Открийте ни и в

Lifestyle

Wizz Air обяви основаването на нискотарифна авиокомпания в Абу Даби

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Wizz Air Holdings Plc (Wizz Air), най-зелената авиокомпания в Европа* и най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, обяви днес, че е постигнала принципно споразумение за основаването на Wizz Air Abu Dhabi (Обединени арабски емирства) в партньорство с Abu Dhabi Development Holding PJSC (ADDH). Това ще бъде първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа.

Предвижда се Wizz Air Abu Dhabi да бъде създадена чрез съвместно предприятие, а операциите се очаква да стартират през втората половина на 2020 г. Новата авиокомпания ще се съсредоточи върху откриването на маршрути до пазари, на които Wizz Air има съществуваща дейност с висок ръст, а именно Централна, Източна и Западна Европа, както и Индийския субконтинент, Близкия Изток и Африка в дългосрочен план. Wizz Air вярва, че създаването на наистина нискотарифна авиокомпания в Абу Даби може да допринесе допълнително за установяването на Абу Даби като културна и туристическа дестинация от световна класа. Дълбоките познания на ADDH за местния пазар, тяхната подкрепа и съвети са особено ценни за WIZZ и ще помогнат много за успешното развитие на новата компания.

Установяването на новата авиокомпания зависи, наред с други неща, от подписаването на споразумение с ADDH и влизането в сила на определена документация, получаване на всички необходими вътрешни и външни одобрения и съгласия, и новата авиокомпания да отговори на регулаторните изисквания на Общото управление на гражданската авиация на ОАЕ, за да получи Сертификат за въздушен оператор.

С флотилия, съставена от Airbus A321neo, най-ефективния теснофюзелажен самолет в света, Wizz Air Abu Dhabi ще получи достъп до пазари с общо 5 милиарда клиенти в цяла Европа и извън нея. В съответствие с клиентската политика на Wizz Air по цял свят, новата авиокомпания ще предложи на пътниците висококачествено въздушно пътуване на достъпни цени, на борда на една от най-зелените самолетни флотилии*.

Йозеф Варади, главен изпълнителен директор на Wizz Air Holdings, коментира днес в Абу Даби: „Горди сме, че първата ни авиокомпания, която е създадена извън Европа, ще бъде в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Дълбоките познания на ADDH за местния пазар, тяхната подкрепа и съвети са особено ценни за WIZZ и ще помогнат много за успешното развитие на тази нова нискотарифна авиокомпания. Wizz Air Abu Dhabi неизменно ще допринесе за ускоряване на крачката по пътя на растеж на Wizz Air, основан на нашия успешен нискотарифен бизнес модел, предлагащ достъпни пътувания за все повече клиенти. Вярваме, че новата авиокомпания има потенциал да бъде важен играч в региона. Бих искал да изкажа най-голяма благодарност на H.Пр. Шейх Мохамед Бин Хамад Бин Тахнут Ал Нахиян и г-н Мохамед Ал Сувайди за тяхната отдаденост и подкрепа, без които това уникално партньорство не би било възможно.“

H.Пр. Шейх Мохамед Бин Хамад Бин Тахнут Ал Нахиян, председателят на летищата в Абу Даби сподели: „Тъй като международното летище в Абу Даби продължава своя растеж като основен портал към ОАЕ и региона наоколо, ние приветстваме всяка авиокомпания, готова да допринесе за ръста на региона, като тази нова авиокомпания, и ефекта, който това партньорство с WIZZ ще окаже върху нашето национално икономическо развитие. Очакваме с нетърпение да изградим изключително успешно сътрудничество през следващите години. “

Г-н Мохамед Хасан Ал Сувайди, изпълнителен директор на ADDH, заяви: „Като надежден правителствен партньор с ясен мандат да засили ключовите сектори на непетролната икономика в Абу Даби, ние сме горди да си партнираме с Wizz Air, авиокомпания със силно присъствие на пазара и популярност на марката на ключови пазари в Европа. Чрез нашето партньорство с Wizz Air ние се стремим да използваме нарастващото търсене на бюджетни пътувания и да подкрепим непрекъснатия растеж на Абу Даби като културна и туристическа дестинация от световна класа. “

Брайън Томпсън, главен изпълнителен директор на компанията Abu Dhabi Airports, коментира: „Създаването на новата авиокомпания е допълнително свидетелство за стабилната авиационна инфраструктура на емирството. В допълнение към силната програма за трансфер на пътници, Международното летище в Абу Даби (AUH) също отбеляза увеличение на трафика на пътници от различен произход и дестинация през тази година, оставайки един от най-бързоразвиващите се летищни центрове в региона. Новите предложения за пътувания продължават да вдъхновяват посетители от цял свят да дойдат в Абу Даби. Каним всички да посетят Абу Даби и с нетърпение очакваме да приветстваме все повече посетителите у нас, благодарение на новата авиокомпания, и им обещаваме изключително преживяване. ”

*Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air бяха най-ниските сред европейските авиокомпании през ноември 2019 г. (57.2 г/км/пътник)

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 38 минути

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 52 минути

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 3 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 3 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 4 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 5 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди 23 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 23 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди един ден

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди един ден

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо