Connect with us

Музика

Школата на Райна Кабаиванска с концерт в Лондон за 24 май

Avatar

Публикувано

на

e1fcf780 7670 495e 8d46 bb4115eaaea4 scaled

Четирима артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще пеят в Бритън тиътър в Лондон на 25 май. Концертът, по покана на БКИ Лондон, е в чест на деня на българската писменост и култура и е част от инициативата на д-р Георги Текев изпълнителен директор и член на Настоятелството на НБУ „Годината на Райна Кабаиванска“, отбелязваща юбилейната година на оперната легенда. Местата за събитието бяха изчерпани за 24 часа.

Публиката в британската столица ще чуе световноизвестното италианско мецосопрано Вероника Симеони, пяла по всички важни световни сцени, включително Ковънт гардън, младото българско сопрано Александрина Михайлова, с успешни дебюти в Ла Скала, операта във Флоренция и Софийската опера и балет, италианския тенор Джузепе Инфантино, който ще пристигне от Кан и концерт за звездите на филмовия фестивал там и големия победител в конкурса „Вердиеви гласове“ тази година баритона от Южна Корея Хе Канг. На рояла – проф. Боряна Ламбрева. И четиримата изпълнители са стипендианти на дарителския фонд на Райна Кабаиванска в НБУ с генерален спонсор Фантастико груп. За публиката, в която ще има и много официални лица, е подготвена музикална изненада, посветена на големия български празник.

Райна Кабаиванска дебютира на сцената на Ковънт гардън в Лондон през 1962 г. В публиката е майката на кралица Елизабет, а големият критик Андрю Портът пише: „Райна Кабаиванска е най-добрата Дездемона, която съм слушал. Възхитително присъствие и силна индивидуалност, съчетани с несъмнен чар. Гласът й е прекрасен, тонът е остър и сладък, качества, които подходждат на характера на героя на Дездемона“. В следващите 20 години българското сопрано се връща многократно на тази сцена, за да представи отново Дездемона, Лиу от „Турандот“, както и  две от най-големите си роли Тоска и Мадам Бътерфлай.

Райна Кабаиванска ще пристигне в София през септември за серия събития от „Годината на Райна Кабаиванска“ и за своя XXIV Международен майсторски клас с Нов български университет. Записването на кандидатите вече е в ход на сайта на НБУ. Прослушването ще е на 12 и 13 септември в Софийската опера и балет.

Continue Reading
Advertisement