Connect with us

Класическа

Новогодишният концерт на Софийската филхармония чества Райна Кабаиванска

Avatar

Публикувано

на

фото кредит: Виктория Вучева за Софийска филхармония

В истинско събитие се превърна традиционният Новогодишен концерт на Софийската филхармония. Залата, разпродадена преди месеци, се оказа тясна за меломаните. Наложи се организаторите да поставят допълнителни столове по пътеките между редовете. Причината за повишения интерес беше гостуването, по покана на директора на филхармонията Найден Тодоров, на трима изявени артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Изгряващото българско сопрано Александрина Михайлова, вече записала дебюти в миланската Ла Скала, оперния театър във Флоренция, Парижката опера и Софийската опера и балет, южнокорейското сопрано Витория Йео, любимка на маестро Рикардо Мути и една от най-търсените интерпретаторки на Аида, Норма и Мадам Бътерфлай в Италия и италианският тенор Андреа Каре, преминал в изпълнителския си път през Ковънт гардън в Лондон, Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Театро реал в Мадрид и много други от най-престижните оперни сцени по света. Програмата от популярни оперни арии, ансамбли и увертюри, подбрани според празничния тон на вечерта, бе с подчертан акцент върху симфоничната част. Публиката приветства горещо тримата певци, а с особен възторг Александрина Михайлова, която се обучава с Райна Кабаиванска от 2016 г. и е шесткратен стипендиант на нейния дарителски фонд в НБУ. С усмивки беше аплодиран и австрийския диригент, който обогатяваше изпълненията с артистичните си изяви. Блестящият оркестър на Софийската филхармония, издигнат до световно ниво от Найден Тодоров, получи въодушевен прием от своята публика.

Кулминацията на вечерта настъпи, когато от сцената тримата певци се обърнаха към залата и Райна Кабаиванска и с думи на обич и благодарност посветиха концерта на своята маестра. На крака, публиката дълго аплодира великата българска оперна дива, една от последните легенди на оперното изкуство, която след 55 години изключителна световна кариера, продължава своя творчески път, предавайки неуморно знанията и таланта си на младите оперни певци.

2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. По инициатива на д-р Георги Текев, изпълнителен директор и член на Настоятелството на Нов български университет, под егидата на НБУ поредица от събития, посветени на великата дива, се обединяват в „Годината на Кабаиванска“. За честванията към НБУ се присъединяват Софийската опера и балет, Софийската филхармония, Столична община, Българските културни центрове в Париж и Лондон, Посолството на Италия в България, Театро Лучано Павароти в Модена, Театро Масимо в Палермо, Театро Ла Фениче във Венеция, Фантастико груп, Сами М, Кока кола, Италианската търговска камара и други институции и организации.

„Годината на Кабаиванска“ започва с четири спектакъла на операта „Аида“ на 25, 26, 27 и 28 януари в Софийската опера и балет с участието на международно признатите Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео и София Солвий, българските баси Костадин Мечков и Божидар Божкилов и младата южнокорейска сензация – баритонът Хе Канг. Всички те са участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на нейния дарителски фонд.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement