Connect with us

Кино

Анри Кулев с наградата на София на Столична община

Avatar

Публикувано

на

ANRIKoulev 02

снимка: ПР

Художникът, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми и почетен професор на Нов български университет проф. Анри Кулев получи Наградата на София на Столична община.

Артистът беше удостоен с отличието за принос към изкуството на киното на церемония по откриване на 24-тия “София филм фест”.

„Аз съм от онези стари режисьори, които продължават да смятат, че киното е изкуство и че за това изкуство трябва да се полагат много грижи. Колкото и да е масово забавление, то все пак възпитава. Мен ми се иска да се прави едно умно и талантливо кино, каквото и да значат тези думи“, обяви от сцената почетният професор и преподавател в НБУ.

Филмът на проф. Анри Кулев „Имало едно време война“ намери специално място в програмата на 24-тото издание на „София филм фест“. Филмът е по сценарий на Влади Киров и разказва за Сръбско-българската война от 1885 година – историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино. В главните роли в „Имало една война“ са Луиза Григорова-Макариев и Севар Иванов. В актьорския състав влизат също Любомир Петкашев, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Самуел Финци, Цветан Алексиев, Емил Котев, Здравко Москов. Във филма участват и много чуждестранни актьори, сред които и Бен Крос.

През 2019 година проф. Анри Кулев отбеляза своя 70-годишен юбилей. Увенча го с първа книга – албум с еротични рисунки ”Ориент Sexpress”. Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе съпътствана от изложба с над 50 оригинални рисунки от сборника.

Advertisement

Анимационните филми, които проф. Анри Кулев създава, са носители на редица международни награди. Сценографията му съпътства най-добрите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия.

От 1993 година Анри Кулев е професор по анимационна режисура и основател на катедрата по анимация в НБУ. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Прави самостоятелни изложби – графика, анимационни ескизи и живопис в Анеси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна. Носител е на всички престижни национални награди за кино – Златна роза, Златен ритон, Златна ракла, Златен клас и други.

С огромния си талант и невероятната си работоспособност Анри Кулев създава своите светове навсякъде – в анимацията и живописта, в графиката и карикатурата, в киното и театъра и не на последно място – в преподаването и общуването с младите.

Преподавателската работа в Нов български университет заема особено място в пътя на проф. Анри Кулев. Той преподава анимационна режисура на студентите, вгражда трайно своя опит и чувствителност в техните работи.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement