Connect with us

Кино

VIASAT HISTORY: Истории от християнството и Десантът в Нормандия – 80 години по-късно

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Stories of Christianity KEY ART 16x9 jpg

Всяка неделя през юни от 13:25 часа – по Viasat History се потапяме в богатата история на християнството – с поредици като „Изгубени градове от Библията“, „Кръстоносните походи“, „История на християнството“, „Тайните на изчезналия кивот“, „Тайната история на рицарите тамплиери“ и още.

ТВ каналът за история ще отбележи и 80-тата годишнина от Десанта в Нормандия – ключов момент от Втората световна война – на 6 юни, четвъртък, от 22:00 часа – със селекция от документални премиери, посветени на темата.

Другите ключови заглавия за месеца са филмите „Забравената война на Чърчил“ – с премиера на 15 юни от 22:00 часа и „Светлана: Баща ми е Йосиф Сталин“, който дебютира на 1 юни в 22:00 часа с повторение на 5 юни в същия час.

Рубрика: Истории от християнството

Всяка неделя през юни в 13:25 ч. от неделя 2 юни

Advertisement

Гмуркаме се в богатата история на християнството – изключително по Viasat History – с поредици като „Изгубени градове от Библията“, „Кръстоносните походи“, „История на християнството“, „Тайните на изчезналия кивот“, „Тайната история на рицарите тамплиери“ и още.

Узнайте забележителните истории на отдадени мъже и жени, които са пътували из Египет през 19-и и началото на 20-и век, за да разкрият най-ранните християнски текстове, станете свидетели на скорошното възстановяване на най-добре запазения пример за разпъване по римско време, проследете археолозите, докато изследват изгубените в Ирак библейски градове – включително Ниневия, Вавилон, Гирсу и Урук – и открийте повече за вероятно най-известния и най-важен библейски артефакт в историята: Ковчега на завета, известен също като Свещения кивот. Елате с нас, докато изследваме историите от християнството!

Рубрика: Десантът в Нормандия: Осемдесета годишнина

Четвъртък 6 юни в 22:00 ч.

Advertisement

Денят на Десанта в Нормандия – 6 юни 1944 г. – отбелязва нахлуването на съюзниците в Нормандия по време на Втората световна война. Предшестван от мащабно планиране и приложение на много тактики за заблуда, той е ключов момент във войната, целяща освобождаването на окупираната от нацистите Европа.

Съюзническите сили дебаркират на бреговете на Нормандия и се сблъскват с яростна немска съпротива; местоположението, обхващащо над 50 мили брегова линия, се превръща в историческо бойно поле. С наближаването на 80-тата годишнината, Десантът в Нормандия остава символ на смелост, саможертва и колективни усилия за победа над тиранията, оформяйки хода на съвременната история и почитайки онези, които се бориха за свобода.

unnamed

снимка: © Espresso Limited

Десантът в Нормандия: Осемдесета годишнина

Четвъртък 6 юни в 22:00 ч.

Advertisement

Този документален филм, посветен на 80-годишнината от Десанта в Нормандия, показва събитието от друг ъгъл: не само известните кадри на плажовете в Нормандия, но и войските, моряците и цивилните по южното крайбрежие на Англия, които също се готвят за битка.

Невероятният архив, включващ редки, невиждани досега материали и цветни кадри, илюстрира усилията, положени за подготовка за най-голямата във военната история комбинирана операция по море и суша и подчертава силата, излъчвана от хората, които участват в битките. Чуваме също разкази от ръководители на специални операции, много от които жени, скочили с парашути във Франция в нощния мрак и изпълнявали изключително опасни задачи, които в крайна сметка позволяват на войските да извършат успешната атака по плажовете на 6 юни 1944 г.

Десантът в Нормандия: През очите на войниците

Премиера четвъртък 6 юни в 23:10 ч.

Документален филм от две части, разказващ както никога досега историята на Деня „Д“ – 6 юни 1944 г. Използвайки неподправените, автентични разкази на първите млади мъже, слезли на брега, водещият Джайлс Милтън разкрива удивителна история за страх, смелост и героизъм. Денят „Д е най-голямата морска инвазия в историята. Този завладяващ документален сериал проследява разгръщащите се събития чрез преживяванията на тези хора – независимо дали са съюзници, германци или французи – които са били в първите редици на битката.

Advertisement

Забравената война на Чърчил

Събота 15 юни в 22:00 ч.

През лятото на 1940 г. Европа е във война. Чърчил идва на власт и сред трескави разговори за „пета колона“ от шпиони взема решението да арестува британски граждани с произход от Германия, Австрия и Италия. Много от тях са съвършено невинни мъже – някои дори са еврейски бежанци, преследвани от нацистите – и тази политика ще завърши с един от най-трагичните епизоди на фронта у дома, преди да бъде отменена и да остане като бележка под линия в историята на Втората световна война. Този документален филм включва разговор с един от последните оцелели и използва невиждани досега писма и архивни документи, за да разкаже за първи път историята на „Забравената война на Чърчил“.

Светлана: Баща ми е Йосиф Сталин

Премиера: на 1 юни и на 5 юни в 22:00 ч.

Advertisement

Този документален филм ни връща назад във времето в епохата на Студената война, като разкрива историята на дъщерята на Йосиф Сталин – Светлана – която дръзко избягва на Запад през 1967 г. Проследяваме нейната лична борба да се освободи от сянката на баща си, като същевременно виждаме въздействието, което той има върху семейството ѝ и политическия климат на времето. Използвайки исторически архиви, анимация и лични разкази, този документален филм рисува ярка картина на пътя на Светлана и на политическия пейзаж на епохата.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Continue Reading
Advertisement