Connect with us

Lifestyle

Следите ли за безопасността на летните гуми?

снимка: uk.askmen.comВремето е топло, време е за почивка, настроени сте за пътуване до морето, а защо не и до красива къщичка в планината…Всичко е чудесно, но не пропускайте да проверите състоянието на летните гуми на автомобила – особено, ако ще шофирате с висока скорост.

Все още в експертните среди се водят спорове колко е препоръчителният срок на използване на летните гуми, но дори и най-големите оптимисти не препоръчват използване на гуми, ако от датата им на производство са минали повече от 6 години.

Avatar

Публикувано

на

Ако летните гуми на автомобила ви са произведени преди повече от 6 години, дори и по тях да няма видима амортизация, е препоръчително преди шофиране с висока скорост да бъдат подменени с нови.

Рисковете от спукване на стара гума при шофиране с висока скорост са по-големи, т.к. с течение на времето каучукът остарява и губи от еластичността си. При висока скорост гумите са подложени на по-висока степен на търкане, налягане и температура. При такива случаи е много възможно старата гума да не издържи на натоварването и да се спука.

Преди тръгване на дълъг път колкото и банално да ви се струва проверете налягането на гумите и при нужда го изравнете. Също така следете и за пукнатини по гумите, люспене, забити камъчета, стъкла, пирони или други тела между грайферите. Ако не сте сигурни дали на гумите може да се разчита не пренебрегвайте състоянието им с лека ръка, а се консултирайте с гумаджия.

Разбира се, за никой не е приятно преди почивка да трябва да направи разход по закупуване на нови гуми,особен пък ако и лятото не е в началото си. В авто форумите не липсват и изказвания на ентусиасти споделящи опит с колко изтъркани гуми са шофирали, но не се подвеждайте по подобен тип мнения. Все пак безопасността има ли цена?

Съвет: малък процент от шофьорите проверяват налягането в резервната гума преди дълъг път. Присъединете се към тях. Грижете се за доброто състояние на резервната гума. Така, ако се наложи ще можете да разчитате на нея.

Advertisement

Източник: ГумитеБГ.com

 
Continue Reading
Advertisement