Открийте ни и в

Общество

VOX POPULI открива новия театрален сезон с „Поколение Ь”

Avatar

публикувано

на

VOX POPULI открива новия театрален сезон с „Поколение Ь” 146

снимка: Марица Колчева

На 20.09. 2017 г. от 19.30 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” Студио за документален театър VOX POPULI ще открие официално театралня сезон с най-новия си спектакъл „Поколение Ь”.

В обсега на внимание в представлението е темата за прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващотото поколение тогава. „Поколение Ь” е посветен точно на тези сред нас – тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време. Техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те…

Както и останалите спектакли на VOX POPULI и „Поколение Ь” е създаден по метода на т.нар. „вербатим” техника – дословно предаване на историите на интервюирани по време на теренно проучване хора.

VOX POPULI открива новия театрален сезон с „Поколение Ь” 147снимка: Марица Колчева

Студио за документален театър VOX POPULI, основано през 2012 г., е пионер в разработването на документален театър у нас.

VOX POPULI се разполага на граничната територия между артистичните търсения и антропологическото изследване; между художествената идея и отворения граждански дебат. Студиото защитава нуждата от социално-ангажирано изкуство, което смело да се вглежда в пулсиращите теми на съвремието.

Сред екипа и съмишлениците на VOX POPULI има както изявени имена от театралната сцена с доказан професионален опит, така и студенти от Академиите по изкуства, хуманитаристи и непрофесионални артисти.
До този момент активистите на VOX POPULI са реализирали над 10 представления в полето на документалния театър.

През 2016 г. VOX POPULI стартира платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща” в София. В програмата на В/ХОД се представят театрални спектакли, кинопрожекции, уъркшопи, инсталации, изложби, дискусии, пърформанси и други художествено форми, чието съдържание се фокусира върху проблемите на настоящето.

Режисьор: Неда Соколовска
Участват: Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Неда Соколовска.

Реклама