Connect with us

Култура

По пет факта за Мърдок и Ендевър на Epic Drama, които може би не знаете

Avatar

Публикувано

на

Epic Drama MurdochMysteries S14 Murdoch 1

„Криминалните случаи на Мърдок“, снимка: Epic Drama

2022-ра започва с двамата най-популярни детективи в ТВ дома на епичната драма – Epic Drama„Ендевър“ се завръща с последния си 8-ми сезон на 7 февруари, понеделник, а „Криминалните случаи на Мърдок“ сезон 14 дебютира на 17 януари, понеделник.

И двете поредици идват с нови вълнения за любителите на мистериозни случаи и ексцентрични детективи, този път, обаче – и с лични проблеми.

Докато Мърдок ще се натъкне на член от семейството, за когото досега не е подозирал, Ендевър ще влоши отношенията си с Търздей заради непростим пропуск, допуснат поради лични грижи. Колкото и да е невероятно, животът на ТВ любимците ви в епоха продължава да се усложнява, а ние събираме някои интересни, но може би не така известни факти за две от най-успешните детективски поредици в ТВ историята.

„Криминалните случаи на Мърдок“ – 14-ти сезон е с Epic Drama премиера на 17 януари

Advertisement
  1. Поредицата по книгите на Морийн Дженингс, дебютира на 20 януари 2008 г. по канадския ТВ канал Citytv, което значи, че празнува 14 години в ефир идната седмица. Преди сериала са правени три филма, в които ролята на Мърдок се изпълнява от Питър Аутърбридж. Сериалът към момента има обща 15 сезона и 229 епизода и се гледа в над 100 страни.
  2. Според Яник Бисон, когото сигурно никога повече няма да асоциират с друг персонаж освен Детектив Уилям Мърдок, тайната на огромната популярност на сериала е в това, че е успешна смесица от романтика, интриги, загадки, наука, откачени изобретения и спорадични появи на някои исторически фигури, но най-важното е, че никой не се взема твърде насериозно. Макар и понякога да засягат тежки теми, напрежението винаги бива разсеяно с комични моменти.
  3. Яник не обича да сменя дрехите си. За всеки сезон открива по нещо, което наистина харесва – дори и да е само чифт панталони – и носи само него. Да, обича да носи униформата си у дома, което влудява семейството му, но те не успяват да го убедят да ползва по-разнообразен сценичен гардероб.
  4. Хелене Джой, която е в ролята на Джулия Огдън, прекарва повечето от времето си в над 200-те епизода на „Криминалните случаи на Мърдок“, поради което почти няма участия в други роли. Тя, обаче, има и други интереси – Джой има разрешително за агент на недвижими имоти и дори реално участва в продажба на няколко имота, което й носи не малко приходи.
  5. Яник Бисон пък като цяло не е голям кинофен и не гледа много сериали. Обича да кара ски и кара колело, както и да прави разни поправки из къщи, всъщност лично е реновирал всичките семейни имоти.

Ендевър – Epic Drama премиера на последния сезон – на 7 февруари

  1. „Ендевър“, който има осем излезли досега сезона, започва като самостоятелен ТВ филм, посветен на Инспектор Морз, в чест на сериала, който тече от 1987 г. до 1993 г., но филмът е толкова успешен – с над 8 млн. зрители само във Великобритания – че продуцентският екип трансформира формулата в ТВ поредица, която от 2012 г. насам натрупва сериозна база почитатели в целия свят.
  2. Създателят на телевизионната поредица, Колин Декстър (починал през 2017 г.), се появява в епизодични роли на няколко пъти. Поради влошено здраве, той не се появява лично от сезон четвърти насам, но екипът продължава да го вмъква чрез снимки или изрезки от вестници и след това.
  3. Шон Евънс е в главната роля. Той, обаче, отказва да подпише дългосрочен договор, като всеки път се съгласява само за предстоящия сезон. Казва, че една от причините е, че когато се съгласява за първата си ТВ роля – в Teachers – няма идея на къде ще тръгне сериала и ако е знаел, че може да свърши по всяко време, това щяло да го мотивира да е по-креативен.
  4. Epic Drama Endeavour episode1 08

    Ендевър, снимка: Epic Drama

    Роджър Алъм, който е в ролята на партньора на Морз, Търздей, казва, че харесва героя си, защото макар да е преживял Втората световна война, е успял да запази своята приземеност и човечност. Нещо повече – от там намира своя морален компас, който е характерна черта на героя му.

  5. Шон Евънс, който е и режисьор на някои от епизодите в „Ендевър“, признава, че не е гледал епизоди от „Инспектор Морз“, сериалът предшестващ Endeavour, защото не искал версията на Джон Тоу да повлияе на неговия герой по никакъв начин. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода от изпълнението на друг актьор. Смятаме, че подходът му е бил правилен и персонажът му, който през 2022-ра става на 10 телевизионни години, е уникален.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, посветен на най-добрите драматични сериали в епоха от последните години, достъпен в Булсатком на позиция 433 за IPTV и HD приемниците и на 76 за SD приемниците, както и във видеотеката на Булсатком, в мрежата на А1 България на DTH 60, DTV (кабелна) 214, IPTV (Premium) 201, във видеотеката на Vivacom и на VIVACOM EON TV. 

За програмата на Epic Drama канала посетете www.epicdrama.bg Следете и www.Facebook.com/EpicDramaBG и www.instagram.com/EpicDramaBulgaria.