Connect with us

Общество

Културата на мира събра учители, експерти и университетски преподаватели на Националната конференция за глобално образование

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

На 10 и 11 септември в Аулата на Софийския университет се проведе 10-тата юбилейна Национална конференция за глобално образование – „Образование за мир“, организирана от Българската платформа за международно развитие (БПМР) и Студентския съвет към СУ „Св. Климент Охридски“.

„Никой от нас не си е представял, че в 21 век е възможно да говорим за война в Европа. Вярвам, че работата на преподавателите и обучителите, вашата работа с младите хора е от изключително значение, за да върнем толерантността , ненасилието и културата на мира у новите поколения. Младите хора са естествени носители на мира, нека чрез методите на глобалното образование им позволим и да ги овластим да бъдат пазители на мира“, заяви Петър Бучков, заместник-министър на младежта и спорта, който присъства на събитието.

Поздрав към организаторите и участниците отправи и Весела Лечева, министър на младежта и спорта, която подчерта важността на „естествения човешки стремеж към познание, към мир и хармония със света и природата“.

Участваха  над  100 човека, между които университетски преподаватели,  директори на училища, учители,  експерти, студенти и представители на гражданския сектор от цялата страна.

Advertisement

Проф. Петранка Филева, председател на управителния съвет на БПМР, връчи награди на 6 училища от София, Варна, Пазарджик и Златица. Международната награда на херцога на Единбург също връчи отличия на доказалите се учебни заведения. Специални награди бяха връчени и от Сдружение „Възможности без граници“.

Сред идеите на наградените училища се открояват инициативи за сътрудничество между ученици и учители по темата за бежанците, организиране и провеждане на училищна „Седмица на толерантността и мира“, фестивал “Глобалното образование за намаляване промените на климата”, идеи за запознаване на учениците с  понятията “глобално затопляне”, “въглероден отпечатък”, “съзнателно потребление”, “загуба на морско биоразнообразие”, “устойчиво развитие”, борбата с фалшивите новини, както и създаването на училищен подкаст, в който ученици ще дискутират по вълнуващи ги глобални теми.

Дискутираните теми включваха:

  • Култура на мира у дома;
  • Култура на мира по света;
  • Мир с природата – как се преплита екологичното образование с образованието за мир.

Проведоха се и 3 работилници:

  • „Толерантност и демокрация“;
  • „Дизайн мислене в класната стая“;
  • „Спаси света БАРАБАР с големите умове на миналото и настоящето“.

В панелите се включиха бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, посланник  Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, проф. Искра Баева, проф. Лиляна Стракова от Софийския университет, както и практици от системата на формалното и неформално образование.

Continue Reading
Advertisement