Connect with us

Кино

Viasat History представя: Изгубените градове от Библията – Хроники на откритията в днешен Ирак

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Lost Cities of the Bible 3

снимка: ПР

Древен Ирак е сцена на някои от най-великите истории в Библията; Ноевият ковчег, родното място на Авраам, Вавилонската кула. Документалният филм в две части по Viasat History „Изгубените градове от Библията“, който дебютира на 25 септември, в 22:00 часа, дава рядък достъп чрез археолози-пионери, които изследват изчезналите градове на страната и разкриват света на Стария завет.

Екипите реконструират Ниневия и Вавилон – описани в Библията като градовете на греха. Редки кадри от въздуха разкриват величието на Урук в южен Ирак. А в Гирсу се вижда мистериозен декор от руини, който може да промени начина, по който гледаме на началото на цивилизацията ни. 

В първи епизод наблюдаваме как преди 6000 години, хора, наречени шумери, изграждат първите селища в света, в южен Ирак – метрополисите Урук и Ур. Първите изследователи от Запада, които проучват тези градове, са вдъхновени от историите в Библията, но какъв всъщност е бил света от Битие; Нови открития показват изключителните постижения на шумерската цивилизация и как нейното наследство е повлияло на авторите на Библията.

В древния град Гирсу археолози са открили най-стария мост, разкриван някога, както и обект с мистериозни руини, които могат да променят начина, по който гледаме на цивилизацията. Защо южен Ирак играе ключова роля в Стария Завет и дали упадъкът на шумерите ще повлияе на една от най-древните истории, разказвани някога – тази за Ной и големия потоп.

Advertisement

Втората част на този завладяващ документален филм изследва градовете Ниневия и Вавилон. Двете супер-сили на древния свят са „градовете на греха“ за авторите на Библията. Защо имат толкова лоша репутация в Стария Завет? Какви са били в действителност? Открития в Ниневия, в днешен Мосул, са основата за историята за Йоан и кита. Тук археолозите реконструират внушителните порти на града и събират изпогубени чудеса.

Във Вавилон следваме специалисти, които възстановяват вратата на Ищар, изградена от Навуходоносор II, един от прословутите тирани на Стария завет. Съперничеството между Ниневия и Вавилон предопределят съдбата на древния свят. Възможно ли е завоеванията им да са причината за ужасното мнение за тях в Библията; Някои от отговорите са в „Изгубените градове от Библията“ – по Viasat Historyнеделя, 25 септември, от 22:00 часа.

За още следете www.Facebook.com/ViasatHistoryBG 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement