Connect with us

Кино

Гай Пиърс и Деймиън Люис заедно в трилър сериала „Шпионин сред приятели“ по HBO Max

Avatar

Публикувано

на

снимка: HBO Max

Лимитираният сериал Шпионин сред приятели, базиран на бестселъра на Бен Макинтайър, според New York Times, е в HBO Max. 

Главните роли в криминалната история са поверени на носителя на Златен глобус® и Еми®, Деймиън Луис (Братя по оръжие, Милиарди на HBO) и носителя на награда Emmy®, Гай Пиърс (Мер от Ийсттаун). Сериалът е продуциран в Обединеното кралство в сътрудничество между Sony Pictures Television, ITV Studios и Veritas Entertainment Group. Деймиън Люис изпълнителен продуцент чрез продуцентската си компания Ginger Biscuit Entertainment. Епизодите са заснето в Лондон и Румъния, като последните снимки са през  пролетта на 2022 г. Локации в Букурещ пресъздават сцени от Бейрут, Москва, Виена и Берлин.

Поредицата от шест епизода драматизира истинската история на Никълъс Елиът (Деймиън Люис) и Ким Филби (Гай Пиърс), двама британски шпиони и приятели за цял живот. Филби беше най-известният британски дезертьор и съветски двоен агент в историята. Това е история за интимно двуличие, за лоялност, доверие и предателство. Дълбоко личното предателство на Филби, разкрито в разгара на Студената война, доведе до изкормването на британското и американското разузнаване.

Advertisement

Кой кой е:

Деймиън Люис(Милиарди) е Никълъс Елиът

Много уважаван офицер от разузнаването, известен със своето остроумие и проницателен ум. Животът му можеше да бъде съсипан от откритието, че най-близкият му приятел от 23 години, Ким Филби, го е предавал през цялото време: но отказът му да бъде бит е доказателство за силата на характера му.

Гай Пиърс е Ким Филби

Най-известният предател на Англия, вербуван от руското разузнаване, за да проникне в Ми6; нещо, което той успя да направи в продължение на тридесет години (1933-63), благодарение отчасти на неговата много висша английска персона. Човек, воден както от егото, така и от идеологията – докато не бъде разкрит, той беше обожаван и почитан от приятелите, които предаваше в британското разузнаване.

Advertisement

Анна Максуел Мартин (Родина, Служебен дълг) е Лили Томас

Дебрифър за вътрешната служба за сигурност, Mi5. Жена от работническата класа от северна Англия, тя е риба на вода в света на тайните и клубовете на джентълмените на Елиът и Филби.

Ейдриън Едмъндсън (Пактът) е Холис

Генерален директор на MI5. Старата школа. Откриваме в епизод 5, че Холис е може би доста сенчест герой, тъй като е забелязан да се среща тайно със сър Антъни Блънт. Вероятно той защитава Блънт, тъй като е братовчед на кралицата. Той е заподозрян от епизод 5, че е петият човек – съветски шпионин

Стивън Кункен (Милиарди, Историята на прислужницата) е Джеймс Ънгълтън

Advertisement

Поет, ентусиаст на орхидеите, англофил и изгряваща звезда на ЦРУ. Той беше яростен враг на комунизма, чиято интелектуална суета и снобизъм осигуриха слабостите, които Филби използваше.

Карел Роден (чешкият сериал на HBO Терапия) е Сергей

Руският полковник от КГБ. Много добър в това, което прави. Той е руският еквивалент на Лили по отношение на работата си. Той помага на Филби да бъде пренастанен в Москва, след като избяга от Бейрут. Той е строг към Филби, докато го разпитва за връзката му с Елиът и го подозира, че е предател. Понякога е настоятелен и заплашителен. В други моменти той е весел и изглежда се възхищава на Филби. Мъртъв поглед. Обича водка.

Допълнителният актьорски състав включва Луси Акхърст като съпругата на Никълъс Елиът – Елизабет Елиът, Никълъс Роу като сър Антъни Блънт – бивш офицер от контраразузнаването на MI5, Гершуин Юсташ младши като Робърт, лекар, работещ в NHS, Луси Ръсел като агент на MI5 Джейн Симор, Дженифър Марсала като ЦРУ агент Айрис, Стивън Елдър като Тим Милн.

Александър Кери служи като създател и изпълнителен продуцент заедно с Патрик Спенс, Ник Мърфи и Ginger Biscuit Entertainment на Деймиън Луис. Лимитираният сериал е режисиран от носителя на награда BAFTA Ник Мърфи (Save Me, A Christmas Carol) и продуциран от носителката на награда BAFTA Криси Скинс (Elizabeth is Missing, The Last Kingdom). Боб Букман, Алън Гасмър, Питър Джейсън са изпълнителни продуценти на Veritas Entertainment Group.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement