Connect with us

Музика

PEACE*LOVE*UNITY*RESPECT

Avatar

Публикувано

на

10945716 766303563445849 8800281794427103563 n

10945716_766303563445849_8800281794427103563_n

Ямайската култура е международна. Тя е начин на живот, а не просто поредната религия или философско виждане на нещата. Реге музиката обединява всички други стилове и жанрове в едно. Може да бъде както семпла и сложна, да се слуша от бедни и богати, от възрастни и деца.

Със сигурност сте забелязали повтарянето на ритми и акорди, които придават на регето хипнотично въздействие. Това до известна степен напомня за ритъма на сърцето.  С тези магически ритми човек се докосва до Вселената, достига до вътрешен мир и сливане в едно със себе си.

Повечето реге изпълнители черпят вдъхновение от реалността, в която живеем и нещата около нас, които са красиви. Самото реге доста често е свързано с растафарите. Те почитат Хайле Селасие, което означава ‘’жив бог“. Песните им са със социално-критически послания и са обърнати към по-широк кръг проблеми.

Реге музиката тръгва от Боб Марли. От години в България се изразява респекта ни към него с трибюти в различни клубове.

Последният от тях беше в клуб Mixtape 5 и в него се включиха над 70 артиста. Числото е символично и показва годините, на които той щеше да стане, ако беше жив сега. Концертът беше под мотото PEACE*LOVE*UNITY*RESPECT. Двете сцени на Mixtape – A side & B side бяха отворили врати за всички реге зелени маниаци. Слушахме изпълнения на One Soul със специалното участие на Mishelle Mandela – вокалистка в групата Nacbuktu, Rock a Shock, Мерудия (които изпяха на финала нашето любимо Сто двайс три), Rebelites, NRG_D, Roots Rocket…

Advertisement

Всички групи успяха да ни хвърлят в магията на регето, изпявайки едни от най-големите хитове на Боб Марли и някои по-стари негови парчета. Всеки изпълнител отправяше своите послания към публиката – „One love”, „Нека бъдем единни”, „Peace”.

Soundsystem сцената бе поверена на пионерите на Zionlionz, където цялото им крю, с най-известните селектъри, разбиха от смесица между реге и денс хол музика.  Имаше и любопитни презентации, промоции на чисто нови коноп продукти и други.

Казано накратко, за пореден път купонясвахме добре и имаше jammin’, както ни бяха обещали организаторите.

 

Автор: Яна КИРИЛОВА

Advertisement
Continue Reading
Advertisement