Connect with us

Събития

“Ода за човечността” и 140 музиканти от България и Китай в Пловдив

снимка: PRСимфоничният оркестър на Шънджън ще излезе за първи път пред българска публика заедно с млади таланти от Музикалното училище ,Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и хора на Държавната опера в Пловдив

С истински вълнуващо събитие за почитателите на музиката ще бъде отбелязана 65-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения и подписаното през март 2014 г. побратимяване на най-младия мегаполис в Китай – южнокитайския град Шънджън и Пловдив.

Avatar

Публикувано

на

IMG 9697

Симфоничният оркестър на Шънджън ще излезе за първи път пред българска публика заедно с млади таланти от Музикалното училище ,Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и хора на Държавната опера в Пловдив

С истински вълнуващо събитие за почитателите на музиката ще бъде отбелязана 65-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения и подписаното през март 2014 г. побратимяване на най-младия мегаполис в Китай – южнокитайския град Шънджън и Пловдив.

Симфоничният оркестър на Шънджън, който е третият по големина в Китай, с общо 90 музиканти, ще свири за първи път пред българска публика в Античния театър в Пловдив на 23 август 2014 от 20.00 часа. Най-забележителната част от богатата музикална програма ще бъде симфонията “Ода за човечността”, посветена на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека. Събитието се провежда в партньорство с община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Интереснo за публиката ще бъде и съвместното изпълнение на музиканти от две култури, защото заедно със Симфоничния оркестър на Шънджън на сцената ще излезе и хора на Държавната опера в Пловдив, както и млади таланти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Музикалното училище в Пловдив.

“Надяваме се концертът да събере почитатели на симфоничната музика не само в Пловдив, защото съчетанието от музиката на един от най-големите симфонични оркестри в Китай и на българските таланти, и на мястото – сцената на Античния театър, ще подари истинско лятно преживяване”, заявиха организаторите на събитието. Билети за концерта могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim на цени между 10 и 30 лв. на територията на цялата страна.

Advertisement

Основан през 1982 г., оркестърът на Шънджън има над сто концерта всяка година в Китай и по света, включително и в знаменитата зала “Сметана” в Прага. През годините съставът работи успешно със световноизвестни имена като композитора на музиката към филма „Тигър и Дракон“ Тан Дън, испанския тенор Хосе Карерас, американския автор на филмова музика Ерих Кунцел, пианиста Кун-Во Пайк.

снимка: PR

Под ръководството на директора Чен Чуансон и концертмайстора Гийом Молко, любителите на симфоничната музика в Пловдив ще могат да чуят богата музикална програма, като за едни от най-забележителните им изпълнения се считат увертюрата „Национален флаг“ и симфонията „История на пролетта“.

Симфоничен оркестър на Шънджън

Основан през 1982г., Симфоничният оркестър на Шънджън е един от най-добрите симфонични оркестри в Китай. Негов директор е Чен Чуансон, като в момента се уговаря договор с Кристиан Ехвалд, диригент на Берлинската консерватория, за позицията на художествен директор. Гильом Молко от Франция е главен виолинист. В периода 1985 – 2007, известните китайски диригенти Йао Гуанрон, Джан Гуойон и Ю Фън работят като главни диригенти и художествени директори на оркестъра. Измежду гостуващите диригенти са имена от ранга на Ли Делун, Тан Мухай, Чен Зуохуан и Хайко Матиас Фьорстер, бивш художествен директор на симфоничния оркестър в Мюнхен, като всеки един от тях е допринесъл за невероятното майсторство, с което оркестърът се слави днес. Музикантите работят успешно и с композиторите Ерих Кунцел и Тан Дън, пианистите Кун-Во Пайк, Лан Лан и Ли Юнди, виолинистите Гото Мидори и Чен Ши, челистите Ван Жиан и Кин Ливей, тенорите Хосе Карерас и Дай Юкиан.

За последните 32 години, оркестърът натрупва богат репертоар, състоящ се от музикални творби в разнообразни стилове и съчинени от редица композитори. Всяка година оркестърът изнася повече от 100 концерта, които са едни от най-добре приетите от китайската публика. Той е бил на турнета в различни страни. Освен това е първият китайски оркестър, който е свирил както в престижната Берлинска филхармония, така и в знаменитата зала “Сметана” в Прага. Оркестърът е участвал и в множество събития, сред които празнични телевизионни предавания, Международния хоров фестивал в Китай, фестивала за модерна музика в Пекин, художествения фестивал на китайския национален театър, музикалния фестивал в Истанбул, както и музикалния фестивал Емералд Коуст в Динар, Франция, където концертите на оркестъра получават възторжена критика.

Advertisement

„Ода за човечността”

Китайската цивилизация е духовна съкровищница за целия свят, която се хвали със своята дълга и невероятна история. В нея, Конфуцианството, наречено на мъдреца, който е нейн основоположник – Конфуций, е от огромно значение. Със своята непоклатима вяра в добротата, праведността, благоприличието, мъдростта и предаността, това философско течение дава откровен отговор на въпроса „Защо човекът стои в основата на света?” и показва уважение към човешкото достойнство, мъдрост и личност, превъплащава абсолютната осъзнатост на живота и хуманитарните въпроси, както и отбелязва благородното царство на човешкия дух и високите очаквания за бъдещето на цялата човешка раса. Изброените по-горе пет главни добродетели, които Конфуций изповядва преди две хиляди години, служат и като източник на вдъхновение за благородни ценности като филантропията, справедливостта, благосклонността, интелигентността и доверието.

Акцентът в програмата на концерта “Ода за човечнотта” се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени съответно Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват по един невероятен начин на петте природни стихии в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Необятността на земята, например, е свързана с добротата на сърцето, а горящият огън символизира жарта и силата на справедливостта. По този начин мисълта получава силен израз чрез музиката и употребата на метафори. Освен това, произведението включва и някои музикални елементи от Древен Китай, които по-възприемчивата публика ще разпознае.

„Ода за човечността” е посветена на Голямата китайска мечта, която в същината си е мечта за мир, развитие, сътрудничество и взаимно обогатяване. Тя е посветена и на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement