Connect with us

Култура

Топ 10 най-продавани книги на Издателството на Нов български университет за септември 2020 г.

Avatar

Публикувано

на

Първата част на учебника по български език за чужденци „Здравейте“ е най-продаваната книга на Издателството на Нов български университет през месец септември 2020 г. Вижте как изглежда топ 10 на най-купуваните книги през изминалия месец:

Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 – А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 45.00 лв.

Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+.

Лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС.

Методиката предполага работа с преподавател.

Advertisement

Златорогъ : Юбилейно издание по случай 100-годишнината на списанието, 20.00 лв.

Проф. Михаил Неделчев: „Днес, в годината на стогодишния юбилей на „Златорог“, в месеца след един век на излизането на неговата първа книжка, нашето възкресяване чрез фототипно издание на тази именно първа книжка, нашата студия и придружаващата я като специфична хроника анотирана библиография са още един апологетичен жест, отправен с почит и преклонение към критика Владимир Василев и неговия „Златорог“. Не можем да възкресим предметно всичките двадесет и четири годишнини на списанието, въпреки че бихме желали. Но се почувствахме длъжни да направим този жест…“

Комплектът съдържа:

  • Фототипно издание на книжка първа на списание „Златорог“ от януари 1920 г.
  • „Списание „Златорог“ и неговият редактор Владимир Василев“ : Студия от Елка Трайкова и Михаил Неделчев : Избрана и анотирана библиография, изготвена от Михаил Неделчев

Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 – В2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 47.50 лв.

Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение.

Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване.

Advertisement

Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

Български архитектурен модернизъм : Образци от 1920-те, 1930-те, 1940-те години“, авторство и съставителство Васил Макаринов, Теодор Караколев, 8.00 лв.

Изминали са около 80 години от апогея на Модерното движение у нас, но въпреки това този близък период остава твърде непознат. Темата е сравнително добре проучена, но независимо от това ценните сгради не са добре познати на широката публика, а понякога – и на самите изследователи. Чрез работата си във фейсбук страницата „Български архитектурен модернизъм / Bulgarian Modernist Architecture“ открихме, че въпреки това интересът към тази архитектура е голям. В течение на няколко години проучихме историята на включените сгради – кога сградата е проектирана и построена, кой е нейният архитект, кои са първите и следващите собственици, първоначалните ѝ функции и други. Целта ни бе да открием достоверна информация по тези въпроси – изследвахме архиви, местен и национален периодичен печат, книги и различни научни трудове, проведохме теренни проучвания. Срещнахме се с настоящите собственици на различни сгради, чухме техните живи истории и спомени, разговаряхме за тяхното отношение към собствеността им, как я възприемат, как се грижат за нея и т.н. Опитахме се да открием защо днес някои сгради получават адекватни грижи, а други губят своята идентичност и как можем да работим така, че тези ценни архитектурни паметници да бъдат запазени в автентичната си красота за поколенията. Въпреки проучванията ни, някои от сградите, включени в изложбата, все още са с неизвестни архитекти, години на проектиране и други данни.

Къщите говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка, снимки Александър Н. Геров, 31.00 лв.

Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи. Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи – всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради. Тя „отваря“ вратите им и ги кара да „говорят“ – за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали. Така и в трите части на текста се възкресяват не само славни и страшни времена или забележителни постижения в културата, но и имената на интелектуалци, творци, герои и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история.

Advertisement

Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените. Посланието на „Къщите говорят“ е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава…

България, мюсюлманското малцинство и турската пропаганда (1923-1944)“ от Димитър Гюдуров, 20.00 лв.

Кемалистката пропаганда в България през междувоенния период, и по-специално тази част, която се отнася до изселването на турското население от страната през 30-те години на миналия век, продължава да бъде недостатъчно позната в своята същина. Въпреки множеството текстове в българската историография, посветени на периода, за тези събития се говори бегло и в съвсем обобщен вид. Изселническият процес е първият от началото на самостоятелното съществуване на Българската държава, планиран и контролиран политически от България и Турция, при това на основата на двустранен договор. Сложните и неразрешени проблеми в дипломатическите отношения между София и Анкара се оказват и най-важната причина за емигрирането на българските турци в този период.

Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв.

Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

Advertisement

Киносценарият – написване и пренаписване“ от Светла Христова, 15.00 лв.

Тази книга представя теоретично и популяризира доказани в практиката стандарти и изисквания за преподаване в областта на киносценаристиката. Тя проследява етапите, през които минава всеки сценарист в работата си. Целта ѝ е не просто усвояването на обем от знания, а в много по-голяма степен тяхното практикуване, благодарение на което ще придобиете сценарийни умения, адекватни на уменията на колегите ви по света. Книгата ще ви помогне да осъзнаете и усвоите кино езика на идеите, които имате, ще ви покаже авторските задачи в създаването на първия вариант(редакция) на сценария, както и втората, по-отговорна и сложна част от писането на сценария – пренаписването, за което у нас изобщо не е писано.

Литературното образование в гражданска перспектива (VIII-XII клас)“ от Огняна Георгиева-Тенева, 16.00 лв.

Книгата е първото обхватно изследване на възможността чрез литературното образование да се постигнат граждански компетентности. Тя представя теоретичен и практически опит за формиране на знания, умения и ценности в полето на гражданствеността. Главен предмет на вниманието са критическото мислене, разбиращото четене, самостоятелното интерпретиране на художествен текст, аргументативното писане и говорене, работата в екип при изпълнение на литературен проект с гражданско съдържание. Поставен е акцент върху активните методи на обучение и принципа за образователно взаимодействие, осмисляно като корелат на гражданското взаимодействие в извънучилищната социална действителност. С грижа за преживяване на пълноценно естетическо удоволствие е предложен специален модул за изучаване на литературни произведения с граждански послания.

Медалиерното изкуство в България от Освобождението до наши дни“ от Ирина Колбасова, 30.00 лв.

Advertisement

„Медалиерното изкуство в България от Освобождението до наши дни“ е докторска дисертация на Ирина Колбасова към департамент „Изкуствознание и теория на културата“ на Нов български университет. Предговор и научен редактор доц. д-р Ружа Маринска, редактор Росица Гичева-Меймари. Монографията се състои от три глави. Първата се спира на аспекти на нумизматиката и колекционерството, отнасящи се до медалиерното изкуство. Направен е кратък исторически обзор на нумизматиката и музейното дело в България след Освобождението. Втората глава разглежда медалиерното изкуство в България от 1878 г. до 1944 г. Третата глава описва развитието на това изкуство след 1944 г., като е проследено създаването на Българския монетен двор в София и творческия път на проф. Богомил Николов.

Continue Reading
Advertisement