Connect with us

Култура

Viasat History чества век от първата ни среща с ТУТАНКАМОН

Avatar

Публикувано

на

снимка: Viasat History

„Тутанкамон: последната изложба“ и „Египетските гробници: удивителната мисия“ са в Индиана Джоунс уикенда на най-добрия ТВ канал за история на Стария континент

Египет. Долината на царете, 26 ноември 1922 г. станалият в последствие един от най-известните британски археолози – Хауърд Картър – за пръв път вижда погребалната камера на в гробницата на Тутанкамон. Стаята, изпълнена с предмети, е почти непокътната и по-късно става легендарна, а самият Тутанкамон се превръща в световноизвестно име, което провокира колективното въображение. За всички нас той символизира най-впечатляващото и мистериозното за древен Египет, пирамидите и фараонското проклятие. 

Телевизионният дом за Централна и източна Европа на египтологията Viasat History предлага истински Индиана Джоунс уикенд с фокус „Египет“ на 14 и 15 януари с премиерния „Тутанкамон: Последната изложба“ – в събота от 18:15 часа (с още един шанс да видите – 22 януари от 23:10 часа), следван веднага от двете части на „Тайните на йероглифите“ – с начален час 20:05 часа.

Advertisement

„Тутанкамон: Последната изложба“ предлага възможност да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче“. Придружаваме експертите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон. Откриваме Египетския музей в Кайро и виждаме предметите от съкровището отблизо, само на сантиметри.

Преди 200 години млад френски учен на име Жан-Франсоа Шамполион постига невъзможното – разбива кода на йероглифите, представлявали загадка за повече от хилядолетие. Благодарение на това разшифроване една цяла цивилизация, погребана под пясъците на Египет, има възможност да оживее отново.

В документалния филм от две части „Тайните на йероглифите“ се срещаме с екип от египтолози в южната част на Египет, близо до Луксор. Те са заинтригувани от богато украсена гробница, най-монументалната в Египет и по-голяма от тези на фараоните: гробницата на жрец на име Падиаменопе. Чрез ексклузивен достъп по време на същинската част на археологическата мисия, ние се запознаваме с последните ѝ открития; можем да открием тайните на жреците, писарите, художниците, гравьорите и строителите, създали този грандиозен паметник.

В неделя, 15 януари, от 23:00 часа не пропускайте „Египетските гробници: удивителната мисия“ с популярния и в България д-р Захи Хауас, удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ от Нов български университет. 

Advertisement

Можете, обаче, да започнете „египетската си вечер“ още с „Изгубената египетска пирамида“. Невероятно откритие е направено в суровата пустиня на Северен Египет с намирането на останките на 4000-годишна пирамида. В нея има гробно отделение, но за разлика от обичайното, тук то е запечатано с гранитен камък, който тежи 10 тона. Въпреки че гробницата е затворена обаче, съдържанието ѝ не е непокътнато и това кара археолозите да смятат, че са се натъкнали на древно местопрестъпление… Вижте от 22:00 часа в неделя, по Viasat History.

Египетските строежи са пълни с неразгадани тайни, а погребани съкровища очакват да бъдат открити. Винаги в търсене на нови находки, световно-известният археолог Д-р Захи Хауас предприема три-месечни разкопки, за да открие някои от неразкритите загадки на Сакара.

Филмът в две части „Египетските гробници: Удивителната мисия“ прави едно изумително откритие: напълно непокътнат погребален комплекс, заровен дълбоко под пясъците в основата на пирамидата на Тети. Пълен със съкровища и изключителна артефакти, обектът има огромен потенциал за египтологията.

Със снимки на живо, както и интервюта с международни експерти, както в лаборатория, така и на терен, този документален филм показва как екипът успява да отвори всеки саркофаг, за да проучи мистериите на некропола и да разбере кой е бил погребан тук преди повече от 3000 години.

Археологът Д-р Захи Хауас е бивш Министър на антиките на Египет и Директор на разкопките в Гиза, Сакара, оазисът Бахария и Долината на царете. Известен с харизматичната си личност, той вече над 30 години работи за безценното археологическо наследство на Египет. Направил е множество значими открития, включително Гробницата на строителите на пирамидата в Гиза и Долината на златните мумии в оазиса Бахария.

Advertisement

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG.

Continue Reading
Advertisement