Connect with us

Интервю

„Лот Лориен“ записва новия си магичен албум

Avatar

Публикувано

на

фотография: личен архив „Лот Лориен“,
колаж: „Скендерман“.

„Лот Лориен“ едва ли има нужда от представяне в България, но все пак за тези които не са запознати, ето какво казва за групата известния британски музикален експерт Трев Тийсдъл: „Винаги е удоволствие за мен да чуя, че „Лот Лориен“ имат нов музикален материал, защото въпреки промените в състава през годините, винаги музиката им е била на висота и в нея има…..магия!

Името на групата произлиза от „Властелинът на пръстените“, а нейния музикален пейзаж се базира на основата на фолклора и поражда асоциации с произведението на Толкин.  Групата основана преди 22 години в България съчетава английски и български фолклор, класика, етно, рок и джаз инструментариум. Извървяла е дълъг път с много участия в ТВ и радио предавания, фестивали, албуми и турнета. Водена от китариста и композитор Кирил Георгиев, „Лот Лориен“ може да се гордее с последната си музикална продукция и въпреки, че вече е базирана във Великобритания в Леамингтън, не е по-малко впечатляваща.

Новият мултикултурен състав включва китарист, композитор и лидер – Кирил Георгиев от България, Адам Юревич – класическа китара от Полша, свирещ и на испанска, електрическа и бас китари. Неговите влияния са от различни стилове на велики музиканти като Роланд Диенс, Пако де Лусия, Франк Запа, Диджей Кръш.  Джейк Уилсън – вокал – британски фолк рок китарист и композитор повлиян от Ричард Томпсън, свири собствена музика и има в биографията си сътрудничество с бившия член на легендарната брит група „Феърпорт Кънвеншън“: цигуларя Дейв Сърбрик, който описва Джейк като един от най-добрите съвременни китаристи и автори на песни…..И на края изглежда, че „Лот Лориен“ отново са на линия и създават тяхната собствена магия отново!“

Новият проект на групата се казва„Лот Лориен с Джейк Уилсън“ и в момента се записва нов албум (започнат през март 2017), който трябва да бъде готов до края на 2018 година.  През май 2017 , излезе пилотния сингъл „Дъ кийпър“.  С „Лот Лориен и Джейк Уилсън“ разговаря Румяна Тенева. Интервюто е реализирано със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“.

Advertisement

Как бихте описали на кратко музикалния стил на групата?
Джейк:  Като интересен хибрид между британска фолклорна песен и лирика с „източно-европейски“ музикални аранжименти.

Има ли връзка между Вашето творчество, текстове, музика и Вашата родна страна?

Джейк:  Абсолютно! Музикалните аранжименти направени от Кирил и Адам имат много силно източно-европейски аромат, но текстовете които използваме са основно британски фолклорни песни, които пренаписах и ги изпълних с моя  характерен английски глас.

Кое обединява членовете на групата?

Джейк: Обединява ни любовта към фолклорната музика от други страни и  желанието да направим песни, които носят послание и съчетават традиционност и иновативност.

Advertisement

Какво ви вдъхновява?

Джейк: Вдъхновяват ме зашеметяващите музикални аранжименти на Кирил и Адам и страстта да се разкажат истории запазени в британските фолклорни песни по един нов и завладяващ начин.

Адам: Голямо вдъхновение имам от свободата която Кирил и Джейк ми дават по време на звукозаписни сесии, аранжиране и смесване. Мога да експериментирам докато се записва и се отварям напълно когато правя своите китарни аранжименти. Прекрасните композиции на Кирил са двигател помагащ за идването на интересни идеи. Много вдъхновяващо и полезно е и сътрудничеството с Анчо Пенчев (мастеринг инжeнер) който ни помага да направим финалния звук в нашите записи.

Обичате ли да пътувате?

Advertisement

Джейк: Да. Въпреки, че не съм бил още в България, посещавал съм много интересни и различни страни по света включително Антарктика, където изпълнявах песни композирани в памет на полярния изследовател Капитан Робърт Скот и членовете на неговата експедиция. (за повече инфо, можете да посетите http://www.jakewilsonmusic.com )

Моля разкажете ни нещо интересно във връзка с бъдещия нов албум.

Джейк: Всеки от нас свири на различен тип китара – с метални струни (Кирил), класическа (Адам) и резонаторна (моята) – така, че нашия звук като трио е много различен и нестандартен.

Какво обединява членовете на Вашата група?

Адам: Според мен основното нещо което ни обединява е отношението ни към музиката. Всеки един от нас е изцяло отдаден да направи най-добрия музикален материал. Няма граници или националности.  Когато работим заедно ние се уважаваме един друг и приемаме различното мнение, така, че ние дискутираме (анализираме) в голяма дълбочина всички детайли относно сола, вокали, аранжименти и т.н. и никога не позволяваме на нашето его да влияе по негативен начин на нашата музика, а напротив насочваме го в правилната посока за да правим най-доброто за нея.

Advertisement

Кирил, Вие сте един от съоснователите на международния арт форум „БезГраници“ и участник в предходни издания. Как изкуството помага за премахване на граници в света и между хората?

Кирил: „БезГраници“ се утвърди на международната сцена като едно ярко събитие, което успя да сплоти сериозен кръг от съмишленици, готови да работят за популяризирането на различни некомерсиални течения в музиката и визуалните изкуства. През изминалите години форума надрасна стартовото си ниво, успя значително да се развие и преди всичко да се запази (през всички икономически и културни турбуленции през последните 15 години). Това е огромен кредит за неговите организатори. В действителност група „Лот Лориен с Джейк Уилсън“  въплъщава идеите дали името и генерирали появата на Международния арт форум „БезГраници“. Нашият проект не би бил възможен без идеята за Обединена Европа и е добър пример за съвместна работа на музиканти от различни националности водени от идеята, че изкуството е универсален език за общуване.  „Лот Лориен с Джейк Уилсън“ развива идеята за фолклорна смес, заложена още в предишните албуми на групата, но сега акцентът е поставен върху британския фолклор. Ние запазваме традиционните текстове, но създаваме нова (оригинална) музика. Така песните носят своето послание, но имат ново и непознато звучене.

Кирил, моля разкажете и за новите членове на групата, и новата музикална посока на развитие.

За мен е удоволствие, чест и привилегия да работя с Адам Юревич и Джейк Уилсън (във формата на „Лот Лориен” и „Лот Лориен с Джейк Уилсън“”). Те са  музиканти с огромен талант и професионализъм. Носители са на оригинални и креативни идеи. Съвместната ни студийна работа е като едно фантастично пътуване, в което ние откриваме непознати музикални хоризонти.  Адам е отговорен за записването, смесването и музикалното продуциране на проекта, а същевременно е  креативна сила не само в „Лот Лориен“, но и в набиращата популярност британска формация „Джаба Картел“. С идването си Джейк даде  ново лице на формацията. Той не само издигна до неочаквано високо равнище вокалните партии и хармонии, но също така промени и звука на групата със звученето на резонаторната си китара. Често се шегуваме, че нашият музикален стил може да бъде определен като Източноевропейски британски фолк фюжън с испански елементи.

Решихме да се свържем с британския музикален експерт  Трев Тийсдъл и да му зададем един въпрос свързан с групата. Ето какво го попитахме и какво отговори той: „ Какво мислите за съществуването на такава британска фолк група като „Лот Лориен“ (която е рожба на глобализма)  в същото време когато има силно анти-глобалистично течение във Великобритания (като Брекзит например)?“

Advertisement

Трев Тийсдъл: Да бъда честен, когато слушам „Лот Лориен“ не си мисля за политически или социални концепции като глобализъм или анти-глобализъм. Музиката ме вкарва в друг свят на фолклорните легенди и митологията. Тя говори сама за себе си. Ако започна да мисля за подобни концепции ще се развали магията! Както и да пропада политиката, каквито и последствия да има, в края на краищата ако хората приемат креативния дух и го изразят независимо от коя култура са вдъхновени – тогава няма разделение.  Всичко е свързано с един и същ импулс – да се направи нещо прекрасно в света, нуждаещ се от това. Аз много харесвам това, че „Лот Лориен“ не виждат бариери създавайки изкуство, така те включват различни  палитри в тяхната музика безпроблемно. Това обогатява звука и душата! „Лот Лориен“ излизат извън обсега на стереотипите и показват как обикновените хора, както музикантите, могат да живеят заедно и да създават магия заедно вместо конфликти!

Continue Reading
Advertisement