Connect with us

Кино

Кои са членовете на журито на In the Palace International Short Film Festival 2020

Avatar

Публикувано

на

selection press

Най-големият фестивал за късометражно кино в района, и единствен по рода си в страната,  IN THE PALACE International Short Film Festival е готов да се срещне с публиката във Варна през този месец. Фестивалът ще се проведе между 15-22 септември във Фестивален Комплекс Варна.

IN THE PALACE International Short Film Festival e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма; и най-добър български филм. Заедно с това, от 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – Оскари.

Тази година с нелеката задача да са жури и да определят победителите в категориите са:

  • Игрални и анимационни филми (включително българските) – проф. д.н. Божидар Манов, проф. д.н. Мая Димитрова и проф. д-р Надежда Маринчевска
  • Документални и експериментални филми – проф. д-р Емилия Стоева, Марин Дамянов и Светослав Драганов.
  • Питчинг – Камен Балкански, Весела Данчева и Цанко Василев.

Информация за журито:

Проф. д.н. Божидар Манов е международно признат български кинокритик и журналист (БНТ, БНР, списание „Кино“ и др.). Между 2011- 2013 г. е Декан на Факултет “Екранни изкуства“ в НАТФИЗ, където преподава от 1983 г., и понастоящем е лектор и в Нов български университет. Член на Националния съвет за кино (2004-2010), член на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” (2005-2009), Вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици, 2001-2005) и Член на Европейската филмова академия. Многократно член и председател на международни журита на кинофестивалите в Берлин, Кан, Венеция, Солун, Истанбул, Пусан, Карлови Вари, Сан Себастиян, Локарно, Валядолид, Палм Спрингс, Висбаден, Техеран, Гьотеборг, Хихон, Дубай, Ереван и др.

Проф. д-р Емилия Стоева е известен филмов оператор, лектор и преподавател. От 2015 г. е председател на „Асоциация Академика 21”. Преподавател по филмово и телевизионно операторство и фотография и операторство в рекламата и музикалните клипове в Националната академия за театрално и филмово изкуство, България. Координатор международни отношения в НАТФИЗ. Главен мениджър в рекламна компания, оператор на повече от 30 документални и научно-популярни филма.

Advertisement

Марин Дамянов е роден през 1955 г. в София. През 2008 г. става доктор по Кинодраматургия, а от 2011 г. е доцент по Кинодраматургия в НАТФИЗ. Работил е като редактор в Студия за игрални филми “Бояна” в творчески колектив “Алфа” и в творчески колектив “64” от 1987 до 1989 г. През 2001-2003 г. преподава Кино- и телевизионна драматургия в Благоевградския университет “Неофит Рилски”. Към момента преподава Кинодраматургия в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и Кино- и телевизионна драматургия и в Арт Колеж.

Мая Димитрова, професор, доктор на науките, е старши научен сътрудник в Института по изкуствознание при БАН – сектор „Екранни изкуства“. Тя преподава История на киното, Филмов анализ и Киното като средство за масова комуникация в НАТФИЗ и Нов български университет в София. Понастоящем е ръководител на Катедра „Кинознание и драматургия” в Академията в София.

Проф. д-р Надежда Маринчевска работи в Института за изследване на изкуствата към БАН. Преподава „История и теория на анимацията“ и „Анимационна сценаристика“ в НАТФИЗ и „Аудиовизуален език“ в НБУ. Изследовател в областта на киното и телевизията, анимационното кино, автор на монографии и научни статии. В периода 2007 -2014 г. е Ръководител на сектор „Кино и телевизия“ в БАН – организация и управление на дейността на сектора – а от 2015 г. е Заместник директор на Института за изследване на изкуствата към БАН.

Светослав Драганов работи като автор, режисьор и продуцент на документални филми от 2000 г. Негови филма са Животът е прекрасен, нали? – получил наградата за най-добър източноевропейски филм на Док Лайпциг 2001, Веселите Момчета – участва на IDFA 2003, Млади сърца – носител на Специална награда на Prix Europa 2003, Самодейци – носител на Златен Ритон 2005, Живот почти прекрасен – участва в конкурса за пълнометражни филма на IDFA 2013. В момента завършва първия си игрален филм.

Камен Балкански е магистър по изкуствознание. Завършва Националната художествена академия в София през 1993 година. В началото на професионалната си кариера работи в областта на съвременните визуални изкуства. Като координатор и директор на Центъра за съвременно изкуство “Сорос” в продължение на почти десетилетие работи в  неправителствения сектор, администрирането на фондове и мониторинга на различни проекти. За период от 2 години (2015-2017) е и изпълниетлен директор на Националния филмов център. Говори английски, немски, френски, руски.

Advertisement

Весела Данчева е режисьор и продуцент на анимационни филми от 2002 г. Съосновател е на продуцентско студио Компот Колектив. През последните 12 години инициира, режисира и продуцира независими анимационни филми, много от които са високо ценени в международната анимационна индустрия. Тя често участва като член на жури на международни фестивали и питчинг събития. Преподавател е в Националната художествена академия и Нов български университет, София.

Цанко Василев има магистърска степен по Културен мениджмънт и аудиовизуални комуникации и бакалавърска степен по Кино и телевизионна режисура. Той е търсен лектор от много фестивали в България и чужбина. Водил е различни образователни програми за млади професионалисти по филмово продуцентство, творчески индустрии и културно предприемачество.

Цанко Василев е продуцент на късометражни, пълнометражни и документални филми и музикални клипове. Той е основател и директор на IN THE PALACE International Short Film Festival, професионалната програмата за развитие на млади филмопроизводители Filmer Forge и питчинг сесията за подпомагане производството на нови късометражни филми. Василев е съучредител и член на Управителен съвет на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на много фестивали в Европа и света.

IN THE PALACE International Short Film Festival ще се проведе от 15 до 22 септември във Фестивален и конгресен център – Варна. 

Фестивалът се провежда с медийната подкрепа на NOVA!

Advertisement

С по един лев от всеки продаден билет на фестивала се генерира фонд за финансирането на нови късометражени филми.

Билети тук: http://bit.ly/IN-THE-PALACE-ISFF-17

Continue Reading
Advertisement