Connect with us

Общество

Алея на Франкофонията в НБУ

Avatar

Публикувано

на

На 17 март, в 15.30ч.,  в Нов български университет ще бъде открита Алея на Франкофонията. Събитието поставя началото на традиционното честване на Месеца на Франкофонията в НБУ, който ще се проведе от 17 март до 17 април 2022 г.

Алеята ще бъде открита от ректора на Университетската агенция на Франкофонията (AUF) проф. Слим Кхалбус, който идва в България специално за събитието. Гост на НБУ ще бъде и регионалния директор на УАФ за Централна и Източна Европа проф. Мохамед Кетата. Ректорът на УАФ ще връчи почетни грамоти на студенти на НБУ, отличили се в конкурса Франкофонията и Аз.

В рамките на събитието ще бъдат представени две изложби. Ретроспективната „7 години Франкофонски център в НБУ“ съдържа фотографии на знакови събития, организирани от Франкофонския център в НБУ в периода 2015-2022 г.

Изложба със студентски афиши La Francophonie et Moi (Франкофонията и Аз) ще представи творби на възпитаници на БП „Графичен дизайн“ под ръководството на доц. Димитър Димитров.

Събитията се организират от Франкофонски център за академични постижения в НБУ, чийто ръководител е гл.ас. д-р Радосвета Кръстанова

Advertisement

 Слим Калбус е Ректор на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) от 2019 г. Професор е по управленски науки и мениджмънт. Бил е министър на висшето образование и научно-изследователската дейност на Тунис от 2016 до 2019 г. Има повече от 25-годишен преподавателски опит в различни тунизийски университети, като от 2011 до 2016 г. е декан на HEC Тунис към Университета на Картаген. Бил е и гост-лектор в университети във Франция, Мароко и Ливан. Има множество публикации в областта на културния мениджмънт, предприемачеството, комуникациите и маркетинга. Проф. Калбус е и създател на две предприятия в сферата на стратегическото развитие, изследванията на пазара, комуникациите и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

Mохамед Кетата е Регионален директор на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) в Централна и Източна Европа. Доктор на l’École Centrale de Paris; професор в Le Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) и на Университета в Руан, Франция. Проф. Кетата има богат академичен опит в областите на обучението, изследователската дейност, технологиите, администрацията и международното сътрудничество. Заемал е длъжностите вицепрезидент на Университета в Руан, директор на Университетския технологичен институт в Руан, член е на Националния съвет на университетите във Франция; бил е научен експерт към редица програми на ЕС.

Радосвета Кръстанова е Ръководител на Франкофонския център за академични постижения в НБУ. Доктор по политически науки на НБУ и доктор по съвременна история на Университета на Бургундия, Франция. Преподава в департаменти „Икономика“, „Политически науки“ и „Чужди езици и култури“. Има научни публикации, свързани с демокрацията и гражданското участие, зелените движения и политики и Устойчивото развитие на български, френски и английски език.  Дългогодишен преводач от френски език на литература с философска, историческа и социално-политическа тематика.

Continue Reading
Advertisement