Открийте ни и в

Lifestyle

Huawei представя новата си кампания „Истински истории“, в които технологичният прогрес работи, за да направи света по-добро място за живеене

MIKA

публикувано

на

Huawei стартира своята кампания „Истински истории” (True Stories), която показва как съвместните усилия за постигане на технологичен прогрес могат да направят света много по-добро място за живеене. True Stories разказва за няколко от скорошните проекти на Huawei, чрез които компанията е направила света малко по-добър с помощта на технологичните иновации.

“В Huawei винаги сме искали да използваме технологиите, за да строим мостове, а не стени“, сподели Уолтър Джи, изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group за територията на Западна Европа. „Вярваме, че всички ние, без значение кои сме или откъде идваме, трябва да използваме технологиите, за да направим света по-добро място. През последните няколко години се посветихме изцяло на постигането на тази мечта като използвахме не само усъвършенстваните ни мрежови технологии, но и нашите смартфони“, каза още Джи.

Началото на кампанията ще бъде поставено от емоционален филм, който показва 6 проекта на Huawei, реализирани по целия свят, както и с друга история, която окуражава хората да приветстват технологичните иновации и чрез тях да подобрят качеството на живот в глобален мащаб. Социалните проекти на Huawei разкриват как компанията използва технологиите, за да направят света по-добро място – от борбата с детската слепота, до вдъхновяването на глухите деца да четат.

Някои от проектите, за които Huawei ще разкаже в хода на кампанията, са:

StorySign – В помощ на глухи деца да се научат да четат

Storysign e първата в света платформа за обучение на глухи деца, създадена от учените на Huawei през 2018 година в партньорство с Европейския съюз на глухите, Британската асоциация на глухонемите, Penguin Books и Aardman Animations. StorySign е безплатно мобилно приложение, което цели да помогне на 32 млн. глухонеми деца по света да се научат да четат с помощта на Изкуствен интелект и добавена реалност, като анализира текста на предварително подбрани книги и го адаптира на езика на глухонемите.

Приложението StorySign стана толкова популярно, че в последствие нови книги бяха добавени в портфолиото на приложението и текстът им бе адаптиран на всеки от 13-те езика за глухонеми в Западна Европа и Австралия. Новите заглавия включват любими детски книги като „Смелият Макс“, „Има дракон в книгата ти“ и „Всичко за Спот“.

Тази година StorySign донесе на Huawei 7 награди на фестивала Cannes Lions Festival of Creativity 2019 Awards, като 4 от тях бяха златни. Huawei бе китайският бранд с най-много награди на тазгодишното издание на фестивала.

Защитаване на тропическите дъждовни гори с AI

Работейки съвместно с неправителствената организация Rainforest Connect, научноизследователският екип на Huawei разработи уникална „слушаща“ технология, която помага на властите да засичат и възпрепятстват незаконната сеч в тропическите гори в Южна Америка, както и да защитава някои от най-застрашените животински видове като маймуната-паяк.

Тъй като звуците на тропическите гори са твърде сложни за човешкото ухо, Huawei и Rainforest Connect използваха усъвършенствани смартфони на Huawei, за да ги записват непрекъснато в продължение на две години и да качат записите на специален „облак“. С помощта на софтуерната мощ на Huawei и усъвършенстван AI звуците могат да бъдат анализирани в реално време, което позволява на системата да предупреждава мигновено рейнджърите за нетипични подозрителни шумове като камиони и резачки, позволявайки им да реагират своевременно.

Помагане на незрящите да почувстват емоциите

В специално партньорство с Полската асоциация на незрящите Huawei създаде приложението Facing Emotions, което помага на хората със зрителни увреждания да „виждат“ емоциите на околните чрез специални звукови сигнали. Използвайки мощната AI система на Huawei Mate 20 Pro, приложението анализира лицето на събеседника, след което обработва информацията в реално време и възпроизвежда засечената емоция под формата на специален звуков сигнал. След официалната си премиера приложението е изтеглено над 1000 пъти в 22 страни.

Ruralstar – Предоставяне на по-добро образование на децата от отдалечени земеделски райони

След като през 2015 г. ООН си постави за цел да направи значими подобрения в 17 обществени сфери до 2030 година, което е в пълен унисон с вярата на Huawei, че една от най-важните стъпки към по-добро, по-щастливо и устойчиво бъдеще е осигуряването на по-качествено образование за всеки на нашата планета. Проектът RuralStar е разработен в услуга на 10 млн. нигерийски деца на възраст между 5 и 14 години, които нямат достъп до училище. RuralStar е технология, която осигурява мобилна свързаност чрез нискоенергийни клетки и опростена сигнална кутия, която се захранва от слънчеви панели. Така се осигурява клетъчна свързаност на отдалечени училища и общества.

Track AI или как да диагностицираме ранни признаци на зрителни увреждания при деца

Huawei използва Изкуствен интелект, за да подобри живота на 19 млн. деца по целия свят, които по данни на Световната здравна организация страдат от зрителни увреждания. Голяма част от тези деца остават недиагностицирани за дълго време, което носи след себе си тежки последици за тяхното зрение и развитие като цяло.

Чрез съвместната си работа с DIVE Medical екипът на Huawei създаде Track AI – иновативен софтуер, лесен за употреба, който анализира зрението на деца, като по този начин засича възможността за възникване на зрителни увреждания. До момента Track AI е помогнал на около 19 млн. деца по целия свят.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Брой 2 на „Списание за танц“ излезе от печат

MIKA

публикувано

на

от

От 26 май новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение. „Списание за танц“ излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и  любителската танцова култура в България и Европа.

Водеща тема на брой 2 на „Списание за танц” е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигитални изкуства от средата на 19. век до днес. Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите,  получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит „Танцови уроци за писатели“, в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите. „Списание за танц“ отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия – хореографката Мила Искренова. С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

„Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина. Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц  и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.”, споделя главният редактор Ангелина Георгиева.

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на изданието на dancemag.eu и последвайте „Списание за танц“ във Фейсбук и Инстаграм (@dancemageu). До 02 юни броят може да бъде поръчан онлайн от издателите (със съобщение във Фейсбук или на имейл hello@dancemag.eu) и от grishko-bg.com, или да бъде взет от магазин „Гришко“ (ул. „Шипка“ 34) на преференциална цена. След това списанието ще бъде достъпно във всички отворени обекти, изброени на сайта му.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Продължете понататък

Lifestyle

Премиера на сезон 5 на сериала „Обадете се на Сол“ по AMC

MIKA

публикувано

на

от

Премиерата на очаквания сезон 5 на хитовия сериал на AMC „Обадете се на Сол“ ще бъде на 4-ти юни в 23:00 ч. Новият сезон ще съдържа 10 епизода, които ще се излъчват всеки четвъртък в същия час.

В премиерния пети сезон на „Обадете се на Сол“ решението на Джими Макгил да практикува право като „Сол Гудман“ създава неочаквани и силни вълни на промяна за всички в неговата орбита. Още в първия епизод, правейки бизнес като Сол Гудман, Джими развива нестандартна стратегия за печелене на клиенти, която тества толерантността на Ким към неговото ново юридическо лице.

В сериала участват Боб Оденкърк, Риа Сийхорн, Джонатан Банкс, Майкъл Мандо, Джанкарло Еспозито, Патрик Фабиан и Тони Далтон.

Изпълнителни продуценти на „Обадете се на Сол“ са Питър Гулд, Винс Гилиган, Марк Джонсън, Мелиса Бърнстийн и Томас Шнауц.

„Обадете се на Сол“ беше удостоен с наградата „Пийбоди“ за 2018 година, а четирите предшестващи сезона на сериала бяха отличени с 32 номинации за наградата „Еми“, 3 номинации „Златен глобус“, 3 награди „Избора на критиците“, 2 награди на Гилдията на сценаристите, 2 награди на Асоциацията на телевизионните критици и 3 награди на Американския филмов институт за “Телевизионни програми на годината”, както и много други номинации на Гилдията.

Продължете понататък

Горещо