ключови фигури като императрица Цъси, Мао Дзедун и Джак Ма.

Advertisement

Държавата загубва лидерската си позиция, след което се съвзема и скоро се превръща в най-мощната държава в света. Това историческо и геополитическо изследване обяснява как Китай се преобразява, за да се върне към предишното си величие благодарение на действието на ключови политически фигури, но и на помощта на други, останали в сянка.

Съчетавайки изключителни архивни изображения, уникална анимация и изказвания на международни историци, този документален филм от две части преобръща виждането на Запада за Китай.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Advertisement