Connect with us

Кино

Рим срещу Египет, Древни мегаполиси и Тайните на Третия райх по VIASAT HISTORY

Avatar

Публикувано

на

снимка: © Zed

Всяка събота и неделя от 5 май по Viasat History предстои сблъсък на титани – древен Египет и древен Рим се изправят един срещу друг!

И двете епохи са оформили днешния свят: древните египтяни са били опитни математици и начините им за изчисляване на площ и обем все още се използват, докато без римляните, разбира се, не бихме имали пътни мрежи и водни системи. В тяхна чест ви представяме два съвсем нови документални филма: „Изгубените свитъци на Везувий“ и „Египетските гробници: Имхотеп, създателят на пирамидите„.

Чуваме думите на египетски кралици и римски войници, научаваме за разточителния им живот и бурните времена, удивляваме се на инженерните подвизи с пирамидата в Гиза и величествените римски градски структури; от гигантите на Нил до погребаните тайни на Помпей, откриваме наследството на две легендарни цивилизации.

На 7 май е премиерата на поредицата в три части „Древни мегаполиси“, а от 6 май дебютира рубриката „Тайните на третия райх“.

Advertisement

Изгубените свитъци на Везувий

Неделя 5 май в 22:00 ч.

Разкриваме новаторската наука, използвана от специалиста по компютърни науки професор Брент Сийлс, докато се опитва да прочете съдържанието на стотици карбонизирани древни свитъци, открити в археологическия обект Херкулан в Италия. Претърпели карбонизация при изригването на Везувий през 79 г. сл. н.е., свитъците са открити при разкопки през 18 век и много експерти смятат, че те съдържат древни литературни, философски и исторически текстове, които са били изгубени след написването им. През последните 250 години различни хора са се опитвали да достигнат до изгубената древна мъдрост, скрита в свитъците, но понеже те са толкова крехки, опитите да бъдат отворени са ги превърнали почти изцяло в прах. Откриваме, че от повредените фрагменти някои експерти са успели да идентифицират изгубени досега древни произведения, преди Брент да разкрие удивителните резултати, които е постигнал.

Гробниците на Египет: Имхотеп – създателят на пирамидите

Премиера от неделя 12 май в 22:00 ч.

Advertisement

Археологът Захи Хауас и неговият екип се впускат във вълнуващо пътешествие, за да намерят гробницата на везира Имхотеп, най-великият учен от древни времена и архитект на стъпаловидната пирамида на Джосер. Останала скрита до днешни дни, тази гробница може да съдържа страхотни съкровища и да разкрие безпрецедентна информация за древния Египет. Разкопавайки некропола в Сакара, на юг от Кайро, екипът от египтолози разкрива великолепни изрисувани гробници и саркофази, съдържащи злато и мистериозни мумии.

Древни мегаполиси

Премиера от вторник 7 май в 22:00 ч.

Сред сурови пустини, построени на стръмни хълмове и планински склонове, Троя, Картаген и Персеполис са древни и уникални мегаполиси, създадени от гениални строители от някои от най-великите цивилизации. Археолози и други експерти все още се опитват да разрешат някои от мистериите на тези древни градове, които все още остават неразгадани. Този сериал изследва епични дизайни и невероятни конструкции; откриваме архитектурата на тези „мегаметрополиси“ и как те са осигурявали доминираща роля на жителите, научаваме също и причините, поради които са изчезнали.

снимка: © Cineflix

Advertisement

Рубрика: Тайните на Третия райх

Всеки делничен ден от понеделник 6 май в 23:00 ч.

През този май е премиерата на два новаторски документални сериала. „Тайната нацистка наука“ разглежда по-малко известните убеждения и експерименти на нацисткия режим, като например манията им по отношение на почвата, опитите да променят цвета на очите на хората и превръщането на маларийни комари в биологично оръжие.

В „Правосъдие на терора“ опитваме да разберем как Хитлер е успял да създаде система, в която нацистките военни престъпления всъщност са били напълно законни според германското законодателство.

Наред с тези премиери сме подбрали за делничните вечери някои от най-разкриващите документални филми за Втората световна война, които хвърлят светлина върху недостатъчно изследвани аспекти на войната, например невинните германци под нацистка власт, ролята на Ватикана по военно време, наскоро откритите писма на Ото Франк – бащата на Ане Франк – и безбройните неразказани истории за героичната съпротива на евреите срещу нацистките сили в лагерите, горите и гетата.

Advertisement

Тайната нацистка наука

Премиера от понеделник 6 май в 23:00 ч.

С краха на нацистката империя в края на Втората световна война излизат наяве най-тъмните тайни на Третия райх. От биологични експерименти до огромни инженерни постижения, този сериал разкрива тези зловещи истории както никога досега. Проникваме в садистичните умове на нацистките лидери и разкриваме как в стремежа си към световно господство те са карали най-добрите немски учени да работят денонощно за тази цел; освен историите на различни ужасяващи постижения, описваме също как заблудените пионери на Хитлер са преминали границите на науката и нравствеността в опит да създадат човешка суперраса, да усъвършенстват нацистката машина за убийства и да осигурят хилядолетно бъдеще на Райха.

Правосъдие на терора

Премиера от вторник 7 май в 00:20 ч.

Advertisement

Изследвайки съдбата на трима емблематични герои – юрист, палач и противник на режима – и използвайки архивни кадри и експертни свидетели, това безпрецедентно историческо разследване предлага ново тълкуване на Третия райх. То хвърля светлина върху тези тъмни страници от историята и разкрива как нацистите са използвали законите, за да оправдаят неоправданото и да разрешат най-отвратителните престъпления, но и как най-висшата каста интелектуалци в Германия е отговорна за установяването на убийствена тоталитарна система.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Continue Reading
Advertisement