Connect with us

Култура

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Avatar

Публикувано

на

Godinata na byagstvata

Невероятно амбициозен и безкрайно човечен литературен епос се появи на българския книжен пазар благодарение на издателство ICU. „Годината на бягствата” носи на своя автор – британския писател с индийски корени Санджив Сахота – Европейската награда за литература 2017, става финалист за Man Booker през 2015 г. и е обявен за книга на годината от Washington Post и Boston Globe. Световноизвестният писател Салман Рушди пък казва за романа: „Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие.“. И действително – силни емоции и съпреживяване очакват всеки, който поеме на пътешествие заедно с четиримата главни герои.

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на Автар, Рандип, Точи и Нариндер се пресичат и преплитат необратимо. И четиримата носят непосилно тежко бреме и търсят спасение. Спасението е винаги отвъд тяхната родина, тяхната каста, отвъд техните възможности, отвъд тях самите. Обречени да бягат от всичко това, те търсят своето място в света. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е така лесно да се освободиш.

„Красотата на нашето съвремие е, че не си прикован към едно-единствено място – възможно е да „принадлежиш“ на няколко различни места и към няколко различни групи едновременно. Те просто добавят нов аспект към личността ти“, казва Сахота в свое интервю.

Темата за принадлежността и търсенето на идентичност е ключова в романа. Той ни разкрива страданието, което емигрантският живот носи. Книги като тази не само ни правят по-добри хора, те ни предлагат да надзърнем в светове, които трудно бихме открили по друг начин. Авторът събира своите истории „от улицата” и макар творбата му да е художествена, тя носи автентичността на действително случили се съдби, някои от тях трагични.

Читателите неусетно ще преминат през една шеметна и динамична година и след последната страница няма да са същите. Защото именно това е силата на истински добрите истории.

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Advertisement

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.
От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Превод от английски: Надежда Розова
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

Continue Reading
Advertisement