Открийте ни и в

Tехнологии

9 технологични прогнози за финасовия сектор

MIKA

публикувано

на

Дигиталната трансформация набира скорост, което неминуемо ще окаже влияние върху финансовия сектор. Технологии като изкуствен интелект (AI), роботизирана автоматизация на процеси (RPA) и анализи на големи масиви от данни ще заменят традиционните банкови системи, които или вече не работят, или работят бавно и неефективно.

DataArt състави списък на основните технологични тенденции в сферата на финансите, които ще имат съществено значение през 2020 г.:

1. РОБОТИЗИРАНАТА АВТОМАТИЗАЦИЯ НА ПРОЦЕСИТЕ (RPA) ЩЕ СЕ ВНЕДРЯВА ВСЕ ПО-ЧЕСТО

Първоначално финансовите институции използваха инструменти за обработка на естествен език (NPL) за автоматизирано извличане на данни. Днес те постигат много повече чрез включване на машинно обучение в RPA процесите.

RPA ще има все по-голямо значение през следващата година, но с най-бързи темпове ще навлиза именно във финансовия сектор. Представителите на индустрията като банки, брокери, инвестиционни посредници и финансови консултанти, ще използват RPA за преобразуване на системи и предвиждане на тенденции.

Роботизираната автоматизация ще се използва при ежедневни операции като например – проверка на кредитното досие на клиента и събиране на документи. За големите финансови институции това включва и проследяване в реално време на клиентските трансакции в съответствие с принципа „Know Your Customer“ (KYC). RPA ще се прилага и за проследяването на това дали се спазват изискванията, свързани със сигурността на данните, както и за по-качественото обслужване на клиенти.

2. ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ (AI) ЩЕ ИМА МНОГО ПО ГОЛЯМА РОЛЯ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ГОЛЕМИ МАСИВИ ОТ ДАННИ

Как финансовият сектор се възползва от революцията на т. нар. „Big Data“, която вече е в ход? Сега компаниите усъвършенстват своята архитектура за управление на данни и принципи на работа, за да засилят анализаторския си потенциал чрез използването на данни от структурирани и неструктурирани източници.

През следващата година компаниите от финансовата сфера все повече ще осъзнават ролята на гъвкавите данни за ускоряване на трансформацията. По този начин те ще могат да разработват модулни архитектури от данни, които да се променят динамично и да се развиват със скоростта на бизнеса. Крайната цел е да се даде възможност на потребителите да взаимодействат с данни почти в реално време, за да се подобри качеството на продуктите и услугите. Тези усъвършенствани подходи помагат за автоматизиране на рутинните, отнемащи време работни процеси, свързани с анализа на данни. Нещо повече, организациите в сектора трябва да преразгледат своите политики за управление на данните и сигурността, за да отговарят на по-строгите правила за поверителност.

3. ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И МАШИННО ОБУЧЕНИЕ С ЦЕЛ ПО-ЕФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА АКТИВИ

През следващата година ще се увеличи използването на изкуствения интелект и машинното обучение (ML) за автоматизиране на операциите и подпомагане на вземането на решения при управлението на активи. NLP моделите все по-често улесняват работните процеси в бизнеса и допринасят за подобряването на взаимодействието на потребителите с генерираните данни. Чрез подобреното интегрирано компютърно зрение, NLP и ML ще се открият възможности за разработването на много по-модерни инструменти за развитие на роботизираната автоматизация на процесите. Тази интеграция означава, че банковите институции са все по-близо до развитието на пълен капацитет за автоматизация без човешка намеса. В този смисъл, може да очакваме през тази година да станем свидетели на пълно преминаване от полуавтоматизирани процеси към 100% автоматизация, при която хората не играят никаква роля в извличането на информация или проверката й.

4. ОПЕРАТИВНА СЪВМЕСТИМОСТ НА СИСТЕМИТЕ

С оглед на факта, че бизнесът преминава към интегрирани софтуерни системи, финансовият сектор трябва да изостави монолитните архитектурни приложения, за да постигне оперативна съвместимост. Тук се изисква преход към взаимосвързани системни компоненти, както и промяна в структурата и обединяване на множеството бизнес единици в една обща система.

Някои от най-новите тенденции, налагащи се във финансовия сектор, са микро front-end приложения, OpenFin, Electron и micro-services. Организациите, възприели тези технологии, ще успеят да поддържат висок стандарт на оперативна съвместимост и потребителско изживяване, премахвайки монолитните софтуерни архитектури.

5. ВИСОКОСКАЛИРУЕМИ ОБЛАЧНИ ТЕХНОЛОГИИ

Cross-cloud системите ще имат все по-съществена роля при финансовите услуги през 2020-та година. Още по-нова тенденция в сектора е облачно-агностичната архитектура. Нарастващ брой предприятия ще внедряват решения с Kubernetes клъстери.

Очаква се и увеличаване на конкуренцията при доставчиците на облачни услуги и преразпределяне на пазарните дялове.

