Connect with us

Музика

Музиканти от пет европейски оркестри се събират на 2 юли във Военния клуб

Avatar

Публикувано

на

За първи път в София – музиканти от пет европейски оркестри се събират на 2 юли, неделя, 20.00 часа за концерт в Голямата зала на Военния клуб.
Прочутите „Картини от една изложба“ от Мусоргски, както и авторите Шостакович, Габриели и Кейрън Андерсън ще звучат в оригинални аранжименти за Brass състави. Всички произведения са премиери за България!
Нов симфоничен оркестър /България/, Симфоничният оркестър на Люблянското радио и телевизия / Словения/, Йена Филхармония /Германия/, Бохуслав Мартину оркестър от Чехия и Катовице Филхармония / Полша/  са партньори в Европейската мрежа на оркестрите /ONE/, в която членуват още  Оркестъра на Пикардия, словашкия оркестър „Симфониета Жилина“ и Университета за творчески изкуства Кентърбъри, Великобритания.
Концертът е съфинансиран от Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

ONE®, иновативната Мрежа от оркестри за Европа (Orchestra Network for Europe) е създадена през 2003 г. по инициатива на Оркестъра на Пикардия (Франция). Тя предлага на симфоничните оркестри една новаторска авантюра.

Европейската комисия спонсорира ONE® посредством 4 субсидии на програма „Култура“  (понастоящем „Творческа Европа“) в продължение на 4 периода. Всичко започва от ONE® – Мрежа от оркестри за Европа (2005–2006 г.), след това тя прераства в ONE® ново измерение (2007–2009 г.), разширява се до ONE® крачка напред (2009–2011 г.) и ONE® e повече /игра на думи е превод „ЕДНО е повече/ (2011–2015 г.).

Тъй като членовете на ONE® са симфонични класически оркестри с постоянна дейност, основната цел на мрежата е да се въведе интензивно сътрудничество между тези институции за сценично изкуство.

Освен това, поради обвързаността на ONE® с принципа, че културата играе жизненоважна роля в социалното и човешкото развитие, тя не ограничава дейността си само до подготвяне и провеждане на концерти, но се е заема да покори нови територии, като се отваря към нови въпроси, пространства и деятели.

През годините тя запази своето ядро от партньори и асоциирани партньори, получи подкрепа и разшири обхвата си. До ден днешен тя все още е единствена по рода си мрежа от класически симфонични оркестри в Европа.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement