Connect with us

Кино

VIASAT NATURE месец на океаните и седмица на вулканите

Avatar

Публикувано

на

снимка: © Blue Ant Media

Над 500 вида акули доминират във всеки кът на земните океани – от тропиците до полюсите и от открития океан до дълбините… „Планетата „Акула“ – от 11 юни в 15:45 часа е голямата премиера в  „неделите на океаните“ по най-зеления канал от ТВ семейството на Viasat World – Viasat Nature.   Рубриката започва още на 4 юни с „Атлантическият океан – най-бурният океан на Земята“, включва и премиерата на „Атлантически океан: една година сред дивата природа“, също и огромно разнообразие на заглавия за Големия бариерен риф, както и трогателната поредица за „Спасяване на диви животни в Тихия океан“.

Поредната седмица на юни пък ще предложи едноседмично изследване на някои от най-опасните геоложки чудеса в света със селекция предавания, включително премиерата на „Спящи гиганти: неспокойните вулкани на Европа“ и ще се задълбочи и в известния супервулкан Йелоустоун и неговите потенциални катастрофални ефекти в „Йелоустоун: бомбата със закъснител на Америка“ – на 26 юни.

Планетата „Акула“

Премиера от неделя 11 юни в 15:45 ч.

Advertisement

Акулите са едни от най-старите и успешни ловци, живели някога; над 500 вида акули доминират във всеки кът на земните океани – от тропиците до полюсите и от открития океан до дълбините… Какво прави тези необикновени майстори на оцеляването толкова успешни? Сега водещи учени, изучаващи акулите, разкриват техните тайни за първи път; този сериал включва новооткрити видове, екстремни местоположения и поведения, описани едва наскоро, и хвърля своевременен и завладяващ поглед към най-големия хищник на Земята.

Рубрика: Недели на океаните

Всяка неделя през юни от 15:00 ч.

Този месец ви предлагаме гама от епични предавания, изследващи необятните и красиви води на нашата планета. Започваме с „Атлантическият океан – най-бурният океан на Земята“, където ставаме свидетели на суровата сила на океана в най-стихийното му състояние, след това се потапяме дълбоко в премиерата на „Атлантически океан: една година сред дивата природа“ и ставаме свидетели на впечатляващите същества, които го наричат свой дом. Проучете чудесата на Големия бариерен риф и Тихия океан, проследете героичните усилия на „Спасяване на диви животни в Тихия океан“ и се присъединете към нас за премиерата на „Планетата „Акула“, която ни отвежда на вълнуващо приключение в разкриване мистериите на тези невероятни същества.

Атлантически океан: една година сред дивата природа

Advertisement

Премиера от неделя 4 юни в 15:00 ч.

Атлантическият океан е огромен, бурен и безпощаден. Простирайки се от Антарктика на юг до Арктика на север и от Америка на запад до Африка и Европа на изток, той покрива 20% от повърхността на Земята.

Неустоимата му мощ оформя земите с неудържимата си сила; за да се оцелее в и около най-бурния океан в света са необходими упоритост и сила. Това е история на раждане и смърт – и борба и оцеляване – там, където Атлантическият океан среща Европа и сушата среща морето.

Четири епизода, всеки от които документира различен сезон в и около Атлантическия океан чрез живота на съществата, живеещи там, проследяват всеки сезон, който носи нови предизвикателства. Всички животни трябва да са издръжливи и адаптивни, ако искат да оцелеят една година в дивия Атлантик…

Ледниковата епоха: замръзнал свят

Advertisement

Премиера от събота 10 юни в 20:00 ч.

Натуралистът и изследовател Стив Бакшъл и водещата на телевизионни предавания за дивата природа Микела Стракан ни отвеждат на увлекателно пътешествие из ледниковия период.

Тази поредица от три части разкрива скритите тайни на ледниковата епоха и как тя е създала света, в който сега живеем.

Разказва за възхода на огромни животни – от вълнести мамути до саблезъби котки – борбата на неандерталците срещу Хомо сапиенс, напомняща на историята за Давид и Голиат, и накрая горчивата ирония, че глобалното затопляне може да предизвика следващата ледникова епоха.

 

Advertisement

снимка: © Kwanza

Рубрика: Седмица на вулканите

От понеделник 26 юни до петък 30 юни от 21:00 ч.

Каним ви за „Седмица на вулканите“ по Viasat Nature!

Присъединете се към нас за едноседмично изследване на някои от най-очарователните и опасни геоложки чудеса в света; нашата селекция включва премиерата на „Спящи гиганти: неспокойните вулкани на Европа“, където разглеждаме вулканичната дейност в цяла Европа, „Нестабилна Земя: урагани, вулкани и страхотни наводнения“ и „Вулкани: разрушение и сътворение“ – завладяващ поглед към красотата и разрушенията, които вулканите могат да причинят.

Advertisement

Ще се задълбочим и в известния супервулкан Йелоустоун и неговите потенциални катастрофални ефекти върху Америка в „Йелоустоун: бомбата със закъснител на Америка“, още една вълнуваща премиера на канала.

Йелоустоун: бомбата със закъснител на Америка

Понеделник 26 юни в 21:00 ч.

Нашата планета е дом на супервулкани, които изригват с повече мощност, отколкото човечеството някога е виждало; един от най-мощните супервулкани на Земята се намира в Съединените щати: Йелоустоун. Произходът му датира отпреди два милиарда години и е имал три суперизригвания с интервал средно от 700 000 години…

Ако Йелоустоун изригне, какви биха били последствията за човечеството? Части от северноамериканския континент ще бъдат опустошени и животът на Земята ще бъде нарушен за векове, така че как могат учените да предварят опасността, съществуваща в едно от най-красивите, но потенциално опасни места в света?

Advertisement

С помощта на водещи експерти в областта, този документален филм обяснява различните възможни сценарии на суперизригване на Йелоустоун.

Спящи гиганти: неспокойните вулкани на Европа

Четвъртък 27 юни в 21:00 ч.

Земята тътне в цяла Европа; изригването на Кумбре Виеха на испанския архипелаг Канарски острови през 2021 г. и това на Ейяфятлайокутъл в Исландия през 2010 г. ни напомнят, че Старият континент не е застрахован от големи вулканични събития. Техните последици – независимо дали са човешки, икономически или екологични – могат да се окажат катастрофални за населението и учените са сигурни, че няма причина в Европа да не се случат нови изригвания като тези, които е преживяла в миналото.

Въпросът е само кога и къде ще бъде следващото… Под формата на реално геоложко изследване този документален филм се опитва да отговори на ключов въпрос: може ли Европа отново да стане жертва на голямо и опустошително вулканично изригване?

Advertisement

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg.

Следете и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG, както и на www.instagram.com/ViasatNatureBG/ & YouTube канал Viasat World Bulgaria 

Continue Reading
Advertisement