Connect with us

Галерия

Галерия „УниАрт“ на Нов български университет представя изложбата „Dimensiones Primordiales“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Инсталацията е съобразена с пространството и качествата на Галерия „УниАрт“. В направата ѝ авторката залага изследователски подходи и различни търсения за усещане, както на стъклото като изразен материал, така и на пространството. Впуска се в анализ на техните предели и излизане извън тях. С инсталацията Габриела Александър (Тончева) търси художествено представяне на многообразието на естествения свят, излизайки от границите на материалите. В замисъла си творбата е преносна проекция на „входове и изходи, на началото, края, както и всичко, което съществува между тях“, както казва самата авторка. В основата на намерението си Габриела отново се стреми да премине и премахне тези условно съществуващи лимити за начало и край. Нейният стремеж е да обозначи как всеки край е начало, всеки изход е вход и обратното.

Публиката може да се впусне в цялостно преживяване с творбата. Освен като наблюдатели те могат да надникнат и в процеса на художествено надграждане. С тази работа авторката цели да надскочи границите на изразните средства и естетическите схващания, за да постигне нова абстрактно-авангардна гледна точка. Използвайки нетрадиционни методи и смесени техники при работата със стъкло, Габриела преодолява чисто материалните измерения на произведението и по този начин го изважда от тривиалната му роля на обект и го пренася в полето на мисълта, усещането и интуицията.

„Dimensiones Primordiales“, която протича на три етапа – dimensio nulla, dimensio prima и dimensio decima, е първата изложба, в която художничката използва новото си артистично име – Габриела Александър. Промяната му освен с личните си символни значения се вписва и в концептуалната рамка на проекта. „Dimensiones Primordiales“ показва артистката през всички етапи на художествената работа – история, съзидание, процес.  Това своеобразно разголване идва, за да сложи точката на десетгодишен знаков период за Габриела, в който тя е изградила собствена визия и чувствителност. Художничката променя своето име, своята артистична идентичност като още един знак за завършен формиращ творчески цикъл и започване на нов.

Официалното откриване на изложбата и началото на втория ѝ етап – dimensio prima, ще се състои на 21.12.2021 г. от 18:00 ч.

Advertisement

Вратите на Галерията ще бъдат отворени за посетители от 17:00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Кураторски екип: Росена Иванова и Косара Константинова

Консултант на латински език: гл. ас. д-р Владимир Маринов

Проектът Dimensio prima се реализира с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

Заключителният етап на изложбата –  dimensio decima ще се състои през януари 2022 г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement