Connect with us

Култура

„Империя с Майкъл Портильо“ разказва по Viasat History

Avatar

Публикувано

на

Viasat History Empire with Michael Portillo India

снимка: ПР

Преди 100 години една четвърт от земята е под владичеството на Великобритания: 400 млн човека живеят в империята, която се простира на петте континента. Как е успяла малка островна нация да стане най-могъщата сила на света? Този въпрос задава „Империя с Майкъл Портильо“ – поредица в четири части, която дебютира в неделя от 20:45 по Viasat History

От Индия до Карибските острови и от Африка до Австралазия, британското колониално управление оставя следа във всеки край на земното кълбо с необикновени сгради, въплъщаващи характера и невероятния обхват на британската власт. Много от дворците, затворите и плантациите, където са се разигравали интригите на империята, днес лежат разрушени и забравени.

Майкъл Портильо отключва вратите им, за да разкрие удивителната история на британската империя, еволюцията на суперсилата и наследството, което променя света.

Advertisement

Индия става британска територия заради алчен размирник

Британците не завладяват Индия по дипломатически или военен път, а с помощта на Робърт Клайв, дързък предпиемач, считан от мнозина просто за алчен мерзавец. Съвсем млад, той се присъединява към Източно индийската компания, която е акционерно дружество, но има военни части, които Клайв използва да прокуди династията, управляваща Индия в онзи момент. Той е обикновен чиновник, но благодарение на безразсъдството и подлостта си скоро започва да упражнява огромно влияние в Индия. Като сключва съмнителни сделки, Източно индийската компания буквално превзема бенгалската търговия и дори започва да осъществява събирането на данъците.

Компанията бързо натрупва огромно богатство и така си купува и политическо влияние. Действията им, обаче, причиняват огромни вреди на Индия, където почти 10 млн души буквално умират от глад. Британското правителство просто не може да си позволи да подмине тази експлоатация и иззема контрола от Клайв, който умира мистериозно година по-късно. Негото наследство, обаче, е неоспоримо: търговците на Източно индийската полагат основите на Британската империя в Индия.

Как един потънал град става център на британските военоморски сили

Под пристанището Кингстън в Ямайка лежи подводният град Порт Роял, който е потънал на 7 юни 1692 г. след земетресение, в следствие на което умират 2 000 души. Градът станал най-важното английско селище на американския континент само за две десетилетия след като бива отвоюван от Испания и действително е бил защитаван от местните пирати, които получавали разрешение от краля на Англия да плачкосват в замяна на тази си услуга.

Advertisement

По този начин те натрупват значително богатство за кратко време и дори след потъването си, Порт Роял запазва отличителното си място на картата на Англия, която построява една от най-големите военноморски бази там в следващите векове.

От стотина мечтатели до американската война за независимост

Преди четири века, малко над стотина англичани отплават към Новия свят с дръзката мечта да изградят там Ню Инглънд. В следващите 150 години заселниците се разпръсват от Вирджиния по цялото източно крайбрежие на Северна Америка и така създават най-населените с белокожи колонии на империята. Тогава идва лятото на 1776 г. и всичко се променя, когато 13 колонии започват революция, в края на която обявяват своята независимост на 4 юли.

Британската империя, обаче, не се дава така лесно: тя нахлява с армия от 32,000 men в Ню Йорк, където се събират бунтовниците. Въпреки, че печелят битката за Ню Йорк, те са изправени пред необичайно предизвикателство: в разпръснато общество от колонии трябва някак да отделят тези, които все още са им лоялни, от онези, които вече са се обърнали срещу тях.

Междувременно, революционерите, водени от Джордж Вашингтон, следят всеки техен ход с помощта на шпионска мрежа. Британците водят война с тях в продължение на пет години, като най-сетне се предават в Йорктаун, Вирджиния, през 1781 г. и с това Британия губи Америка – една от най-важните си територии.

Advertisement

Британското колониално управление е оставило следите си по целия свят – от Индия през Карибския басейн до Африка и Австралия. Вижте в „Империя с Майкъл Портильо“ – в неделя от 20:45 часа по Viasat History. 

Continue Reading
Advertisement