Connect with us

Общество

Wizz Air и OMV подписаха споразумение за доставка на устойчиво авиационно гориво

Avatar

Публикувано

на

Меморандумът за разбирателство позволява закупуването до 185 000 метрични тона SAF гориво от OMV между 2023-2030 г.

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивият авиопревозвач в световен мащаб, подписа Меморандум за разбирателство (MoU) с OMV, международната компания за нефт, газ и химикали със седалище във Виена.  Меморандумът е за доставка на устойчиво авиационно гориво (SAF) между 2023 г. и 2030 г. и дава възможност на Wizz Air да закупи до 185 000 метрични тона SAF от OMV. Това сътрудничество гарантира напредъка на авиокомпанията в мисията ѝ за намаляване на интензивността на CO2 на пътникo-километър.

Wizz Air е най-устойчивият избор за въздушно пътуване. Ключова част от екологичната стратегия на авиокомпанията е намаляване на интензивността на въглеродните емисии с 25% до 2030 г. и зануляването им до 2050 г. Wizz Air вече води авиационната индустрия към по-устойчиво бъдеще. Това се дължи на факта, че компанията има една от най-младите флотилии в света, най-ниския интензитет на CO2 на пътнико-километър в Европа и провежда множество инициативи за ефективност на горивото.

OMV също е компания, която прилага редица мерки за постигането на своите амбициозни стратегически цели за устойчивост, а SAF е ключова технология за декарбонизацията на авиационната индустрия. Компанията планира увеличаване на производството на SAF до 700 000 тона през 2030 г. и има амбицията да стане нетна нулева компания най-късно до 2050 г. (за обхват 1, 2 и 3). Австрийската компания се води от ясни средносрочни и дългосрочни цели за намаляване на емисиите, част от „Стратегията на OMV до 2030“.

Оуен Джоунс, директор по развитието на Wizz Air, каза: „Постигнахме нашата водеща позиция на пазара по отношение на устойчивостта чрез продължителни инвестиции в иновативни технологии и експлоатиране на най-съвременните самолети по най-ефективния начин. Ангажиментът на Wizz Air е да намали собствения си интензитет на емисиите с още 25% до края на десетилетието, като използването на SAF играе важна роля в този ангажимент. Подпомагане на производството и провеждането на изследвания на SAF технологиите е един от приоритетите ни. Щастливи сме, че ще  си сътрудничим с OMV за допълнително намаляване на въглеродния отпечатък на авиационната индустрия. Новият меморандум за разбирателство е свидетелство за нашия ангажимент да гарантираме, че избирайки да летят с Wizz Air, нашите клиенти правят най-отговорния избор на въздушно пътуване.“

Advertisement

Нина Марцел, вицепрезидент на OMV Авиация, Разпределение на горива и публичен сектор: „Много съм доволна от сътрудничеството между OMV и Wizz Air, защото то ще ни помогне да постигнем стратегическите ни цели за устойчивост. С Wizz Air успяхме да спечелим силен международен партньор. SAF е най-значимият път към декарбонизиране на авиацията през следващите десетилетия. Нашето стратегическо партньорство ще доведе до по-устойчиво бъдеще на авиацията, от което и двете компании искаме да бъдем част.“

Continue Reading
Advertisement