Открийте ни и в

Култура

Изд. Книгомания представя най-пълната тематична „Енциклопедия Свещените места на България“

Avatar

публикувано

на

Изд. Книгомания представя най-пълната тематична „Енциклопедия Свещените места на България“ 145

Тази седмица излезе от печат и вече е в книжарниците най-пълната тематична „Енциклопедия Свещените места на България“ с логото на издателство Книгомания и Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН. За първи път у нас се издава толкова пълно, подробно и систематизирано издание, като дава сведения по темата хронологично от праисторията до днешно време. Разглежда обекти, свързани с различни култови практики и религии, които са част от културното богатство на страната и са обект на културен туризъм.

„Изданието е продължение на традициите в издателската политика на „Българска енциклопедия“ да популяризира различни аспекти от богатата художествена и духовна култура на хората, населявали през вековете българските земи, както и свързаните с нея недвижими културни ценности. В пространния том се публикува и информация за археологически обекти, която досега не е била включвана в научнопопулярни книги“, коментира Виктория Лазова, директор на Центъра.

Със самостоятелни статии са представени над 600 обекта – праисторически светилища, уникални паметници, свързани с вярванията на траките, древногръцки и древноримски храмове, първите култови сгради на предхристиянска България, християнски църкви и манастири, мюсюлмански и еврейски култови сгради. Много от тях днес са със статут на недвижими културни ценности с национално значение, част от многоликото духовно културно наследство на България. Богатият илюстративен материал допълва текста и разкрива един пълнокръвен свят на художествени и архитектурни шедьоври с непреходно значение.

Изд. Книгомания представя най-пълната тематична „Енциклопедия Свещените места на България“ 146

В помощ на читателите е включен терминологичен речник, информация за богове, светци и пророци, споменати в енциклопедията, и показалец на обектите по области, полезен за любителите на културния туризъм.

Главен редактор на енциклопедията е академик Васил Николов, виден български археолог, професор, доктор на историческите науки, със заслуги за популяризирането на достиженията на българската археология. Той играе основна роля в реализирането на проекта, неговите познания, опит и умения по темата се оказват ключови при подготовката и съвместната работа с екипа. Водещ редактор на изданието е Таня Кадийска.

Припомняме, че през юни 2021 г. – отново съвместно – Книгомания и Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН издадоха еднотомната „Енциклопедия България“, която постигна широка популярност и се утвърди като ценен и авторитетен справочник.

Реклама