Connect with us

Музика

IETM София: от теория и практика към промяна

Avatar

Публикувано

на

IETM PosterМежду 16 и 19 октомври в България ще пристигнат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави за Международна среща за съвременни изкуства IETM София. IETM e най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света, с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни. Основната й цел е да се стимулира развитието на съвременните изпълнителски изкуства в глобален мащаб и да инициира съвместната работа и обмен на опит и информация между организации от цял свят.

Тази година София има честта да е домакин на срещата, която ще включва интензивна дневна дискусионна и образователна програма в Национален дворец на културата, вечерна артистична програма, съставена от 16 български независими продукции на АСТ фестивал за свободен театър 2014, 8 представления на държавни и общински театри и паралелни събития.

Темата на IETM София е „Space for Change/ Пространство за промяна”. Това е и заглавието на пленарната среща на IETM с модератори Дейвид Пледжър и основни лектори Хенк Оостерлинг (Rotterdam Skill City / Erasmus University в Ротердам, Холандия) и Райна Гаврилова (СУ „Св. Климент Охридски“), в която присъстващите ще дискутират ролята на изкуството и културните професионалисти в обществото и изграждането на по-хуманно бъдеще. Част от програмата ще бъде и тридневната работна група „Твоето собствено място – открий го, управлявай го, развий го!“, в която български артисти и арт мениджъри и техни чуждестранни колеги ще обсъждат и развиват стратегии за намиране и експлоатиране на повече места за независими изкуства в София.

IETM София ще стартира на 16 октомври със Speed Dating модул (бързи професионални срещи на четири очи). В следващите дни ще има няколко формата, насочени към запознаването на участниците помежду им – те ще имат възможността да общуват в неформална среда на дневни и вечерни места за срещи, в зона за почивки, на модула „Бързи новини“ (3-минутни презентации на проекти, компании и професионалисти), „Шоурум“ (представяне на добри практики), „Кой е там“ (социално събитие за представяне на нови членове), „Къде сме сега?“ (10 актуални теми, 10 български експерта, 10 кръгли маси, чиито посетители се сменят на всеки 15 минути) и „Отворено пространство за промяна“ (свободни дискусии по основната тема на форума, инициирани на място от присъстващите).

Важна посока на няколко от дискусиите и работните групи на IETM София ще бъде ролята на изкуството в обществото. В „Отвъд цифрите“ експерти от Белгия, Великобритания, Италия и България ще обсъждат добрите практики при остойностяването на културните продукти в съвременната икономическа ситуация. Тревър Дейвис – един от съветниците на София в напреварата за културна столица на Европа пък ще говори за ролята на изкуството за локалните общности. В сесията „IETM Говори и слуша“ членовете на организацията ще обсъждат ролята на изкуството в обществото и как ще се променя тя в следващите 20-40 години.

IETM Picture Meeting 1

IETM София ще включва и множество практически лекции и работилници – в две презентации Дик Моленаар ще сподели ценен опит за счетоводството, данъците и социалните осигуровки по време на турне в чужбина на независими продукции. Ще има и тренинг за финансова стабилност на неправителствените организации. Една от горещите теми във все по-глобалната реалност – „Как е възможен културният обмен в ситуация на икономическо неравенство“ ще бъде продължена със специална дискусия. Участниците ще научат ценни техники за справяне с неуспехите в шеговито формулирания модул „Проваляй се по-добре!“.

Advertisement

Няколко от презентациите в програмата са насочени към споделяне на добри практики в конкретни исторически моменти или географски региони – САЩ, Австралия, Азия, Балканския полуостров.

Разбира се, присъстват и теми, насочени към артисти, които не се занимават с театър, но са свързани с изпълнителската сцена – музика, танц, дигитална комуникация, технологии и дигитални изкуства.

IETM София ще приобщи българската артистична общност към най-добрите световни съвременни модели и тенденции.

Всички срещи, лекции и дискусии на IETM София ще се провеждат на английски език, без превод. Пълната програма на форума е на http://ietm.org/en/eventsessions/45
Пълната програма на ACT Фестивал за свободен театър 2014 е на http://actfest.org/

ietm big

Международна среща за съвременни изкуства IETM София е на https://www.facebook.com/IETMsofia
Организатори на Международна среща за съвременни изкуства IETM София са: IETM Brussels, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“.

Advertisement

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, Dnevnik.bg, Darik Radio, INVESTOR, Jazz FM, списание Мениджър, Expert.bg, Actualno.com, Sofialive.bg, Kafene.bg, Mymir.bg, Aztantsuvam.com и Stand.bg.

Международна среща за съвременни изкуства IETM София се финансира от Министерство на културата на Република България и Столична община – Столична програма “Култура” и Столична програма „Европа“ на Столична община за 2014 година и Културен календар на Столична община за 2014 година.

Continue Reading
Advertisement