Открийте ни и в

Общество

VOX POPULI открива новия театрален сезон с „Поколение Ь”

MIKA

публикувано

на

снимка: Марица Колчева

На 20.09. 2017 г. от 19.30 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” Студио за документален театър VOX POPULI ще открие официално театралня сезон с най-новия си спектакъл „Поколение Ь”.

В обсега на внимание в представлението е темата за прехода в България – годините от 1989 до 1997. Краен, противоречив, несигурен, този отрязък от време се оказва определящ за подрастващотото поколение тогава. „Поколение Ь” е посветен точно на тези сред нас – тинейджърите на прехода, зрелите индивиди на новото време. Техните страхове и самота, обвити в алкохол и наркотици, музикалните им вкусове като най-мощния опит за бунт. Едно търсене на идентичност в безтегловността на 90-те…

Както и останалите спектакли на VOX POPULI и „Поколение Ь” е създаден по метода на т.нар. „вербатим” техника – дословно предаване на историите на интервюирани по време на теренно проучване хора.

снимка: Марица Колчева

Студио за документален театър VOX POPULI, основано през 2012 г., е пионер в разработването на документален театър у нас.

VOX POPULI се разполага на граничната територия между артистичните търсения и антропологическото изследване; между художествената идея и отворения граждански дебат. Студиото защитава нуждата от социално-ангажирано изкуство, което смело да се вглежда в пулсиращите теми на съвремието.

Сред екипа и съмишлениците на VOX POPULI има както изявени имена от театралната сцена с доказан професионален опит, така и студенти от Академиите по изкуства, хуманитаристи и непрофесионални артисти.
До този момент активистите на VOX POPULI са реализирали над 10 представления в полето на документалния театър.

През 2016 г. VOX POPULI стартира платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща” в София. В програмата на В/ХОД се представят театрални спектакли, кинопрожекции, уъркшопи, инсталации, изложби, дискусии, пърформанси и други художествено форми, чието съдържание се фокусира върху проблемите на настоящето.

Режисьор: Неда Соколовска
Участват: Цвета Балийска, Петьо Петков-Шайбата, Братан Братанов, Неда Соколовска.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо