Connect with us

Кино

Viasat Nature представя: Дивата природа на Европа и Дивият свят на Патрик Арий

Avatar

Публикувано

на

Viasat Nature Europe s Wilderness Golden jackal jpg

снимка: © Off the Fence

Елате с Viasat Nature всеки делничен ден от понеделник, 6 март в 19:00 ч. и изследвайте непроучените части на Европа. С премиерата на втория сезон на „Дивата природа на Европа“ бродим из красивите планински вериги на Британските острови и скандинавските държави и надникваме също зад завесата на живота на мускусния бик, муфлона и други рядко срещани същества от този континент с пребогато разнообразие.

От 20 март пък в други четири епизода всеки понеделник от 21:00 часа пътуваме от джунглите на Коста Рика до тропическите гори на Британска Колумбия, където британският биолог Патрик Арий разкрива сложната мрежа от взаимодействия, от най-малките същества до най-могъщите месоядни животни на планетата, като същевременно изследва как всяко смущение в една екосистема може да има дългосрочни последици за тези видове.

Дивата природа на Европа

Премиера от понеделник 6 март в 19:00 ч.

Advertisement

Вторият сезон представя някои от най-редките, най-силните и най-очарователните животни в Европа; ще видим перспективата на животните в един свят, в който човечеството бавно започва да осъзнава, че трябва да направи промени, за да се запази природата и за да се осигури бъдеще за следващите поколения.

Всеки от четирите епизода се фокусира върху едно животно – мускусния бик, глухаря, златистия чакал и муфлона – и представя в невероятни детайли техния начин на живот, нужди и местообитания. Какви са предизвикателствата за тях в променящия се свят, как им влияе изменението на климата и как защитават територията си от човешкото въздействие?

Първият епизод от поредицата проследява най-древното и величествено животно на континента: мускусния бик. Смятани за последните оцелели от ледниковия период, преди хиляди години тези животни са бродили из нашите пейзажи заедно с мамутите. В наши дни единствените останали стада живеят в Скандинавия: в националния парк Dovrefjell в Норвегия и областта Härjedaalen в Швеция еколози са създали развъден център за подпомагане на дивата популация.

Вторият епизод изследва глухаря, един от най-застрашените видове птици в Полша, с приблизителна популация от 380-500 индивида в четири изолирани района. Но и тук историята започва в далечния север на Европа, където биолози залавят диви животни в централна Швеция и ги отвеждат в Германия.

Advertisement

В природния парк Niederlausitz тетревът се въвежда отново в район, който доскоро е доминиран от добив на въглища. 

В третата част на фокус е златният чакал – срамежлив хищник, чиято територия е била Балканите и по-южните райони. Животните се са се разпространили на север към Унгария и Германия и учените ги следват, за да разберат защо.

Последният епизод представя рядък обитател на средиземноморските планини: муфлон, идващ от Корсика, Сардиния, а и Кипър.

Дивият свят на Патрик Арий

Advertisement

Премиера от понеделник 20 март в 19:00 ч.

Следвайки известния британски биолог и изследовател, докато пътува по света, „Дивият свят с Патрик Арий“ отвежда зрителите на мисия, целяща да отговори на някои големи въпроси за нашия огромен природен свят.

От джунглите на Коста Рика до тропическите гори на Британска Колумбия, Патрик разкрива сложната мрежа от взаимодействия, които свързват най-малките същества с най-могъщите месоядни животни на планетата; същевременно Патрик изследва как всяко смущение в една екосистема може да има дългосрочни последици за тези видове.

Патрик Арий се обединява също с местни активисти и изследователи, разкриващи вдъхновяващи истории за биоразнообразието и възстановяването на околната среда.

Advertisement

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg.

Следете и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG, както и на www.instagram.com/ViasatNatureBG/

Continue Reading
Advertisement