Connect with us

Общество

Мистериите на кралските убийства

Avatar

Публикувано

на

От 27 юли, в кървавите четвъртъци на VIASAT HISTORY от 22:00

Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с „Мистериите на кралските убийства“. Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.

Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-деви и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.

В първите три епизода – на 27 юли, на 3 август и на 10 август, от 22:00 с повторение в събота след 18:00 ще видите:

Загадката на Романови

Advertisement

В ранните часове на 17 юли 1918 г.,Цар Николай II е отведен и повален в мазето на къщата в Екатерининбург от отряд болшевики.

Тези, за които се смята, че са умрели в същата сутрин заедно с царя, са Царина Александра Фьодоровна, синът й Алексей Николаевич и четирите й дъщери, Олга, Татяна, Мария и Анастасия.

Има други теории, обаче, според които Анастасия може да не е била убита тогава. Според тази изумителна теза, тя може да е успяла да избяга, а ДНК-то, което тогава доказва, че е била убита, да е било неистинско. Това изследваме и разкриваме тук.

Дали злощастно известната Ана Андерсън е казвала истината? Какво се е случило с Анастасия в действителност? Дали семейството е било тайно подменено по силата на съветско – германски пакт в края на Първата световна война?

Задава се пленяващо – и обезпокояващо – разследване… На 27 юли, в „кървав четвъртък“ по Viasat HISTORY от 22:00.

Advertisement

Принц Албърт Виктор и Изкормвача

Принц Албърт Виктор – внук на кралица Виктория – със сигурност е бил впечатляващ мъж. Слухове, предположения и скандали съпътствали постоянно краткия живот на „Еди“, както бил известен, а посмъртно същото сполетява и паметта му.

Глупав бил, казват. Разхайтен. Бидейки хомосексулен, той успява да се забърка в скандала от Кливланд стрийт, който го обрисува като редовен посетител на гей бордея.

Но най-лошото от всичко, е понататъшната му слава на заподозрян за убийствата на „Джак Изкормвача“ от късния 19-ти век.

Това, че е невинен относно фактическо извършване на убийство, не е било трудно да се докаже, но си остава смайващ факта, че човек, някога втори по ред наследник на британския трон, изобщо изпада в положение да бъде заподозрян за такова! Какви са подробностите около живота му, който Виктория нарича „безпътен“?

Advertisement

Най-пленителният от всички тези детайли – наистина ли е баща на дете от проститутка от Ийст Енд, което налага устата на майката да бъде затворена? Дали убийствата на Изкормвача наистина са били организирана инсценировка, с която да се замаскира намесата на кралското семейство? Или това са си деяния на луд човек, а убийството на една конкретна проститутка е било пришито на Изкормвача?

Това е впечатляващ нов поглед към целия епизод с Изкормвача, който продължава да очарова и до ден днешен. Екипът ни от историци, бивши полицаи и съдебни експерти се захващат да открият истината.

Крал Джордж V  – Милост или убийство?

Пет минути преди полунощ на 20 януари 1936 година, крал Джордж V на Англия е обявен за мъртъв. Официалната причина за смъртта – бронхит, потвърдена от личния лекар на краля, лорд Бертранд Доусън.

Като признание за грижите му за краля в последните му дни, лорд Доусън е произведен във виконт. Доусън продължава шеметната си кариера като лекар чак до смъртта си през 1945 година, на 80-годишна възраст. Кралското семейство, цялата политическа класа и медиите оплакват кончината му.

Advertisement

Дотук всичко изглежда нормално. Но Доусън отнася в гроба си тъмна тайна. Крал Джордж V не умира от бронхит. Доусън е причинил смъртта му. Това стряскащо признание е направено в личния му дневник, отворен през 1986 година.

“В около 11 часа стана ясно, че последният етап може да продължи много часове, което не бе известно на пациента, но напълно не съответстваше на достойнството и спокойствието, с които той толкова много се гордееше и които диктуваха бърз свършек. Часове очакване на механичния край, при положение, че истинският живец си бе отишъл, само изтощаваха околните и не им позволяваха да се отдадат на усамотение за размисъл, разговор с Бога или молитва. Ето защо реших да предизвикам края и инжектирах (лично) морфиа 3/4 грам и веднага след това кокаин 1 грам в разширената югуларна вена.“

 Оказва, че се Доусън действително е инжектирал летална доза морфин и хероин и на практика е умъртвил властващия британски монарх.

Но защо?

Освен желанието да облекчи страданията и на краля, и на семейството му, изглежда Доусън има и по-прозаични професионални съображения. Едното от тях е да осъществи собствената си прогнонза, че кралят ще умре в този ден – много удобен кариерен ход и доста добре дошло за практиката му на Харли стрийт. Другото е смъртта на краля в 11:55 вечерта да бъде обявена в сутрешното издание на в. Times вместо в „по-неуместните… вечерни издания“. Доусън дори кара жена си да се обади на Times да ги предупреди за съобщението.

Начинът, по който кралят умира, се пази в тайна 50 години.

Advertisement

Има и още един детайл в тази изключителна история.

Само две години след смъртта на краля, сестра му, кралица Мод на Норвегия, посещава Англия. Тя се чувства напълно добре, когато пристига, но в рамките само на месец, рязко се влошава. Претърпява коремна операция на 16 ноември 1938 година, която преживява, но умира от сърдечна недостатъчност само четири дни по-късно. 

На времето всичко това не е никак необичайно, в онзи период, когато хирургическите намеси са далеч по-опасни.

С изключение на факта, че лекуващ лекар на Мод е Бертранд Доусън.  В писмо до норвежкия лекар на Мод, той пише: “Като четете това, ще се съгласите, че внезапната смърт на кралицата е обрекчение, което й спестява тези последни етапи на болестта, с които само ние с Вас сме така добре запознати.”

Извършил ли е Доусън двойно кралско убийство? „Тайните на кралските убийства“ ще разнищят това.

Advertisement

Вижте по VIASAT HISTORY от 27 юли, всеки четвъртък от 22:00 с повторение в събота след 18:00

Continue Reading
Advertisement