Другата тенденция е свързана с повишеното търсене на облачни услуги, в резултат на което компаниите ще разчитат на съвместен облак, за да намалят разходите си. Все пак банките, брокерите и мениджърите на активи ще продължат да използват частни или локални облачни архитектури, които да мащабират въз основа на изчислителните си нужди.

6. ПОВЕЧЕ ПРИЛОЖЕНИЯ, БАЗИРАНИ НА БЛОКЧЕЙН

Блокчейн технологиите вече достигат своята зрялост в сектора на финансите. През 2020 г. същото се очаква и за други отрасли, тъй като се откриват все повече ефективни начини за използване на технологията.

Досега няколко мащабни финансови корпорации стартираха различни блокчейн проекти. Очаква се тази тенденция да доведе до повече корпоративни приложения, базирани на водещи блокчейн платформи като Hyperledger и Corda.

Тъй като криптовалутите са колебливи от доста време насам, прогнозите са тези колебания да предизвикат спад във финансирането на блокчейн проекти. Също така се очаква през 2020 г. да станем свидетели на все по-засилени правителствени регулации относно алтернативни парични активи, базирани на блокови вериги.

7. ПО-ГОЛЯМА ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ В СЕКТОРА НА ЗАСТРАХОВАНЕТО

Тенденциите в застрахователния пазар през следващата година включват активно внедряване на високи технологии, нарастваща нужда от персонализация на продуктите и по-малко бариери за навлизане на нови играчи.

За да отговорят на изискванията за персонализация, застрахователите ще се нуждаят от по-добри инструменти за преобразуване на огромни масиви от лични данни, които да се обработват бързо и прецизно. Освен това, компаниите от сектора са изправени пред предизвикателството да покрият нарастващите изисквания на потребителите към „достъп до всичко през смартфон“. За целта обаче първо трябва да подобрят стария си софтуер и да усъвършенстват остарялата архитектура на данните.

8. ПОВЕЧЕ УСИЛИЯ ПРИ СПАЗВАНЕТО НА РЕГУЛАТОРНИТЕ НОРМИ

Придържането към новите финансови разпоредби винаги е било предизвикателство за организациите в бранша. Ето защо, големите финансови институции се обръщат към Regtech за справяне с проблема. Технологията дава възможност да се оптимизират екипите, занимаващи се с complience, които в някои случаи представляват 15% от цялата работна сила на организацията.

Днес съществуват нови и утвърдени Regtech фирми, които решават редица проблеми при спазването и регулаторните норми – от борбата с прането на пари до регулацията на „Know Your Customer” (KYC). Тези фирми предоставят технологии за проверка на съответствието, мониторинг на трансакциите и генериране на доклад за съответствие.

9. ЧАТБОТОВЕТЕ ЩЕ НАВЛИЗАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ

Друга важна тенденция в сектора на финансите е свързана с въвеждането на изкуствен интелект при банкирането от разстояние чрез чатботове, които все по-често ще заемат мястото на банковите служители при обработката на потребителски заявки. Тези интелигентни виртуални асистенти могат да трансформират обслужването като помагат на клиентите при регистрация, кандидатстване за заем или извършване на трансакция.

Прогнозите са, че чатботовете скоро ще бъдат използвани и като финансови консултанти. В същото време тези интелигентни дигитални агенти ще бъдат в състояние автономно да проследяват данни за бюджетите, да следят приходи и разходи, да правят данъчни анализи и т.н.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Tехнологии

VIVACOM става част от международната телеком и медийна група UNITED GROUP

MIKA

публикувано

на

от

VIVACOM става част от водещия телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа – UNITED GROUP. Сделката стана факт, след като през месец ноември 2019 г. UNITED GROUP беше избран да придобие най-големия телеком по общи приходи на българския пазар за последните 7 години. През април 2020 г. сделката получи одобрение от Европейската комисия и придобиването беше финализирано на 31.07.2020 г.

Придобиването е поредната важна стъпка в стратегията за разрастване на UNITED GROUP след придобиването на TELE 2 Croatia по-рано тази година, както и предстоящото финализиране на сделката за гръцкия ТВ и интернет доставчик FORTHNET. Развивайки своята дейност в двата сектора – телекомуникации и медии, платформата на UNITED GROUP обединява водещите оператори и продуцентите на най-доброто съдържание в Югоизточна Европа. Компанията ще завърши 2020 година с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители.

UNITED GROUP вижда своето присъствие в България като възможност чрез обединените усилия на двете компании да даде своя принос за развитието на телеком индустрията в страната. Това ще стане възможно чрез предстоящи инвестиции в развитие на потенциала на хората, технологиите и инфраструктурата.

„За VIVACOM влизането в семейството на UNITED GROUP е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар. Изградихме силен бранд – синоним на качество и иновативност, и модерна компания с над 5 000 лоялни служители в цялата страна. Сега е правилният момент да направим следващата крачка и нямаме търпение да работим и обменим опит с UNITED GROUP и да развием телеком услугите в България на следващо ниво”, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM.

„VIVACOM постигна впечатляващи резултати не само като най-големия телеком оператор в България, но и като лидер в иновациите. Това е факт, благодарение на отличния мениджърски подход и професионалната работа на целия екип, и с помощта на бъдещите инвестиции от страна на UNITED GROUP възможностите за развитие на потенциала на VIVACOM са значителни“, заяви Спас Русев – председател на Надзорния съвет на VIVACOM.

Главният изпълнителен директор на UNITED GROUP Виктория Боклаг (Victoriya Boklag) добави:

„VIVACOM се установи като оператор номер 1 в България с отличен мениджмънт, впечатляващи финансови резултати, технологични постижения и забележителни усилия на целия си екип. С ясна визия и стратегия за бъдещето, UNITED GROUP придобива още един лидер на пазара в региона. Вече обединени, с разраснат мащаб, талант и опит, ние можем да предложим най-новото поколение телеком услуги и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 27 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят“.

Никос Статополус (Nikos Stathopoulos), партньор в BC Partners и председател на UNITED GROUP, каза в заключение:

„Придобиването на VIVACOM е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на UNITED GROUP с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа. Българският телеком сектор е динамична част от една жизнена икономика, който ще ни осигури стабилно положение на ключов, стратегически пазар“.

Продължете понататък

Tехнологии

Забравете конфигурациите с няколко монитора!

MIKA

публикувано

на

от

MMD представя новия Philips 498P9, впечатляващо голям и мощен

MMD, водещият специалист при дисплеите и лицензен партньор на Philips monitors, обяви новия Philips 498P9 Brilliance 32:9 SuperWide извит LCD дисплей с 49” (48,8″ / 124 см диагонал), проектиран за професионалистите. Мониторът е носител на различни награди и е обогатен с функции за производителност. Моделът с лекота може да замени два 27“ 16:9 Quad HD, поставени един до друг, благодарение на луксозния си формат 32:9 SuperWide, 49-инчовия размер и резолюцията от 5120 x 1440 пиксела.

Philips 498P9 предлага картина без разсейване и повече комфорт за очите, благодарение на извивката с радиус 1800r, която осигурява по-малко изкривяване на изображението и по-широко зрително поле, наподобяващо естествената форма на окото и нежно обграждаща потребителя. Красотата на монитора се простира много отвъд това – с технологията MultiView професионалистите могат да свържат PC и лаптоп едновременно и да имат активна картина от двата източника. Така отпада нуждата от ръчно превключване или постоянно отместване на погледа между два монитора. Сега всяка работна минута е по-ефективна, по-продуктивна и по-комфортна.

Проектиран за вашите нужди

С впечатляващия си размер Philips 498P9 прави работата по-лесна. Мониторът предлага широк набор от опции за връзка като DisplayPort, HDMI и USB 3.2. Вграденият MultiClient KVM превключвател, заедно с функцията Multi-View, позволяват на потребителите да управляват две отделни устройства по едно и също време с един комплект монитор-клавиатура-мишка, което пести време и площ. Превключването между устройствата става само с натискането на бутон и така дори най-сложната многозадачна работа се управлява с лекота.

Известно е, че професионалистите, които прекарват много време пред монитора, се нуждаят не само от най-добрите технологични достижения, но и от чувство за комфорт. Philips 498P9 притежава всичко това и предлага Compact Ergo Base стойка, която се накланя, завърта и настройва по височина, така че потребителят да позиционира монитора за максимален зрителен комфорт и ефективност.

Отвъд изображението и въображението

Philips 498P9 се отличава със своя набор от възможности. Масивният му екран е с Dual QHD резолюция (5120 x 1440), която осигурява много детайли и прецизна картина – идеално за задачите, които изискват точност. Качеството на картината е на още по-високо ниво, благодарение на SmartImage – ексклузивна технология, която анализира изобразяваното съдържание и оптимизира параметрите на дисплея според него. Нещо повече, технологията Adaptive-Sync обезпечава плавна картина без артефакти при игра.

Осигуряването на комфорт на потребителя винаги е приоритет и Philips 498P9 предлага на потребителите множество решения за визуализация, включително LowBlue Mode и Flicker-free Technology за намаляване на трептенето и умората в очите.

Предимствата не свършват дотук, защото мониторът притежава устойчиви характеристики, които го правят много дружелюбен за околната среда. Чрез натискане на превключвателя за 0 вата консумация потребителите могат напълно да изключат захранването и да са сигурни, че дисплеят не консумира никаква енергия. Опаковъчните материали подлежат на 100% рециклиране, а мониторът отговаря на стандарти за защита на околната среда като EnergyStar 8.0, EPEAT*, RoHS и TCO.

Philips 498P9 е наличен от август 2020 г. на препоръчителна крайна цена от 1762 лв. с ДДС.

Продължете понататък

Горещо