Открийте ни и в

Събития

YOUR MOTHER AT MY DOOR в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

MIKA

публикувано

на

YOUR MOTHER AT MY DOOR е част от международната програма “Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Дуетът осмисля привидно безполезното време чрез движения, създадени от всекидневни чувства и ситуации.

„Фюльоп и Цухорка са на сцената, но не изпълняват роли. Техните личности и присъствие се разбиват във всички ситуации, пози и действия. Те говорят на сложен, синкретичен движенчески език с такава естественост и наивно учудване, че ние – публиката – никога не бихме могли да допуснем, че е това е фиксирана хореография.. Има сцени, които привидно са родени от нищото, в мъничките, незначителни дебри на съществуването. Транскрипцията на тези малки дреболии, незначителности, безтегловни парченца в движение е това, което ни завладява. Най-вълнуващото и енигматично от всичко е начинът, по който това движенческо приключение, което преобръща балетния език необратно, се допълва от изненадващи движения: радикално използване на профанни, не-танцови и понякога дори не толкова естетски движения.” (Чаба Крал – танцов критик)

Ласло ФЮЛЬОП

Ласло е завършил образованието си в Budapest Contemporary Dance School, оттогава е работил с многобройни унгарски и чуждестранни хореографи. Основната тема, която вълнува Ласло се базира на изследването и анализирането на всички форми на човешко поведение и проблеми в комуникацията – тяхната цялост, без генерализации и предразсъдъци, по прост, чист и много личен начин. През 2016 г. той създава своя нов спекталъл за шест танцьори, озаглавен Waiting for Schrödinger (В очакване на Шрьодингер).

Емеше ЦУХОРКА

Изпълнител, пърформър и преподавател в сферата на съвременния танц, Емеше завършва своето образование в Budapest Contemporary Dance School през 2011 година. В продължение на осем години тя е била член на HODWORKS, работила е още с Чаба Молнар и The Symptoms. Нейните тайни импровизационни игри като дете дават основата на свободата в артистичната й работа.

Билети:  12|10 лв.

YOUR MOTHER at MY DOOR | УНГАРИЯ

Международна програма „Мигриращото тяло”

1 април | събота | 19:30 ч.

SÍN Production

Timothy and The Thing

хореография и изпълнение: Емеше Цухорка, Ласло Фюльоп

музика: Антонин Дворжак, Симфония № 9 „Новият свят” , Золтан Мижеи

осветление: Oршоя Пете

костюми: Емеше Каса / Mei Kawa

мениджър продукция: Дора Tрифонов

продуцент: SÍN Culture Centre

Партньори:

Вишеградски Фонд, Национален фонд за култура, Open Latitudes3 – Culture Europe Programme, L1 Association, Workshop Foundation, MU Theatre

С подкрепата на Унгарски културен институт – София

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Lifestyle

Първият български космонавт с ексклузивно интервю за „100% будни“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Десислава Кулелиева

В понеделник (12 април), в предаването „100% будни“ по БНТ 1, водещите Мария Андонова и Стефан А. Щерев ще срещнат зрителите с една забележителна личност – първият български космонавт Георги Иванов.

Неговото ексклузивно интервю за сутрешния слот на обществената телевизия ще бъде излъчено именно на Международния ден на авиацията и космонавтиката. Ден, в който човечеството отбелязва и 60-годишнината от първия полет на Юрий Гагарин в космоса.

Гледайте „100% будни“ всеки делничен ден, веднага след „По света и у нас“ в 9:00 по БНТ 1.

Продължете понататък

Горещо