Connect with us

Култура

Осмата Нощ на театрите с по-различно издание на 21 ноември

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

6-часово живо предаване и онлайн излъчвания допълват програмата на Нощта

За осми път европейската театрална Нощ ще се случи в България на 21 ноември. Освен постановки в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Шумен, Габрово, Кърджали и Плевен при спазване на всички мерки за безопасност, има планирани и редица онлайн излъчвания и специални събития, които подкрепят основното послание “Едно място, което ни събира“.

Откритото 6-часово студио “Една среща, която ни събира”

ще ни срещне с вълнуващи гости, актьори и режисьори, а някои от темите на разговорите са „Шоуто трябва да продължи… онлайн“, „Победите и загубите в театъра“, „Театралното бъдеще“, „Мислите оформят реалността“, „Приключения със сърцето“, „Светлината в театъра през погледа на младите актьори“, „Огледала и дим“. 

Advertisement

Сред специалните гости ще бъдат режисьорите Явор Гърдев, Стайко Мурджев, драматургът Александър Секулов, актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. А оперната певица Ина Кънчева и перкусионистката Василена Серафимова ще се включат пряко от Париж, за да разкажат за премиерата на „СамоДиви“ във френската столица.

Цялата програмата на откритото студио може да видите тук. Live Cam-ът на 21 ноември ще започне в 11:30 ч. във фейсбук страницата на Нощта. Водещи ще бъдат Анна Ангелова, Инес Павлова и Стефан А. Щерев. Онлайн срещата на любимите творци с почитателите на театралното изкуство в България и по света се реализира с приятелската подкрепа на STREAMER.BG. Домакин ще е новото пространство за събития в София – BLVD 138.

Драматичен театър-Пловдив и БНТ със съвместна инициатива „Зад кулисите“

на емблематични представления от миналия и настоящ репертоар на театъра. Петте документални филма проследяват създаването на седем хитови спектакъла. Излъчванията ще са във фб страницата на Драматичен театър-Пловдив и ще ни отведат на тайни места и behind the scenes на „Крал Лир“, реж, Стайко Мурджев (11:30 ч.), „Одисей“, реж. Диана Добрева (13:00 ч.), „Българска трилогия“ (14:00 ч.) за „Възвишение“ по романа на Милен Русков, реж. Иван Добчев, „Сестри Палавееви“ по романа на Алек Попов, реж. Елена Панайотова и „Вълци“ по „Трънски разкази“ на Петър Делчев, реж. Диана Добрева. 15:00 е началният час на епизод от предаването „Репетиция“ на БНТ, който пътешества заедно с „Експрес „ХХ век“, реж. Венцислав Асенов. В 15:30 стартира филма за създаването на спектакъла по песни на Стефан Вълдобрев „По-полека“, реж. Владимир Люцканов. Всяко от петте заглавия ще бъде с премиера в определен начален час във фейсбук страницата на театъра, след което посетителите ще могат да го гледат в удобно за тях време в следващите 24 часа.

снимка: ПР

Advertisement

Фотографската изложба „Нощни персонажи“ е с вход свободен

и може да бъде разгледана до 11 декември в UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“. За осми път проектът представя емоционален поглед към театралното изкуство, вдъхновен от посланието „Едно място, което ни събира“. Главни герои в него са Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Новата серия от фотографии е заснета от Диляна Флорентин в екип с гримьора Слав Анастасов и с The Smarts.

Учебният театър на Нов български университет с онлайн и офлайн програма

Представления на живо и онлайн е подготвил театърът към НБУ – както за малките зрители, така и за големите почитатели на театралното изкуство, а сред заглавията са „Сън в лятна нощ“, „Ние, врабчетата“, „Нещо ме гризе“ и др. А  в 15 ч. ще има и онлайн уъркшоп „Как да си направим театрална маска?“

Театрален маратон в Плевен

Advertisement

Драматично-кукленият театър в Плевен е подготвил седем спектакъла, а театралният маратон ще започне от сутринта на 21 ноември и за първи път ще продължи до полунощ с моноспектакъла „Harlem Shake“ от 23.30 ч. – автор и режисьор е Ованес Торосян. Актьорът ще представи седем образа на хора, които подминаваме на улицата, от автобуса, квартала или от съседния вход. Вълнуващи разкази за техните възгледи, мечти и принципи.

Нощ на театрите в България е част от Календар на културните събития на Столична община за 2020 г. и се реализира с подкрепата на КЦМ АДRIU Pravets Golf & SPA ResortUva Nestum Wine&SPABiographDIVAThe SmartsSHOOT, UniCredit Studio, STREAMER.BG, Mинистерство на културата и Национален фонд Култура.

Всичко актуално и цялата програмата следете в официалния сайт, във фейсбук и инстаграм, както и във Viber Community-то на инициативата. Поради динамичната обстановка са възможни промени в обявената програма. На всички локации, в които ще се провеждат представления, ще бъдат спазвани всички мерки и предписания за безопасност.