Connect with us

Събития

Пивоварна„Шуменско пиво” отвори вратите си по случай Международния ден на бирата

Пивоварна Шуменско на Карлсберг България отвори вратите си за представители на общината, на местния бизнес и жители на град Шумен по случай Международния ден на бирата, традиционно честван по света на 1 август. Близо 100 души, съпровождани от служители на фабриката, се докоснаха до тайните на пивоварството и дегустираха бира от различни етапи на производството й. Всички участници в обиколката получиха тениски с логото на „Шуменско пиво”.

Празненството продължи през целия ден и в намиращия се близо до фабриката парк Кьошковите, където Карлсберг България почерпи всички гости и медии със студена бира и леки закуски.

Avatar

Публикувано

на

Посетителите имаха възможност да се запознаят със 132-годишната история на марката, като разгледат изложба с различни артефакти от основаването на фабриката и нейното развитие през годините.

„Поздравявам с празника всички, които обичат бирата. Приятно съм изненадан от големия интерес, който шуменци проявиха към тази инициатива. Посетителите искаха да надникнат във всяко кътче на пивоварната и да научат повече за производството на любимата им напитка. Нашата идея е дните на отворените врати да продължат и занапред”, заяви Григор Пеев, мениджър на пивоварната на Карлсберг България в града.

„В Шумен нашата компания е нещо повече от производител на бира – ние сме активен участник в обществения и културен живот на града, а фабриката е един от неговите най-трайни символи. През следващите месеци предвиждаме още активности, с които да засвидетелстваме силната си връзка с града и да допринесем за неговото развитие”, сподели Теодор Несторов, бранд мениджър за Шуменско в Карлсберг България.

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август от 2007 г. насам, като обединява феновете на пивото по цял свят, които, от своя страна, отдават заслужената благодарност към всички, които участват в пивопроизводството. По традиция на тази дата любителите на пенливата течност се събират да пият бира в различни „оторизирани” барове и участват в бирени партита, церемонии и тържества, посветени на празника.

Шуменско – бира с над 130-годишна история

Advertisement

Шуменско е основана през далечната 1882 г. от чешкия майстор-пивовар Франтишек Милде и група съмишленици в Шумен. Майсторът пристига в града през септември 1882 г. и само месец по-късно – 26 октомври 1882 г. – основава акционерното дружество “Българско пивоварно дружество”. Целта му е варене и продажба на пиво на едро и дребно.

Компанията има множество славни моменти в историята си. Между 1900 и 1907 г. Шуменско печели златни медали на изложенията в Париж, Сен-Луис, Лиеж, Милано и Лондон. През 1917 г. Царският двор обявява Шуменско за свой изключителен придворен доставчик и първа официална бира. В периода 1982 – 1986 г. специалното пиво печели пет златни медала и палма от Световната организация по качеството “Монд Селекцион”.

След 2002 г. Шуменско пиво става част от голямото семейство на световния концерн Карлсберг. През септември 2004 г. заводите на Шуменско пиво и Пиринско пиво обединяват ресурси и активи под името «Карлсберг България», която бързо става една от най-динамично развиващите се компании в страната. В компанията работят близо 500 служители.

Continue Reading
Advertisement