Connect with us

Култура

Да откриеш своя духовен път отвъд религията

Акo търсенето на духовни истини и пряка връзка с божественото е част от човешката ни участ, не можем да си затваряме очите пред все по-често наблюдаваното отдръпване от т.нар. организирана религия. В първите десетилетия на миналия век Карл Густав Юнг въвежда фундаменталното понятие „колективно несъзнавано“. Сред този неизчерпаем източник за човешки преживявания, представи и образци на психологическо поведение – т.нар. архетипи, формирали се в хода на многолетната ни история – попада и архетипът на Търсача. Перифразирайки знаменитите думи на Матея: „Мнозина са звани, а малцина – избрани“, днес можем спокойно да кажем, че много хора са звани да поемат пълна отговорност за душевното си състояние, за да станат в един момент и духовни търсачи.

Avatar

Публикувано

на

tvoi lichen bog coverАкo търсенето на духовни истини и пряка връзка с божественото е част от човешката ни участ, не можем да си затваряме очите пред все по-често наблюдаваното отдръпване от т.нар. организирана религия. В първите десетилетия на миналия век Карл Густав Юнг въвежда фундаменталното понятие „колективно несъзнавано“. Сред този неизчерпаем източник за човешки преживявания, представи и образци на психологическо поведение – т.нар. архетипи, формирали се в хода на многолетната ни история – попада и архетипът на Търсача. Перифразирайки знаменитите думи на Матея: „Мнозина са звани, а малцина – избрани“, днес можем спокойно да кажем, че много хора са звани да поемат пълна отговорност за душевното си състояние, за да станат в един момент и духовни търсачи.

Джоузеф Диспенза разказва как е напуснал „комфорта на организираната религия“, за да открие „духовна обител“ в самия себе си в книгата „Твой личен Бог“. Изданието (с подзаглавие „Да откриеш своя духовен път отвъд религията“) е отражение на дългогодишните скиталчества на автора в ничията земя на духовността. По време на подобни странства всеки, който е поел по духовния път отвъд религията, се изправя пред редица (лични) предизвикателства. Своите Диспенза описва така: „Трябваше не само да разпозная духовната истина, когато я съзра, но и да отхвърля всичко останало, особено скудоумните оферти на популярната метафизика. Бях привикнал със суровата дисциплина на традиционната теология, затова ми се щеше и моята духовност да бъде някак по-„солидна“. Сега, като си припомням своя път от организираната колективна религия до индивидуалната личностна духовност, осъзнавам и още нещо. Най-обезкуражен се чувствах в онези мигове, когато си давах сметка, че не разполагам дори с пътна карта и не мога да разчитам на никакви указания. Бях напуснал „сигурното убежище“ на религията, защото там не откривах храна за духа, но се оказа, че и „отвън“ няма нищо сигурно, само отворени въпроси, нерядко и гнетящи съмнения в смисъла на онова, с което се бях заел. Бях оставен изцяло на себе си.“

„Твой личен Бог“ е своеобразна карта за всеки решен да предприеме прехода от организираната религия към духовната обител в самия себе си, поемайки по пътя отвъд религията. Изданието не включва строги правила и догми, нито доктрини – единствено опита на Диспенза да помогне на поелите по нелекия път, давайки им насоки на човек, вече минал по него.

 

Монах в продължение на осем години (след като встъпва в римокатолическата Конгрегация на Светия Кръст), Диспенза напуска манастира, за да се отдаде на интензивни изследвания на духовността отвъд религията. Академичната програма за „Мувинг Имидж Артс“, която създава в Колежа на Санта Фе, се радва на голям успех и Диспенза е неин председател в продължение на шест години, като същевременно води и курсове по история на киното и медийна етика. След като напуска академията, става директор на центъра „Парсълс“ – организация, поставила си за цел да изследва холистичния подход към здравето и благосъстоянието. Джоузеф Диспенза е университетски преподавател с повече от 30 години преподавателска и духовна практика. През 2000 г. основава LifePath – специалната програма за хора, искащи да се уединят от доминантната култура и да открият отговорите на най-важните житейски въпроси, – където, заедно със свои колеги, споделя уникалния си опит като монах и духовен търсач

Advertisement
Continue Reading
Advertisement