Открийте ни и в

Музика

IETM София: от теория и практика към промяна

MIKA

публикувано

на

IETM PosterМежду 16 и 19 октомври в България ще пристигнат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави за Международна среща за съвременни изкуства IETM София. IETM e най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света, с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни. Основната й цел е да се стимулира развитието на съвременните изпълнителски изкуства в глобален мащаб и да инициира съвместната работа и обмен на опит и информация между организации от цял свят.

Тази година София има честта да е домакин на срещата, която ще включва интензивна дневна дискусионна и образователна програма в Национален дворец на културата, вечерна артистична програма, съставена от 16 български независими продукции на АСТ фестивал за свободен театър 2014, 8 представления на държавни и общински театри и паралелни събития.

Темата на IETM София е „Space for Change/ Пространство за промяна”. Това е и заглавието на пленарната среща на IETM с модератори Дейвид Пледжър и основни лектори Хенк Оостерлинг (Rotterdam Skill City / Erasmus University в Ротердам, Холандия) и Райна Гаврилова (СУ „Св. Климент Охридски“), в която присъстващите ще дискутират ролята на изкуството и културните професионалисти в обществото и изграждането на по-хуманно бъдеще. Част от програмата ще бъде и тридневната работна група „Твоето собствено място – открий го, управлявай го, развий го!“, в която български артисти и арт мениджъри и техни чуждестранни колеги ще обсъждат и развиват стратегии за намиране и експлоатиране на повече места за независими изкуства в София.

IETM София ще стартира на 16 октомври със Speed Dating модул (бързи професионални срещи на четири очи). В следващите дни ще има няколко формата, насочени към запознаването на участниците помежду им – те ще имат възможността да общуват в неформална среда на дневни и вечерни места за срещи, в зона за почивки, на модула „Бързи новини“ (3-минутни презентации на проекти, компании и професионалисти), „Шоурум“ (представяне на добри практики), „Кой е там“ (социално събитие за представяне на нови членове), „Къде сме сега?“ (10 актуални теми, 10 български експерта, 10 кръгли маси, чиито посетители се сменят на всеки 15 минути) и „Отворено пространство за промяна“ (свободни дискусии по основната тема на форума, инициирани на място от присъстващите).

Важна посока на няколко от дискусиите и работните групи на IETM София ще бъде ролята на изкуството в обществото. В „Отвъд цифрите“ експерти от Белгия, Великобритания, Италия и България ще обсъждат добрите практики при остойностяването на културните продукти в съвременната икономическа ситуация. Тревър Дейвис – един от съветниците на София в напреварата за културна столица на Европа пък ще говори за ролята на изкуството за локалните общности. В сесията „IETM Говори и слуша“ членовете на организацията ще обсъждат ролята на изкуството в обществото и как ще се променя тя в следващите 20-40 години.

IETM Picture Meeting 1

IETM София ще включва и множество практически лекции и работилници – в две презентации Дик Моленаар ще сподели ценен опит за счетоводството, данъците и социалните осигуровки по време на турне в чужбина на независими продукции. Ще има и тренинг за финансова стабилност на неправителствените организации. Една от горещите теми във все по-глобалната реалност – „Как е възможен културният обмен в ситуация на икономическо неравенство“ ще бъде продължена със специална дискусия. Участниците ще научат ценни техники за справяне с неуспехите в шеговито формулирания модул „Проваляй се по-добре!“.

Няколко от презентациите в програмата са насочени към споделяне на добри практики в конкретни исторически моменти или географски региони – САЩ, Австралия, Азия, Балканския полуостров.

Разбира се, присъстват и теми, насочени към артисти, които не се занимават с театър, но са свързани с изпълнителската сцена – музика, танц, дигитална комуникация, технологии и дигитални изкуства.

IETM София ще приобщи българската артистична общност към най-добрите световни съвременни модели и тенденции.

Всички срещи, лекции и дискусии на IETM София ще се провеждат на английски език, без превод. Пълната програма на форума е на http://ietm.org/en/eventsessions/45
Пълната програма на ACT Фестивал за свободен театър 2014 е на http://actfest.org/

ietm big

Международна среща за съвременни изкуства IETM София е на https://www.facebook.com/IETMsofia
Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София са: IETM Brussels, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, Dnevnik.bg, Darik Radio, INVESTOR, Jazz FM, списание Мениджър, Expert.bg, Actualno.com, Sofialive.bg, Kafene.bg, Mymir.bg, Aztantsuvam.com и Stand.bg.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се финансира от Министерство на културата на Република България и Столична община – Столична програма “Култура” и Столична програма „Европа“ на Столична община за 2014 година и Културен календар на Столична община за 2014 година.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Музика

RAG’N’BONE MAN и P!NK сбъдват мечтата си

MIKA

публикувано

на

от

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Песента е трети сингъл от предстоящия албум на британския изпълнител Life By Misadventure – предварителни поръчки на CD и винил тук 

След 2 седмици нетърпеливо очакване от страна на милиони фенове от цял свят, два от най-величествените гласа на съвременната музика – Rag’n’Bone Man и P!nk, сливат таланта си в силно емоционалната колаборация “Anywhere Away From Here”. Песента ще бъде част от предстоящия нов албум на британския баритон Life By Misadventure, който излиза на 7 май, и е вдъхновена от чувството на несигурност в заобикалящата ни среда и обкръжение.

“Когато запалят светлините, не мисля, че съм ти казвал… че се чувствам не на място“, пее той. “Завлечи ме под земята/не знам дали си забелязал/понякога затварям очи и си мечтая за друго място.“ Автори на парчето са Rag’n’Bone Man, неговият колаборатор в албума Ben Jackson-Cook, както и Simon Aldred, Dan Priddy и Mark Crew.

За “Anywhere Away From Here” звездният изпълнител споделя:

“Тази песен е искрено отражение на желанието да изчезнеш от некомфортните ситуации и уязвимостта, която всички изпитваме на моменти. За мен е чест да я изпълня с P!nk.“

“За първи път срещнах Rag’n’Bone Man в Европа през 2017 г., малко след като чух песента му “Human”. Още тогава се влюбих в гласа му, а когато се запознахме на живо, научих, че носи и красива душа“, казва P!nk. “Веднага разбрах, че искам да работя с него някой ден. Няма по-перфектна песен от “Anywhere Away From Here”, която да изпълним заедно. Изключително щастлива съм да бъда част от тази колаборация“.

Видеото към песента, режисирано от Joe Connor (The Rolling Stones, Coldplay, Sam Smith), е заснето в театъра The Duke Of York’s Theatre в Уест Енд в Лондон.

“Anywhere Away From Here” излиза след парчето “Fall In Love Again” и успеха на първия сингъл от предстоящия албум на Rag – “All You Ever Wanted”, който застана на #1 както в еърплей чарта във Великобритания, така и в iTunes.

Продължете понататък

Музика

Вокалистът на Nazareth заема мястото на Джон Пейн на турнето на Intelligent Music Project

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Заради усложнената епидемиологична обстановка и създали се трансгранични пречки, звездата на ASIA Джон Пейн няма да успее да се присъедини към лятното турне на българската супергрупа Intelligent Music Project. Това съобщи самият той във видеообръщение чрез фейсбук страницата на групата.

„За съжалениe COVID-19 удари отново. Това създаде пред мен много ограничения при пътуване, които не ми позволяват да дойда този път. Наистина се надявах, че ще успея и очаквах с нетърпение това събитие. Пожелавам на всички, които ще бъдат на турнето, да си изкарат страхотно! Духом ще бъда с всички вас! Отново се извинявам, но се надявам, че все пак ще се видим в близко бъдеще!“, уточнява Пейн във видеото.

Междувременно още една музикална звезда ще се включи в The Creation Tour – вокалистът на легендарната група Nazareth Карл Сентанс!

„Световната обстановка е непредвидима и създава непредполагаеми пречки. Една такава излезе пред Джон Пейн, който до последно се подготвяше за нашите концерти. Направихме всичко възможно, за да решим проблема, който възникна при него, но за съжаление невинаги нещата зависят от нас. Ние напълно съзнаваме организационните рискове, правейки турне с такъв мащаб в толкова сложна обстановка, но в същото време знаем, че хората имат огромна нужда от хубава музика на живо, така че работим на пълни обороти за осъществяването на предстоящите концерти. Oще един класен изпълнител се включи в концертната ни обиколка – вокалистът на Nazareth Карл Сентанс, който работи с нас в последните албуми на Intelligent Music Project“, разказа създателят и продуцент на българската супергрупа д-р Милен Врабевски.

Припомняме, че освен новото звездно попълнение Карл Сентанс, в концертната обиколка на Intelligent Music Project ще се включат барабанистът Боби Рондинели (Rainbow, Black Sabbath) и актуалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро. Заедно с тях на сцената ще се качат и едни от най-добрите български музиканти: Стоян Янкулов-Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол, Иво Стефанов и Самуел Ефтимов.

Датите на The Creation Tour:

21.05 – Букурещ – Arenele Romane

23.05 – Солун – Principal Music Theater

25.05 – Пловдив – Зала С.И.Л.А.

27.05 – Варна – Летен театър

28.05 – Бургас – Летен театър

30.05 – София – Зала Универсиада

Билети може да закупите в мрежата на Eventim: https://bit.ly/31OTlim

Продължете понататък

Горещо