Открийте ни и в

Култура

Маестро Андреа Бочели на изпит по пеене

Маестро Андреа Бочели на изпит по пеене

Андреа Бочели е на път да се сдобие с диплома по пеене. Това ще стане във вторник, 22 октомври, в музикалната консерватория Giacomo Puccini в Специя, Италия. Съдбовното в тази дата, е че същия ден е световната премиера на дългоочаквания албум на звездата Love in Portofino, който тенорът ще представи и пред българската публика на 30 май догодина в столичната зала “Арена Армеец”.

За маестро Бочели определено важи максимата, че някои неща с годините стават по-ценни. Докторът по право наскоро навърши 55 години, но това не му пречи все по-вдъхновено да се впуска в нови предизвикателства. Между умората от турнета,  успеха от многомилионните продажби на албумите му и отдадеността на изпълнената с любов публика, днес най-обичаният глас на света е на път да положи поредния изпит по личностно усъвършенстване – академична защита на неговата невероятна дарба да пее. Предизвикателството този път поставя звездата в ролята на студент и колега/съкурсник на собствения му син Амос, който учи пиано в същия институт.

MIKA

публикувано

на

Маестро Андреа Бочели на изпит по пеене

Андреа Бочели е на път да се сдобие с диплома по пеене. Това ще стане във вторник, 22 октомври, в музикалната консерватория Giacomo Puccini в Специя, Италия. Съдбовното в тази дата, е че същия ден е световната премиера на дългоочаквания албум на звездата Love in Portofino, който тенорът ще представи и пред българската публика на 30 май догодина в столичната зала “Арена Армеец”.

За маестро Бочели определено важи максимата, че някои неща с годините стават по-ценни. Докторът по право наскоро навърши 55 години, но това не му пречи все по-вдъхновено да се впуска в нови предизвикателства. Между умората от турнета,  успеха от многомилионните продажби на албумите му и отдадеността на изпълнената с любов публика, днес най-обичаният глас на света е на път да положи поредния изпит по личностно усъвършенстване – академична защита на неговата невероятна дарба да пее. Предизвикателството този път поставя звездата в ролята на студент и колега/съкурсник на собствения му син Амос, който учи пиано в същия институт. Последното препятствие пред Бочели за получаването на магистърската степен по вокално изпълнение ще бъде разширено обсъждане пред комисия върху подготвената от него дисертация „Стойност и значение на оперно пеене в началото на третото хилядолетие”. Ентусиазмът на нестандартния кандидат е изключителен! Изпълнителят с над 20 годишен професионален опит, покорил най-големите световни сцени, е изготвил разширен анализ, посветен на състоянието на оперното изкуство и неговите медиатори. Приносът на редица доказани музиканти, учени и колеги, един от които е Пласидо Доминго, дава на  дисертацията изключителна добавена стойност.

Задълбоченият текст, изложен върху повече от 70 страници, дава оптимистична и силно окуражаваща оценка, що се отнася до оперните изпълнители. Въпреки че Бочели е оптимист за развитието на консерваториите, той не пропуска да отправи послание, че днес повече от всякога висшите музикални заведения не могат да съществуват без подкрепата и помощта на почитателите на това изкуство.

Стойността и значението на оперното пеене в началото на третото хилядолетие остават непокътнати, категоричен е  маестрото и заключава: “В действителност, тяхната всеобхватност и характеристики растат, защото пред съществуващата опасност от обезличаване на всеки творчестки опит, операта е изкуството, което събужда духа и позволява да се изрази неописуемото”.

 На 30 май 2014 г., неуморимият носител на божествената нотка в музикалното изкуство ще дойде в България, за да зарадва своята публика вече като дипломиран висшист по пеене. Разликата между изпълненията му преди изпита и онези, които му предстоят, зависи само от любовта, с която тенорът ги представя. А няма съмнение, че концертът в един от любимите му градове София, която маестрото неотадвна подкрепи в борбата за Европейска столица на културата, ще може да се опише с думите на големия философ Лайбниц: “Музиката е тайно математическо упражнение за душата, която не знае, че може да смята.”

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери – най-красивата тъжна приказка в ново издание

MIKA

публикувано

на

от

Една от най-изящните истории в литературата оживява с илюстрациите на Небесния принц.

Така както хората имат различни звезди, така и книгите, с които са открехнали вратата към прекрасния, но и безкрайно странен свят на големите, са най-разнообразни и следващи собствена логика. За милиони деца обаче тази първа среща се оказва „Малкият принц” от френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, както и запознанството им със смело русокосо момче, неговата роза и лисица, която се оставя да бъде опитомена.

78 години след първото си издание една от най-изящните истории в литературната съкровищница оживява отново с класическите илюстрации, дело на самия автор, и в превод на Валентина Бояджиева.

В тази малка, но мъдра книжка ще откриете най-красивата и най-тъжна приказка на света, в която един непораснал летец, катастрофирал в Сахара, чува най-естествената молба на света: „Нарисувай ми овца!”

Приказка за приятелството и обичта, за силата на мечтите и въображението и за наистина важните неща, които трябва да бъдат пазени. По време на своето космическо пътешествие момчето със златисти коси и сини очи се сблъсква с егоцентризма, алчността и егоизма на големите, но и успява да открие, че „човек вижда добре единствено със сърцето си. Най-важното е невидимо за очите”.

А ако погледнете нагоре към небето, със сигурност ще забележите една мъничка планета с три вулкана и една специална роза. И ако на тази планета няма нито един баобаб, значи Малкият принц  и неговата нарисувана овца са си у дома…

Съществуват десетки догадки коя е причината да вдъхнови Екзюпери да напише безсмъртната си творба. Според една от версиите това е досегът му с „Малката русалка” на Ханс Кристиян Андерсен, докато се възстановява от летателни травми в болници.

До момента „Малкият принц”се изучава в повечето учебни програми по света и е преведен на стотици езици, включително и на тоба – езика на индианците от Северна Аржентина. Единствената друга книга, която е по-превеждана на него, е Библията.

Продължете понататък

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

Tехнологиипреди 3 седмици

А1 пуска в продажба бюджетния и много издръжлив Xiaomi Redmi 9T

Tехнологиипреди 2 седмици

Google Street View отново по българските пътища

Културапреди 5 дни

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Културапреди 5 дни

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Кинопреди 5 дни

Скандал, който свали правителство

Културапреди 5 дни

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Lifestyleпреди 5 дни

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Lifestyleпреди 5 дни

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

Обществопреди 5 дни

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

Горещо