Connect with us

Кино

Viasat History представя Конкистадорите: възход и падение

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Conquistadors Rise and Fall Screenshot 2023 03 03 at 11.44.34

снимка: Viasat History

Конкистадорите:  Възход и падение, нова документална поредица от шест части, която започва на 8 декември от 22:00 часа по Viasat History, се впуска в завладяващата и мътна история на завладяването на Новия свят от Испанската империя. Филмът проследява историята от случайното откриване на Америка от Христофор Колумб през завладяването на ацтеките и инките до залеза на конкистадорите, в следствие на жестоките им методи, които са били шумно критикувани от другите владетели в Европа.

Документалните серии хвърлят безпрецедентен поглед към легендите за жестокостите на испанските конкистадори и разкриват истината за тази мрачна глава от историята на човечеството. Тук хвърляме поглед и към второто пътуване на Колумб до Америка, което стига до кръвопролития и води до първоначалния възход на конкистадорите.

През 1493 г. Колумб се завръща към Америка, но този път не като изследовател, а като завоевател. Втората експедиция е голяма операция със стотици хора, добитък и продукти за създаване на функциониращо испанско общество в Америка. Земеделци, опитни търговци, работници, свещеници и благородници се присъединяват към мисията. Всеки е нетърпелив да види Новия свят, земята на новите възможности и обещания за голямо богатство. Испанската кралица също изисква своя дял. Така че на плещите на Колумб тежи огромна отговорност.

Advertisement

По време на първата си мисия – 9 месеца по-рано – Колумб е оставил 39 от най-доверените си мъже, за да се грижат за новопостроените фортове. През 1493-а, когато Колумб пристига за втори път на мястото на първоначалния форт, открива, че мястото е било опустошено и изгорено до основи, а всички мъже са били убити. Разярен, Колумб решава, че ще е безкомпромисен оттук нататък. Напълно наясно със своите отговорности, той започва поход към вътрешността с толкова мъже, колкото има, едновременно за да открие източника на златото, за което му е казано, както и да успее с помощта на съюз или сила да приобщи повече туземни общности, които да подпомогнат снабдяването на неговата изискваща все повече колония.

Походът на Колумб е през Карибските острови, които са населени основно с народа Тайно. Взаимодействието на испанците с туземното население първоначално е относително мирно, но бързо се обръща в насилие. Просто няма достатъчно провизии и колонизаторите започват да нападат местните селища за храна. Те крадат всичко, което могат, насилват жените и убиват мъжете. Колумб също е безмилостен. За да открие злато в речните корита, разполага фортове наблизо и брутално заплашва населението, което живее там. Общностите, които първоначално се съюзяват с испанците, много бързо усещат натиска от техните изисквания.

В добавка, хората на Колумб започват фатално да страдат от глад и болести.

Напрежението се повишава – колонизаторите започват да виждат в него тиранин, адски обсебен да си създаде име, докато изисква всяко късче злато, което те намерят. В отчаянието си да запази контрол, Колумб преминава в режим на оцеляване. Ако избухне бунт, с кариерата му, а дори и с живота му е свършено. Така той позволява на хората си да принуждават местните жители да работят. Това вероятно е причината испанците да въведат жестока, формална система на доминация – нещо, което не се различава много от робство.

Колумб очевидно е загубил контрол, а Изабела, испанската кралица, му заповядва да се върне в Европа и назначава нови лидери в Новия свят – първо, Франсиско де Бобадия, който умира през 1502 г., след това Николас де Овандо, знаменит благородник, който пристига в Америка с огромен брой кораби и хора. Той е натоварен да изкорени остатъците от съпротивата на туземното население и много брутално успява да изпълни поръчението. Управлението на Николас де Овандо днес се разглежда като моментът, в който испанската власт над новата земя е затвърдена окончателно.

Advertisement

Това е повратната точка във възприятието за Новия свят. Популярните приказки за злато и слава започнали да се разпространяват и през трите десетилетия след като Колумб основава една крехка колония, хиляди напускат Европа всяка година, залагайки съдбата си на Америка и уповавайки се в нейните богатства. Тези заселници, гладни за злато и слава, са с най-различен произход и опит, но стават познати с едно колективно наименование: Конкистадорите.

„Конкистадорите: възход и падение“ дебютира по Viasat History на 8 декември и се излъчва всеки петък от 22:00 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG  & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Advertisement
Continue Reading
Advertisement