Connect with us

Култура

Viasat Nature представя Спасители на диви животни в Малави

Avatar

Публикувано

на

Viasat Nature Malawi Wildlife Rescue key

снимка: Viasat Nature

Разположена в югоизточна Африка, Малави е малка страна, която отдавна прави сериозни усилия да защити дивата си природа. „Спасители на диви животни в Малави“ – с ексклузивна премиера по Viasat Nature в неделя, 6 март, от 19:00 часа – е документална поредица в шест части, която проследява работата на единствения център за спасяване на диви животни в страната.

Екипът в Lilongwe Wildlife Trust е отдаден на приютяването и рехабилитацията на наранени или осиротели животни, като целта им е да ги върнат обратно в дивата природа, към която принадлежат.

Центърът е воден от Д-р Аманда Салб, единственият местен ветеринар с право да упоява от разстояние и улавя големи диви животни.  Директор на сиропиталището за животни е родената в Нидерландия Алма Ван Дорнмален, която се гордее с факта, че познава абсолютно всяко едно от двестате животни в центъра.  

Малави е една от най-бедните страни в Африка и ресурсите са оскъдни, затова екипът се бори да свързва двата края и да оцелее. Прекъсванията на тока са обичайни, дъждовният сезон често наводнява центъра, но работата трябва да продължи.

Advertisement

Британският ветеринар на обмен, Д-р Софи Удоусън удържа фронта винаги, когато се наложи Аманда да отсъства и често трябва да извършва операции при най-тежки условия. А Аманда редовно е на експедиции в издирване на впримчени или наранени животни, с хеликоптер, с джип или просто на крак.

Във Ваза Марш – резерват, който покрива 1,000 кв. км., някога намалялата многократно популация на слоновете сега е започнала да се възстановява. Днес те са повече от 300.

В началото на поредицата, докато патрулира Аманда забелязва млад слон с омотана около задния крак тел, която го прорязва. Тя прострелва страдащото животно със стреличка с упойка от хеликоптера, след което се приземява, за да може да пролекува раната. Малко по-нататък в епизода получава зов за помощ за воден бак, с подобна примка около лицето. Ситуацията е много напрегната; точно, когато се опитва да упои животното със стреличка, то побягва.

В друг случай пък й се налага да сложи нашийник на трудно-уловим гепард и на опасен слон. В Malawi Wildlife Rescue дават шанс на 60 животни да се върнат обратно на свобода – сред тях са ансамбъл от 13 виолетови маймунки, гигантска орлова сова, сервал, малка антилопа, гущер и три таралежа.

Аманда казва: “Това е смисълът на цялата ни работа – да виждаш, че животните се връщат обратно в дивата природа. А в някои от случаите, те са попаднали при нас като сирачета, порасли са и сега опитват късмета си в дивото. Обичам това. Невероятно е.”

Advertisement

Новата поредица в шест части „Спасители на диви животни“ дебютира по Viasat Nature ексклузивно за цяла Централна и източна Европа на 6 март и ще се излъчва всяка неделя в 19:00 часа с повторение в понеделник от 17:10 часа. 

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg.

Следете и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG, както и на www.instagram.com/ViasatNatureBG/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement