Connect with us

Култура

БигБанда стартира отворени видео уроци  по музика и саунд дизайн

Avatar

Публикувано

на

BigBanda

снимка: ПР

Начинанието има за цел да повиши образователното ниво на малки и големи потребители онлайн 

Творчески колектив БигБанда даде начало на серия от видео уроци в своя YouTube канал, чиято цел е да провокира интереса на онлайн потребителите от няколко поколения към различни аспекти от процеса по създаването, записването и обработката  на музика и звукова среда към анимационно, игрално кино, театър и танц.

Това е първият по рода си тясно специализиран образователен модул, напълно безплатен и отворен за онлайн потребителите по целия свят, ползващи български език. Това става  възможно благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд ‘Култура”.

Първото видео от серията, носеща кодовото название ПУК, е вече факт тук:

Advertisement

В него водещият на уроците – композиторът, пианист, саунд дизайнер и музикален продуцент, Ивайло Стефанов, се обръща към аудиторията по един едновременно достъпен и грабващ начин, чийто изразни средства имат силен заряд да привлекат към начинанието  любознателни зрители от различни възрастови групи.

В предстоящите си издания ПУК ще включва и интерактивна възможност за въпроси и отговори (стрийминг Q&A сесии), подкрепяща развиването на нужните умения сред най-активните потребители.

ПУК е само един от проектите, заложени в календара за тази година на артистите от БигБанда, известни със смелите си аудио-визуални експерименти и оригинално творчество за независими танцови, театрални продукции, анимационно и документално кино.

Вече втори месец тече друга тяхна образователна инициатива – практическите работилници в Гьоте институт и НБУ. Фокусът им, за разлика от онлайн уроците, са срещите на живо и професионалния обмен с ентусиастите, включили се в събитията. Вече над 30 човека посетиха първите два уъркшопа – “Вокални техники” с Павел Терзийски и “Саунд дизайн в музиката” с Ивайло Стефанов.

Advertisement

В НБУ пък членовете на БигБанда проведоха  мастър клас за студентите от бакалавърска програма “Анимационно кино”, предизвикал сериозен интерес и вдъхновил много от младите хора да създадат дипломните си проекти по насоки от обучението. На уъркшопите е посветена отделна плейлиста, която може да бъде гледана тук .

През 2022 г. БигБанда възроди и един от най-самобитните си проекти, датиращ от далечната 2016 г.: Small Sessions е виртуална музикална сцена, даваща изява на едни от най-талантливите и продуктивни родни музиканти. Любопитното в случая е, че техните изпълнения се записват на живо във видео и аудио формат и се смесват в реално време, докато трае изпълнението. Инициативата предоставя на артистите завършен продукт – мултимедиен клип и аудио запис за лично ползване. Първото видео от тазгодишната продукция е вече онлайн в YouTube канала на Биг Банда в едноименната плейлиста Small Sessions.  Във формата Small Sessions през годините са взимали участие Nasekomix, Pavel Clave и др.,а в актуалните им издания ще видим Георги Дончев, Роко Захариев, Димитър Горчаков, Христина Белева и др.

Както и ПУК, творческите работилници и Small Sessions през 2022 г, стават реалност  с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по проект за приобщаване на независимите артисти към по-големи публики с помощта на технологиите.

Повече информация за дейността на Биг Банда и членовете на колектива може да бъде открита на официалния им сайт www.bigbanda.org

Advertisement
Continue Reading
Advertisement