Connect with us

Култура

Сър Дейвид Атънбъро и гробището на мамутите по Viasat NATURE

Avatar

Публикувано

на

Viasat Nature Attenborough and the Mammoth Graveyard

снимка: ПР

Нищо-неподозираща двойка се разхожда в близост до наскоро разкопана чакълена яма в покрайнините на Суиндън, Англия, когато с изненада се натъкват на огромен стърчащ мамутски крак – фосил, разбира се. Сали и Невил, маниаци на тема вкаменелости, правят откритието на живота си: мамутско гробище в старото праисторическо легло на река Темза.

На 13 март, неделя, в 14:30 часа Viasat Nature ви представя „Атънбъро и гробището на мамутите“ – изключителен документален филм, в който легендарният телевизионен водещ и природо-историк Сър Дейвид Атънбъро се среща с археолози и експерти, които изследват тази мамутска мистерия от Ледената епоха. Повторенията са в понеделник, 14 март, от 20:40 часа и събота, 19 март, от 19:00 часа. 

Когато Сали и Невил се връщат в Суиндън за още мамутски кости и бивни, те откриват и каменна „ръчна брадва“, направена от човешка ръка. За разлика от повечето открития, свързани с мамути, които са на десетки хиляди години, техните разкопки се оказват на стотици хиляди години и така предлагат рядък поглед към живота през Ледената епоха. Обектът бързо предизвиква много въпроси: Защо е имало мамути тук? Как са загинали? Възможно ли е древните хора да са ги избили? Или се е случило някакво катастрофално събитие? 

Advertisement

Специалистът по еволюция на мамутите Д-р Стивън Занг изследва мамутски зъби, намерени на обекта, и предполага, че са принадлежали на степни мамути – вид древни мамути, които са съществували преди вълнестите мамути. Екипът, който прави разкопки на обекта, открива също кости от степни бизони от Ледената епоха, кафяви мечки и други праисторически бозайници. За да научат повече, обаче, за условията на средата по времето, когато мамутите са се скитали по реката, те се насочват към съвършено запазени черупки от охлюви.

Лабораторно датиране на проби от почвата предполага, че обектът е на около 215,000 години. С откриването на още ръчни инструменти редом до мамутските кости, екипът осъзнава, че това може да е епохално откритие, което отваря уникален прозорец към праисторическа Британия. Доказателствата сочат, че тези, които са създали каменните инструменти, са били неандерталци. По някои мамутски кости са открити малки резки, което навежда на предположението, че четириногите зверове може да са завършили пътя си тук насилствено.

„Атънбъро и гробището на мамутите“ ще дебютира по Viasat Nature на 13 март и ще сложи началото на рубриката „Мамутски недели“ – всяка неделя в 14:30 ч.

Тя е за всички любители палеонтолози; изследва еволюцията на някои от най-ценните животни на Земята и защо някои животни са оцелели, докато други са изчезнали. Проучва променящия се климат през вековете и дава нови уроци за историята на Земята от богата колекция от вкаменелости и кости.

Впрочем – седмица по-рано –6 март, неделя, от 22:00 часа по Viasat History пък дебютира филмът „Истинският неандерталец“. Около 40 000 пр.н.е. неандерталците изчезват от лицето на Земята; сега нови археологически открития, съчетани с най-новите научни техники, предлагат невероятна хипотеза за това кои са били неандерталците и как са живели.

Advertisement

Нашето пътешествие започва с изключителните палеохудожници Адри и Алфонс Кенис на мисия да пресъздадат истинското подобие на неандерталците, като внимателно проследяват как техният начин на живот е повлиял на физическите им характеристики; друг експерт внимателно събира доказателства от жилища на неандерталци, разгадавайки най-ранната може би форма на писмена комуникация. Нови анализи на неандерталски останки разкриват удивителни ловни техники, дълбоко чувство за грижливост и духовност и много по-сложна обществена структура, отколкото някога сме смятали за възможно.

Филмът е част от рубриката на Viasat History „Загадъчни недели“ Видео за рубриката „Загадъчни недели“ – всяка неделя от 22:00 часа, от 6 март.