Connect with us

Кино

Viasat History представя „Възходът на империите: Османската империя“

Avatar

Публикувано

на

191007 106 OTTOMAN STILL S002

снимка: Viasat History

Впечатляващ като кинематографски качества, „Възходът на империите: Османската империя“, разказан от познатия ни като Тивин Ланистър от Game of Thrones актьор Чарз Данс, е в шест части, които приличат повече на игрален сериал, отколкото на документален филм. Премиерата му по Viasat History е на 15 февруари и ще бъде излъчен всяка делнична вечер от 22:55 часа.

През 1453 г. фактът, че Константинопол е непревземаем – или по-скоро теорията, че това е факт, устояла над 1000 години – е оборена. Снимана за Netflix, докудрамата „Възходът на империите: Османската империя“ разказва не само за една историческа битка, но и за първите години на османските завоевания, които несъмнено оставят отпечатък върху целия свят.

Константинопол, непревземаемият град

В средата на 15-ти век само столицата Константинопол, управлявана от император Константин  XI, и няколко предни постове са всичко, което е останало от някога могъщата Римска империя.

Advertisement

Градът, основан през 330 г., е център на Източната римска империя и е защитен от най-здравите стени, които светът е виждал, а в златните си векове има население от почти милион души.

В 1100-годишната им история десетки армии се опитват да пробият тези стени. Всички безуспешно. Дори Атила, вождът на хуните, се примирява с това само да получава данък в замяна на автономността на града. Тогава настъпва 1453 г., която довежда гибелта на Константинопол.

Viasat History Rise of Empires Ottoman Feb. 2021 Mara

Мара, снимка: Viasat History

Един 19-годишен султан, една 80-хилядна армия и един изобретателен унгарец

Мехмед II се възкачва на трона на младата Османската империя, когато е на 19 години.   Той има една мечта и тя е да създаде империя, която се простира от единия до другия край на света, а първата му крачка към осъществяването й е да завладее Константинопол.

Advertisement

За тази цел той събира армия от 80,000 души, създава нов флот и възлага на унгарския строител на оръдия Орбан да създаде артилерия. Орбан първо бил предложил услугите си на Константинопол, но императорът не пожелал неговите оръдия.

По искане на Мехмед, Орбан създава оръдие, което може да пробие дебелите стени на града. Наречено е „Базиликата“, най-голямото оръдие, което светът е виждал до момента – с дължина 27 фута (над 8 метра) и диаметър почти 3 фута (метър).

Обсадата на Константинопол започва на 6 април 1453 г., но колкото и да обстрелват стените османците – камъкът устоява.

Мехмед получава също сведения, че Папата изпраща подкрепления по море. Макар армията на Мехмед да превъзхожда числено защитниците на града с над 10 към 1 – тъй като те са не повече от 7,000 войници – обсадата се оказва дълга и кървава, отнемайки седмици време и битки по вода и суша.

Изглежда сякаш Султанът ще бъде принуден да се оттегли, тъй като и собствената му империя е разкъсвана от външни и вътрешни врагове.

Advertisement

Легендата за Кървавата луна

След дългите безплодни опити да пленят града, когато духът в армията на Мехмед е сломен, на нощното небе се появява предзнаменование, което предвещава обрат в предстоящите битки. Така наречената „кървава луна“ се смята за лоша поличба от жителите на Константинопол, които вярват, че тя означава, че градът ще падне.

За османците тя има точно противоположното значение: Кървавата луна им дава нова надежда и Мехмет се възползва от тази възможност и напада укрепленията още веднъж. Той изпраща и най-добре обучените си войници, еничарите.

В крайна сметка, на 29 май 1453 г., османците успяват да пробият стените, отслабени от постоянния обстрел, и да победят уморените защитници на града. Така Мехмед убива една легенда на 1100 години.

Това е първата стъпка от завоеванията му, които имат дълготрайно отражение върху историята на Европа и Близкия Изток в следващите поне 300 години.

Advertisement

С впечатляващите си батални сцени, актьорска игра и автентични декори и костюми с изключително внимание към детайла „Възходът на империите: Османската империя“ e не само поглед към едно важно завоевание, но и разказ за това как един млад султан се превръща в легенда.

Continue Reading
Advertisement