Connect with us

Общество

Върховни технологии и изкуство със събития от програмата на София VR Фест

Avatar

Публикувано

на

Ноември се превръща в месеца на върховите технологии и изкуство със събитията от програмата на София VR Фест. По примера на едни от най-известните световни кинофестивали – организаторите от VRlab BG имат за цел да представят изкуство във виртуална реалност. В рамките на събитието зрителите ще могат да се докоснат до произведения от цял свят, среща с авторите и обучение по VR кино.

СОФИЯ VR ФЕСТ

Официалната програма включва произведенията:

  • ALTERATION / 2017 /  Франция / Жером Бланке / Интерактивен филм / 20’
  • NOTES ON BLINDNESS / 2016 / Ex Nihilo, ARTE France / Франция / Интеркативно преживяване
  • GLOOMY EYES / 2019 / Фернандо Малдонадо, Хорхе Терезо / Франция / Интерактивна анимация
  • CIRCUS IVANOV / 2021 / Никола Тотухов / България / VR Видео / 5’
  • THE KEY / 2021 / Наталия Йорданова / Холандия / Интерактивно преживяване
  • CONTROL /2021 / Саша Хаджиева / България / VR танцов филм / 9:18’
  • IL PALO IN VR / 2021 / Дзено Рудза / Италия / Интерактивно видео / 30’

В съпътстващата програма могат да се открият анимационни филми за най-малките зрители, още много кино заглавия, както и интерактивни преживявания свързани с наука, образование и култура.

Ако никога не сте опитвали да видите света през очила за виртуална реалност – може да го направите на 26-27-28 ноември в зала 4 на НДК.

Петък 16 – 19 ч./ Събота 10 – 19ч. / Неделя 10 – 17:30 ч.

Advertisement

Билети на касите на НДК и на онлайн платформата https://www.tickets.ndk.bg/

Линк към събитието

Съорганизатори на фестивала са продуцентите от Рубекула, Национален дворец на културата, Френски институт и Киномания

Фестивалът се организира с подкрепата на Национален фонд „Култура“

Лицата, които стоят зад проекта:

Advertisement

Момчил Алексиев –  режисьор и основател на първата българска платформа за виртуална реалност VR lab BG. Момчил режисира късмоетражни и интерактивни 360° филми показвани на фестивали като VR Days Europe и SIFF. Стипендиант на Sundance Institute. Фокусът на работа в проектите му е да разшири дискусията за променящото се състояние на зрителство и да развие идеата за „потопеност” като драматургичен модул за разказване на истории.

Калоян Николов– продуцент и монтажист. Понастоящем докторант в НАТФИЗ с тема на проучване „Наративът в интерактивния филм“. Режисьор на предстоящия филм „Изживей Антарктида“ във виртуална реалност.

Любомира Костова – продуцент и режисьор. Разработва културни проекти в различни сфери на изкуството и се занимава както практически, така и изследователски с продуцентската роля и функция.

СРЕЩА С АВТОРИТЕ

Фестивалът ще завърши със среща на общността на VRlab BG на 28 ноември от 19 часа в зала 4 на НДК. На срещата авторите Саша Хаджиева и Наталия Йорданова ще разговарят със зрителите за предизвикателствата пред творците да работят с виртуална реалност, както и с какво ги привлича тази нова форма за свързване с публиката.

Advertisement

Саша Хаджиева:  пърформър и визуален артист на свободна практика. Вълнува се от хибридните арт формати и от личната среща с всеки зрител и нейния трансформативен потенциал. Изкуството във всевъзможните му форми възприема като средство, посредством което се събуждаме от „съня на реалността“ и битийното.

Режисьор на документалния филм „Родени от огъня“, с който се откри тазгодишното лятно издание на филмовия фестивал „Master of art” в София, Пловдив и Варна, както и на танцовите късометражни филми “Untold dreams”, “What if you crash on my sofa” и VR филма „Control”.

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, родена през 1991 г. в София, България, която е базирана с работа между Амстердам и София. Нейното образование включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute в Холандия(2020).

Като част от непрекъснато развиващото се търсене на възможни светове, артистичната практика на Наталия е субективен синтез и материално предложение на това, което определя настоящия момент. Чрез своя интердисциплинарен подход и разгръщането на различни практики, тя изгражда инсталации, които вземат под внимание своя контекст. Те превеждат материалности и изучават скулптурните възможности в заменяемостта на плоското и триизмерното. Нейната работа се занимава с измененията между дигитално и физическо и преплита наративи за минали натрупвания и спекулации за бъдещето.

За финал на срещата, участниците във практическа VR работилница, която се сътоя седмица по-рано  ще имат възможност да покажат своите експерименти и аудио-визуални произведения във виртуална реалност. В работилницата взеха участие студенти, любители и професионалисти от аудио-визуалните изкуства – оператори, режисьори, монтажисти, фотографи, драматурзи, актьори и креативни хора с интерес към технологиите. В програмата имаше възможност участниците да се обучат в принципите на 360° видео, както и да работят практически с камера и работна станция.

Advertisement

Тази част от програмата се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“.

Continue Reading
Advertisement