Connect with us

Култура

Емас представя „Кралството“ от Ю Несбьо

Avatar

Публикувано

на

Несбьо Кралството

Многобройните фенове на Ю Несбьо у нас имат повод за радост – вече по книжарниците е новият му роман „Кралството“, както винаги в превод на Ева Кънева и с логото на издателство „Емас“. Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – книгите му, вече надхвърлили 50 милиона продадени екземпляра, се четат на повече от 50 езика и неговият инспектор Хари Хуле е обичан по цял свят. Този път Кралят на скандинавското криминале ни поднася завладяващ самостоятелен роман, като не се свени да навлезе в дълбоките, непрогледни води на човешката природа с характерната си проницателност. „Кралството“ е многопластов трилър за силата на семейните връзки, за конфликта между дълг и морал, за разрушителната мощ на любовта. Несбьо безмилостно ни поднася обрат след обрат в напрегнатата си история за тайни, прогарящи душата и костващи живота на все повече жертви…

Край селцето Ус се намира планинското стопанство на братята Рой и Карл. „Опгор“, тяхното „кралство“, както навремето го е наричал баща им, е разположено насред дива камениста пустош, в края на лъкатушещ път, зад така наречения Кози завой, толкова остър, че преди седемнайсет години родителите на двамата братя претърпяват злощастен инцидент: кадилакът им излита от пътя и се сгромолясва в дълбоката пропаст. Две години след злополуката Карл, по-малкият брат, заминава за чужбина, бягайки от болезненото минало и провалена любовна връзка. Рой остава в Ус. Работи като автомонтьор, а по-късно става управител на бензиностанция.

В Ус всички се познават, животът тече мудно и скучно, няма много възможности за поминък. Настъпва обаче внезапно оживление, когато в родното село триумфално се прибира някогашният любимец Карл Опгор. Живял е петнайсет години в Канада, направил е кариера, натрупал е пари и сега си е поставил амбициозната задача да построи спа хотел и да превърне Ус в прочут зимен курорт. Придружава го загадъчната му съпруга Шанън, родом от остров Барбадос.

Появата на Карл разбужда задрямалото селце. Вдъхва надежди, разпалва стари страсти, възпламенява едновремешни чувства. Опиянени от щедрите му обещания, всички жители се включват в грандиозния проект. Не след дълго обаче реалността връхлита незрелия фантазьор. Възникват трудности с финансирането, недоброжелатели разгласяват слухове за близък провал. И на помощ отново се притичва отговорният по-голям брат, свикнал да измъква Карл от неприятностите, в които той редовно се забърква. Рой неведнъж е спасявал кожата на брат си. Ще го направи пак. Кой обаче ще спаси самия него от чувствата, които започва да изпитва към Шанън?

Като вещ автомонтьор Рой се е научил да взема внимателно и пътните, и житейските завои. Да не настъпва газта докрай. Да не разчита твърде на спирачките си. Да очаква всеки миг някой да му е подлял вода. Защото подхлъзне ли се, изгуби ли управлението, неминуемо излита от пътя и полита към бездната. Затова той взема единственото възможно решение: да замине далече от „Опгор“ и Шанън. Но, уви, чувствата вече са лумнали с пълна сила и всеки опит на Рой да ги потуши налива бензин в огъня.

Advertisement

„Кралството“ ни среща с един друг, по-философски настроен Несбьо, който не се уморява да изследва неизбродните дебри на човешката душа и правдиво заключава, че „човешките мотиви са толкова сложни, че сме безсилни да ги проумеем в дълбочина“.

Continue Reading
Advertisement