Connect with us

Събития

Започна IETM София и ACT Фестивал за свободен театър

Avatar

Публикувано

на

IETM PosterНад 600 са регистрираните гости на Международната среща за съвременни изкуства IETM, която ще се проведе между 16 и 19 октомври в София.

Най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света, с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни пристига у нас за първи път, а основната цел на събитието е да инициира съвместната работа и обмен на опит и информация, както и активно опознаване на българската изпълнителска сцена.

Основната програма на IETM София включва интензивна дневна дискусионна и образователна част в Национален дворец на културата и вечерна артистична програма, съставена от 16 български независими продукции на АСТ фестивал за свободен театър 2014 и 8 представления на държавни и общински театри.

Освен всички тях, гостите ще имат възможността да се потопят в събитията от богатата паралелна програма – артистични инсталации, партита, разходки и представления.

Сред най-атрактивните акценти в нея e „НДК споделя своите истории: разходка сред градските легенди“. Артистичният пърформанс на 36 маймуни се провежда в подземията на Националния дворец на културата, където с помощта на култови обекти от миналото (лентов проектор, телевизор „Опера“, радио „Селена“, грамофон, принтер) и новите дигитални технологии, представя най-интересните, провокативни и спорни легенди, свързани с емблематичната за социализма сграда.

Гостите на IETM ще могат да се потопят и в „София в ушите ти“ – аудио обиколка на столицата в две части, в която историята на София е представена през личните разкази на нейните граждани.

Advertisement

Всички участници в IETM София ще могат да предизвикат и сетивата си с дигиталната инсталация „Пророчество“, преносимото кино „Портатино“ и вдъхновена от „Театър на сетивата Лабиринт“ инсталация.

За първи път в историята на IETM Пленарната среща по основната тема „Space for Change/ Пространство за промяна” ще бъде излъчвана пряко онлайн със свободен достъп за зрители от целия свят. В петък, 17 октомври 2014г. между 12.30 и 14.00 часа участниците в IETM София, модераторът Дейвид Пледжър и основните лектори Хенк Оостерлинг (Rotterdam Skill City / Erasmus University в Ротердам, Холандия) и Райна Гаврилова (СУ „Св. Климент Охридски“) ще дискутират ролята на изкуството и културните професионалисти в обществото и изграждането на по-хуманно бъдеще. Линкът за прякото включване е http://www.streamer.bg/bg/460/filmpage-go

С всички активности и неформални срещи IETM София ще приобщи българската артистична общност към най-добрите световни съвременни модели и тенденции в изпълнителските изкуства.

IETM Picture Meeting 1
Всички срещи, лекции и дискусии на IETM София ще се провеждат на английски език, без превод. Пълната програма на форума е на http://ietm.org/en/eventsessions/45
Пълната програма на ACT Фестивал за свободен театър 2014 е на http://actfest.org/
Международна среща за съвременни изкуства IETM София е на https://www.facebook.com/IETMsofia
Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София са: IETM Brussels, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, Dnevnik.bg, Darik Radio, INVESTOR, Jazz FM, списание Мениджър, Expert.bg, Actualno.com, Sofialive.bg, Kafene.bg, Mymir.bg, Aztantsuvam.com и Stand.bg.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се финансира от Министерство на културата на Република България и Столична община – Столична програма “Култура” и Столична програма „Европа“ на Столична община за 2014 година и Културен календар на Столична община за 2014 година.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement