Connect with us

Lifestyle

„Записки от Шато Лакрот“ e летния хит на Storytel oт Мария Касимова

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Най-новият летен хит в приложението за аудиосъдържание Storytel е българският ситком „Записки от Шато Лакрот“, създаден от Мария Касимова-Моасе и прочетен от Богдана Трифонова. В своите десет епизода сериалът разказва за комичния сблъсък на култури, когато една българка се запознава с френските роднини на своя съпруг и прекарва цяло лято в тяхната провинциална къща – шато Лакрот.

За част от героите и нелепите ситуации, в които те изпадат, Мария се е вдъхновила от собствения си опит. Тя действително е френска снаха, която се е постарала да се сближи със своите нови „маман“ и „папá“ и да разсее предразсъдъците на французите относно българското възпитание и нрави. Благодарение на общи усилия голямата френско-българска фамилия днес живее задружно и щастливо.

Историите от шатото в централна Франция, където гостуват предимно роднини и приятели, раждат множество смешки, които Мария започва да записва. Случват се неочаквани неща, стават недоразумения, хората проявяват характерите си и като във всяка фамилия – понякога изпускат нервите си. Докато цялото семейство прекарва три летни месеца заедно, членовете му сами започват да се шегуват, че са като в комедиен сериал.

Макар и съвсем отскоро наличен в платформата, „Записки от Шато Лакрот“ вече има истински фен клуб от слушатели, които цитират цели пасажи от сериала, заливайки се от смях.

Advertisement

“Разбира се, в сериала има и много приключения, които не са се случили изобщо, но важното е, че имах база, на която да мога да си ги представя и да ги опиша”, разказва авторката за трансформацията си от източноевропейката Мария Касимова в мадам Моасе.

“Почти всеки от героите си има свой реален прототип, но развит и разгърнат като герой в много и различни посоки. Виж, образите на брата ВалЮ, на леля Дочка и лелинчо Трифон Гагаузки, на Изолде и още няколко са напълно измислени. Но това е майсторството в тази работа – не да описваш едно към едно какво животът ти е предоставил, а да се опиташ да привлечеш житейския си опит и наблюденията си, за да разгърнеш история, да я направиш “вкусна”. Пък ако стане и смешна… ехеее…”, споделя още тя.

Мария Касимова-Моасе е писател, журналист и редактор с дългогодишна практика в десетки български медии. Абонатите на Storytel могат да чуят в платформата книгата й “Балканска рапсодия”.

Всички роли в сериала пък се изиграват успешно от актрисата Богдана Трифонова, която е и радиоводещата на предаването „Стартер“ по БГ радио. Богдана чете “Шато Лакрот” през смях и сълзи и казва, че почти е овладяла прословутото френско “р”.

Записки от Шато Лакрот“ е част от оригиналното българско съдържание на Storytel, написано специално за световната аудиоплатформа. След успешния конкурс за български аудиосериали Storytel Studio тази година, „във фурната“ вече се пекат още два текста, които обещават да станат истински хитове. Това са: „Случаите на Виктор, вампирът-детектив“ от Мария Николова, която пише своя сериал с менторската подкрепа на Богдан Русев, и „Мамник“ от Васил Попов, за който помага Ваня Щерева.

Те ще са готови в началото на следващата година, а дотогава почитателите на Storytel Original могат да се насладят на втори сезон от шведския „Вирус“, който излиза през септември. “Вирус” разказва за зловеща зараза, застрашаваща не само живота, но и човешкия инстинкт към състрадание и емпатия у оцелелите.

След „Вирус“ през ноември идва „Небостъргач“ – драматична съвременна история за безскрупулни амбиции и власт, но също и за чувства, които трудно си проправят път в света на корупцията и алчността. Автор на „Небостъргач“ е писателят Георги Томов, познат на публиката с „Не беше тук и си отиде“, „Всичките дни“ и „Розариум“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement